Οι εξελίξεις στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά δεν είναι υπέρ της ανάληψης ρίσκου σήμερα. Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν, καθώς η παραλλαγή του κορωνοϊού Delta εξαπλώθηκε στις πιο σημαντικές αγορές της περιοχής και έθεσε τις κινεζικές αρχές σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, κλονίζοντας το φρόνημα των επενδυτών. Η διαπραγμάτευση στην Ασία δέχθηκε την αρνητική επίδραση από την πτώση των δεικτών στη Wall Street, αφού οι επενδυτές εκεί θεώρησαν επικίνδυνο τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων της μετάλλαξης Delta στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Δεν είναι αδικαιολόγητη η υποχώρηση του τζίρου τον Αύγουστο και μάλιστα τον φετινό που η θερμοκρασία κάνει δύσκολη την καθημερινότητα για όλους. Όσο για την επιφύλαξη από την εικόνα των στατιστικών της πανδημίας επίσης δικαιολογημένη ήταν. Αλλά ενώ αυτή ειδοποιούσε πως μπορεί να χαθεί και η τρέχουσα τουριστική σαιζόν, τελικά οι αφίξεις και οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων έδειξαν ότι θα είναι σίγουρα καλύτερη από του 2020. Έτσι δεν αποκλείεται η διάθεση για ανάληψη ρίσκου στην αθηναϊκή αγορά να αυξήθηκε επειδή οι αναλυτές εστίασαν στην μελέτη της μελλοντικής κερδοφορίας των εισηγμένων.

Αφορμή για αυτή την επιλογή πιθανά ήταν η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τα stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι συστημικές τράπεζες. Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων βασίσθηκε στην παραδοχή στατικού ισολογισμού και αφορούσαν τα δεδομένα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις 21 Δεκεμβρίου 2020. Δεν λαμβάνει υπόψη πρωτοβουλίες της φετινής χρονιάς. Αλλά οι αναλυτές δεν θέλησαν να σταθούν σε αυτά. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία αλλά και τις ανακοινώσεις των τραπεζών, οι κεφαλαιακοί δείκτες ανεβαίνουν σημαντικά, τόσο στο βασικό, όσο και στο δυσμενές σενάριο, αν ληφθούν υπόψη οι κινήσεις που έγιναν το 2021.

Αυτό καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση των κινήσεων των θεσμικών τις οποίες ορισμένοι εγχώριοι παράγοντες θεωρούν ως αντίδραση στα πιθανά αποτελέσματα του 2021 και του 2022. Αφού όμως υπολογιστούν όσα έχουν γίνει από την κάθε μια φέτος. Από τη Merit Sec. ειδοποίησαν: οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τa stress test που διεξήγαγε η ΕΚΤ. Η άσκηση έχει σημείο αναφοράς τα μεγέθη του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2020, ο χρονικός της ορίζοντας εκτείνεται έως το τέλος του 2023 και αξιολογεί βασικό και δυσμενές σενάριο. Στο βασικό σενάριο, ο δείκτης κεφαλαίων FL CET1 της Τρ. Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 15.0% στα τέλη του 2023, της Εθνικής Τράπεζας στο 15.5%, της Eurobank στο 14.9% και της Alpha Bank στο 17.3%. Στο δυσμενές σενάριο, ο δείκτης κεφαλαίων FL CET1 της Τρ. Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 6.5% στα τέλη του 2023, της Εθνικής Τράπεζας στο 6.4%, της Eurobank στο 7.6% και της Alpha Bank στο 8.3%. Σημειώνεται ότι δεδομένης της μεθοδολογίας του στατικού ισολογισμού, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων συνθηκών του 2021 δε λαμβάνει υπόψη τη θετική επίδραση κεφαλαιακών ενεργειών που έπονται της 31/12/2020.

Οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις στην εξέλιξη της πορείας μια αξίας που διαπραγματεύεται ελεύθερα σε μια οποιαδήποτε αγορά, δεν κατασκευάζονται από τους αναλυτές ούτε καν από κάποιο αόρατο ισχυρό κέντρο λήψης αποφάσεων. Οικοδομούνται από τις συναλλαγές, στις οποίες συμμετέχουν πολλοί και διαφορετικοί σε πολλά επίπεδα άνθρωποι και συνεπώς, είναι αποτέλεσμα των επιλογών της συνισταμένης των εμπλεκομένων Το πιο θετικό μήνυμα από την οπτική της Τεχνικής ανάλυσης έρχεται από τον ΔΤΡ, που έκλεισε στις 556,05 μονάδες. Ψηλότερα από τις 555 που είναι σημαντικό επίπεδο τεχνικά και αν ο δείκτης δεν βουλιάξει σήμερα αύριο, ανοίγει ο δρόμος για τις 600 μονάδες. Φυσικά εδώ και μέρες στα σχόλια για τα παράγωγα, όπου στα ΣΜΕ επί μετοχών τα futures των ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ εμφανίζουν τους μεγαλύτερους ημερήσιους όγκους, αναφέρουμε ότι οι προσδοκίες των θεσμικών θα αλλάξουν δραστικά στην περίπτωση που ο ΔΤΡ περάσει πάνω από τις 573 μονάδες. Αυτός θα είναι ο επόμενος στόχος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών