Είναι μια περίοδος που όλοι μιλάνε για την ανάπλαση του Ελληνικού και της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Κάποιοι μάλιστα έχουν βάλει κάτω τα κομπιουτεράκια και υπολογίζουν τα κέρδη της Lamda Development, η οποία από τις 25 Ιουνίου είναι ο παραχωρησιούχος της έκτασης για 99 χρόνια. «Αγόρασε 6.200.000 τ.μ. με τίμημα 915 εκατ. ευρώ, δηλαδή προς 147 ευρώ το τετραγωνικό, και τώρα πουλάει σπίτια με 9.000 ευρώ το τετραγωνικό» είναι η καφενειακού τύπου προσέγγιση. Η αλήθεια είναι πως το project θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο για τη Lamda.
Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για κατοικίες, που από 500 σπίτια που προέβλεπε το αρχικό πλάνο να κατασκευαστούν έως το 2025, η εταιρεία θα ανεγείρει και θα πουλήσει 1.200.
Συνολικά εντός 15ετίας θα επιδιώξει να πουλήσει 9.000 σπίτια. Το μέσος κόστος κατασκευής του τετραγωνικού δεν ξεπερνά τα 2.800 ευρώ, ενώ η μέση τιμή πώλησης δύσκολα θα πέσει κάτω από 8.000 ευρώ.
Θα πουληθούν τουλάχιστον 1.000.000 τετραγωνικά, οπότε τα κομπιουτεράκια όντως παίρνουν φωτιά. Και όμως, όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το έργο το 2013 μόνο η κοινοπραξία της Lamda, της κινεζικής Fosun και της Εagle Hills από το Αμπου Ντάμπι υπέβαλε προσφορά.
Ούτε old money ούτε smart money ούτε οι κολοσσοί του real estate. Ηταν η κρίση και η σκιά της χρεοκοπίας που βάραιναν τις επενδυτικές αποφάσεις. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα δεν «γυάλιζε». Ακόμη και το 2019, όταν οι δύο συνέταιροι που θα έβαζαν τα περισσότερα λεφτά αποχώρησαν, ο όμιλος Λάτση δεν έκανε πίσω. Κάλυψε αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ, εξέδωσε ομολογιακό 320 εκατ. ευρώ και εξασφάλισε δάνεια με δικό του ρίσκο ύψους 1,16 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα 2 δισ. στο «τραπέζι» προχωρεί στην πρώτη φάση της ανάπτυξης φτιάχνοντας τις υποδομές του μητροπολιτικού πάρκου, προπωλεί σπίτια και γραφεία με το κλειδί στο χέρι και ταυτόχρονα επιλέγει τους συνεργάτες που θα αναπτύξουν μέσα στην έκταση ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια και κλινικές.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.