Διπλή δοκιμασία αντιμετωπίζει το σύστημα της υψηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής τόσο εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη όσο και της υψηλής ζήτησης, η οποία άγγιξε στις 2 το μεσημέρι τα 11.000 MW.

Στο control room του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός με τα στελέχη και τη διοίκηση του Διαχειριστή να επιχειρούν χειρισμούς για την αποφυγή γενικευμένου μπλακ άουτ από το «σοκ» που προκαλούν οι φλόγες και οι καπνοί στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πυρκαγιά βρίσκεται κοντά στο ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου με αποτέλεσμα να επηρεάζονται δύο διπλά κυκλώματα υπερυψηλής και υψηλής τάσης, αντίστοιχα. Το πρώτο των 400 kV όπως και το δεύτερο των 150 kV περνούν από τον Αγ. Στέφανο και τον υποσταθμό Αχαρνών. Το μικρότερο κύκλωμα κάνει ενδιάμεση στάση… στη Χαλκηδόνα. Αυτό είναι που υφίσταται και τη μεγαλύτερη διαταραχή με αποτέλεσμα κάτοικοι των περιοχών της Δυτ. Αττικής να αντιμετωπίζουν βυθίσεις τάσης στην κατανάλωσή του και σε αρκετές περιπτώσεις μικρές διακοπές ρεύματος.

Το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει εδώ και μέρες μεγάλη δοκιμασία λόγω των αυξημένων φορτίων κατανάλωσης. Σήμερα μάλιστα στη μία με δύο το μεσημέρι η ζήτηση χτύπησε νέο ρεκόρ φτάνοντας στα 10.809 MW. Μέχρι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά η κατάσταση της αλυσίδας παραγωγής – μεταφοράς – διανομής ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να επιβεβαίωνε τα όρια αντοχής της. Παρά μάλιστα το γεγονός πως στερούταν την ενίσχυση μίας λιγντικής μονάδας, της Μεγαλόπολης 4, η οποία χθες το βράδυ βγήκε εκτός λειτουργίας για την αποκατάσταση βλάβης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Πυρηνική ενέργεια: Η δημιουργία αντιδραστήρων «τσέπης» θα ρίξει τις τιμές ρεύματος
Ενέργεια |

Πόσο μπορούν να ρίξουν τις τιμές ρεύματος τα πυρηνικά «τσέπης» - Τα σενάρια για Ελλάδα

Μελέτη του καθηγητή Π. Μπίσκα για την πυρηνική ενέργεια και τους μικρούς αντιδραστήρες προσδιορίζει τη μείωση των τιμών από 3,3% έως 25%, ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ