Μέδουσες επισκέφθηκαν πολλές περιοχές της χώρας και το φετινό καλοκαίρι με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός ανάμεσα στους λουόμενους που, φυσιολογικά, φοβόντουσαν να κολυμπήσουν. Στη Λάρισα τοξικές μέδουσες εντοπίστηκαν σε Μεσάγγαλα, Αγιόκαμπο και Ρακοπόταμο.
Σύμφωνα με το onlarissa.gr, χρήστης του YouTube κάνει λόγο για ένα νέο είδος που παρατήρησε στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο «έρχεται να προστεθεί στα είδη μεδουσών που έχω δει προηγούμενες χρονιές: Rhizostoma pulmo, ή μεγάλη γαλάζια μέδουσα Cotylorhiza tuberculata, ή καφέ μέδουσα ή τηγανιτό αυγό».
Όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος χρήστης, που δημοσιεύει βίντεο από την παραλία του Ρακοποτάμου από τις 27 Ιουνίου, το συγκεκριμένο είδος μέδουσας «έχει έντονο τσίμπημα, χωρίς όμως να είναι ανησυχητικό».
Η άποψη των ειδικών
Στο GRTimes.gr, μίλησε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, ο οποίος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτό το φαινόμενο με τις μικρές καφέ μέδουσες είτε με τις μοβ (Pelagia Noctiluca), που δυσκολεύουν τα μπάνια των λουόμενων, κάνοντας λόγο για «πολύπλοκα φαινόμενα».
Όπως αναφέρει ο καθηγητής, ο πρώτος παράγοντας είναι οι κλιματικές συνθήκες και ο δεύτερος η στιγμή της αναπαραγωγής, δηλαδή η εμφάνιση των νεοεισερχόμενων τομών στο σύστημα. Αν αυτή η χρονική περίοδος αναπαραγωγής συμπέσει με την απουσία θηρευτών θα υπάρξει υπερπληθυσμός νεοεισερχόμενων, το λεγόμενο «Πληθυσμιακό Bloom».
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση
Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, ο κ. Χιντήρογλου αναφέρει ότι «θα πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει στη δημιουργία σεναρίων αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων».
Η λύση στο «Algal Bloom» θα δοθεί εφόσον «φυσήξει» δυνατά ο άνεμος και τις μεταφέρει σταδιακά στο Βόρειο Αιγαίο, στα Μεσοπέλαγα.
«Βρίσκεται παντού και μεταφέρεται είτε με υψηλά ρεύματα είτε με αέρηδες. Από τη μία η «Πελάτζια Νοκτιλούκα» που είναι ιδιαίτερα τοξική και από την άλλη η «Χρυσανθέα», η οποία εξαιτίας των τοξινών που ρίχνει για να σκοτώσει το ζωοπλαγκτόν για να τραφεί, γεμίζει επιπρόσθετες τοξίνες. Αυτές οι μέδουσες είναι τοξικές, διότι φέρουν κύστες».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, δεν έχουν δυνατότητα επιβίωσης μετά από δύο χρόνια και δεν δημιουργείται άλλη μέδουσα. Αντίθετα, αν υπήρχαν πολύποδες, θα μπορούσαν να ζήσουν έως τέσσερα χρόνια, ενώ θα γεννούσαν συνεχώς μέδουσες.
Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες
Οι πολίτες εφόσον δουν οποιαδήποτε μέδουσα, μπορούν να την τραβήξουν φωτογραφία και να την «ανεβάσουν» στο inaturalist.org βάζοντας το είδος της μέδουσας, την ημερομηνία που την είδαν και την ακριβή τοποθεσία.
Έτσι, ενημερώνεται ο ειδικός χάρτης της Google, οι λουόμενοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο υπάρχουν μέδουσες και παράλληλα βοηθούν ερευνητές και βιολόγους να τις παρατηρήσουν καλύτερα και να εξιχνιάσουν αυτό το φαινόμενο.
Οι γονείς δεν πρέπει να πιάνουν τις μεγάλες μέδουσες ούτε να τις πετάνε στην ακτή, διότι αφήνουν κνιδοκύτταρα στο νερό, τα οποία επιπλέουν στην επιφάνειά του και έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που θα κάνουν το μπάνιο τους εκεί να κολλήσουν πάνω τους και να νιώσουν κνησμό.
Συνίσταται στους λουόμενους, να έχουν λίγη αμμωνία μέσα στην τσάντα τους ή κάποιο τζελ για ανακούφιση από τον κνησμό. Εκείνοι που είναι αλλεργικοί σε κάτι ή έχουν κάποια ευαισθησία, είναι καλύτερο να αποφύγουν την επαφή με τις μέδουσες αυτό το διάστημα.
Όσο για το φυτοπλαγκτόν που δημιουργεί ένα είδος «γλίτσας», ο καθηγητής τονίζει ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχεί κανέναν, επειδή είναι νεκρή ύλη που δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
*Φωτογραφίες αρχείου
Latest News
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Επιδοτήσεις έως 6.000 για αντλίες θερμότητας και έως 1.020 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Αναλυτικά ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα για νοικοκυριά»