Μπήκε ο Αύγουστος – απομένουν κάτι λιγότερο από 25 ημέρες για την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων – και ακόμη θα πρέπει να γίνουν άλλες 2,6 εκατ.
Καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές από την πλευρά των λογιστών για την αναγκαιότητα παράτασης τουλάχιστον έως τις 15 Σεπτεμβρίου, της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Στο οικονομικό επιτελείο σταθμίζουν τα δεδομένα και τις καθημερινές πλέον εκκλήσεις των λογιστών για παράταση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφασίσουν πότε θα ανακοινώσουν την παράταση. Προς το παρόν βέβαια όλες οι επίσημες δηλώσεις παραπέμπουν στο ότι δεν θα δοθεί παράταση. Τα στοιχεία πάντως είναι αυτά που δείχνουν ότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός της προθεσμίας.
Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κάτι λιγότερο από 3,8 εκατ. δηλώσεις, ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί συνολικά 6,4 εκατ.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.628.777 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,32 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 814 ευρώ.
Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.221.088 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.695.736 είναι μηδενικά.
Για το 17,17% των φορολογουμένων ή 896.575 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 236 ευρώ.
Ζητούν παράταση οι λογιστές
Την ίδια στιγμή, παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ζητά σύσσωμος ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Όπως σημειώνουν, τα πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος λόγω της πανδημίας καθυστέρησε την έναρξη των δηλώσεων, ενώ στα όλα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η αστοχία του συστήματος που έφερε την έκδοση λανθασμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων.
Οι επιπτώσεις
Σε περίπτωση παράτασης η απόφαση θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις.
1. Η πρώτη επίπτωση έχει να κάνει με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Αν δοθεί παράταση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει χρόνος για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η έκδοση των εκκαθαριστικών τον Οκτώβριο σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν μία δόση λιγότερη στη διάθεσή τους για να αποπληρώσουν τον φόρο.
2. Η δεύτερη επίπτωση έχει να κάνει με τη διαδικασία πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος. Παράταση μετά το τέλος Αυγούστου θα υποχρεώσει τους φορολογούμενους να καταβάλουν τριπλή δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Latest News
Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Tα αυτόματα πρόστιμα προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Αντίστροφη μέτρηση: Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλη του έτους
Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους
«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης - Τι αλλάζει από το 2025
Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για τα τεκμήρια διαβίωσης - Ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φόρων των μισθωτών
ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
Η δυνατότητα αποστολής των ανωτέρω λογιστικών εγγραφών συνεχίζει να παρέχεται προσωρινά κατά την πρώτη περίοδο διασύνδεσης των δύο συστημάτων
Στους 962.050 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ανεργία: Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό
Ποιοι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο - Οι κλάδοι και η ανισότητα φύλων [πίνακες]
Σε ποιους τομείς καταγράφονται οι χαμηλότερες αποδοχές εργαζομένων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση μέχρι 17.000 ευρώ σε 5.880 ανέργους
Το «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» αφορά εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ.
Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν απλήρωτοι
Πάνω από 8 στα 10 ευρώ του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος εξοφλούνται εμπρόθεσμα - Ο Ιούλιος ο δυσκολότερος μήνας του 2025 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ασφαλιστικά ταμεία: Αύξηση οφειλών, μείωση εκκρεμών συντάξεων και υψηλότερο πλεόνασμα
Τι δείχνει η «ακτινογραφία» της έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίμηνο Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2024
Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για τις αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς