Ποιος ανησυχεί περισσότερο για τη μεγάλη δύναμη που αποκτούν οι πανίσχυρες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Amazon, η Facebook, η Alibaba και η Google όσον αφορά την πραγματοποίηση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών; Οι ίδιες οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες – και ιδιαίτερα πλέον η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, γνωστή ως BIS.
Η BIS που έχει έδρα την Ελβετία και χαρακτηρίζεται ουσιαστικά ως η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, καλεί όλους τους κρατικούς φορείς και τους τραπεζικούς θεσμούς να κινηθούν πολύ γρήγορα ώστε να αντιμετωπίσουν τη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή που αποκτούν στο χρηματοπιστωτικό κλάδο οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, γνωστές και ως Big Tech. Ουσιαστικά η BIS φοβάται ότι οι τεχνολογικές εταιρείες μπορούν να αλλάξουν τόσο γρήγορα τον τραπεζικό κλάδο που ενδέχεται να αποσταθεροποιηθούν ολόκληρα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Η BIS είναι η κεντρική τράπεζα που συμβάλλει καθοριστικά στον καθορισμό των διεθνών κανόνων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε έκθεσή της προειδοποίησε πως οι εταιρείες «Big Tech» έχουν αποκτήσει τεράστια πλεονεκτήματα όσον αφορά τις πληρωμές λόγω του μεγάλου τους μεγέθους και του τεράστιου όγκου πληροφοριών που συγκεντρώνουν από τους πελάτες τους, οι οποίοι είναι δυνητικοί πελάτες πλέον και στα χρηματοπιστωτικά. Μέχρι τώρα η εποπτεία απέναντι σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ειδικά στην Ευρώπη έχει επικεντρωθεί κυρίως σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και όχι σε άλλες δραστηριότητές τους.
Παραδείγματα
Στη μελέτη της, της οποίας ηγήθηκε ο ίδιος ο επικεφαλής της BIS Αγκουστίν Κάρστενς, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα αύξησης της ισχύος των τεχνολογικών εταιρειών στα χρηματοπιστωτικά. Τα πιο αντιπροσωπευτικά από αυτά που αναφέρονται είναι οι εταιρείες Alipay και WeChat Pay που πλέον κατέχουν στην Κίνα μερίδιο της τάξης του 94% στις ηλεκτρονικές πληρωμές οι οποίες γίνονται μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών.
Η Κίνα έχει αναλάβει δράση και έχει περιορίσει σημαντικά τη δύναμη των ισχυρών τεχνολογικών εταιρειών στο εσωτερικό της χώρας, ξεκινώντας από την εταιρεία πληρωμών και fintech του Τζακ Μα, την Ant Group και επεκτείνοντας τον έλεγχο και σε άλλους ομίλους του κλάδου. Άλλες χώρες και ήπειροι όμως, όπως η Ευρώπη, φαίνεται ότι βρίσκονται πιο πίσω.
«Νέες προκλήσεις»
«Η είσοδος μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες δημιουργεί νέες προκλήσεις σχετικά με τη συγκέντρωση δύναμης αγοράς και διαχείρισης δεδομένων», αναφέρεται στην έκθεση της BIS όπου συμπληρώνεται ότι υπάρχει περιθώριο για την υιοθέτηση συγκεκριμένων κανονισμών ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και τις ΗΠΑ. «Οποιαδήποτε επίδραση στην ακεραιότητα του νομισματικού συστήματος που απορρέει από την παρουσία κυρίαρχων πλατφορμών, θα πρέπει να αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας για μια κεντρική τράπεζα», αναφέρεται ρητά ακόμη.
Η μεγάλη δύναμη των κεντρικών τραπεζών είναι η ικανότητά τους να ελέγχουν τη ροή και την έκδοση του χρήματος. Αυτό συνεπάγεται και μεγάλη ευθύνη για τις κεντρικές αυτές τράπεζες αφού είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν και όλο το σχετικό σύστημα. Πρόκειται για μια κατεξοχήν όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική διαδικασία. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ανακοίνωση του Facebook για τη δημιουργία του δικού του νομίσματος, του Libra που μετονομάστηκε σε Diem προκάλεσε ανησυχία στις κεντρικές τράπεζες οι οποίες εξετάζουν τώρα την παρουσίαση των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων. Όπως είπε πρόσφατα το πρώην μέλος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και νυν της BIS, ο Μπενουά Κερέ, υπάρχει μάχη για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στις πληρωμές ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Latest News
Καταρρέει το επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας - Τι σημαίνει για την Ευρώπη
Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται σε κρίση, και η οικονομία στη Γερμανία ισοπεδώνεται
Πώς προετοιμάζεται ο πλανήτης για μια νίκη Τραμπ ή Χάρις
Η οικονομία της Αμερικής παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο και οι πολιτικοί της είναι έτοιμοι να την εργαλειοποιήσουν
Τι θα φέρουν οι αμερικανικές εκλογές στις εταιρείες των ΗΠΑ;
Το αποτέλεσμα θα έχει μεγάλες συνέπειες για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, των αυτοκινήτων και των φαρμάκων
Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα γ' τριμήνου για την DHL
Ο γερμανικός όμιλος logistics ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 751 εκατομμυρίων ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, έναντι 807 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι
Βουτιά 69% στα κέρδη της Nintendo - Μειώνεται η ζήτηση για το Switch
Το Switch είναι η δεύτερη κονσόλα με τις περισσότερες πωλήσεις της Nintendo στην ιστορία, πίσω από το Nintendo DS
Αυτή την κάρτα ποιος θα την εξαργυρώσει; Τι φοβάται η TGI Friday's μετά την πτώχευση
Σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σε αχρησιμοποίητες δωροκάρτες και δωροεπιταγές της TGI Friday's στις ΗΠΑ
Οι Τζεφ Μπέζος και OpenAI επενδύουν στην startup Physical Intelligence
Η αποτίμηση της startup Physical Intelligence που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και στηρίχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος φτάνει στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ανάσα στην Boeing - Τέλος στην απεργία μετά από επτά εβδομάδες
Οι εργαζόμενοι στην Boeing συμφώνησαν σε μισθολογικές αυξήσεις που θα φτάσουν το 38% σε ορίζοντα τεσσάρων ετών
Σε αναζήτηση «σωτήρα» η TGI Friday's - Οι συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές
Η TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία από τους πιστωτές
Γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν Nike και Lululemon
Οι νέοι είναι ευμετάβλητοι καταναλωτές, αλλά η μεταστροφή προτιμήσεων μπορεί να είναι καταστροφική για τους λιανοπωλητές