Περίπου μισό χρόνο από την αρχή της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε πώς συγκρίνεται το οικονομικό δόγμα της κυβέρνησής του με αυτό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των προηγούμενων δημοκρατικών και ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων.
Το παράδοξο είναι ότι το «δόγμα Μπάιντεν» έχει περισσότερα κοινά με τις πολιτικές του Τραμπ παρά με εκείνες της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία υπηρετούσε προηγουμένως ο νυν πρόεδρος. Το νεο-λαϊκιστικό δόγμα που εμφανίστηκε υπό τον Τραμπ παίρνει τώρα πλήρη μορφή υπό τον Μπάιντεν, σηματοδοτώντας μια απότομη απόσπαση από το νεοφιλελεύθερο δόγμα που ακολουθείτο από κάθε πρόεδρο από τον Μπιλ Κλίντον έως τον Ομπάμα.
Ο Τραμπ κατέβηκε στις εκλογές ως λαϊκιστής – συμπάσχοντας με τους λευκούς εργάτες που είχαν παραπέσει κοινωνικά – αλλά κυβερνούσε περισσότερο σαν πλουτοκράτης, μειώνοντας τους εταιρικούς φόρους και αποδυναμώνοντας περαιτέρω την εργατική δύναμη έναντι του κεφαλαίου. Παρ ‘όλα αυτά, η ατζέντα του περιείχε ορισμένα πραγματικά λαϊκιστικά στοιχεία, ιδιαίτερα σε σύγκριση με την ριζικά υπέρ των Μεγάλων Επιχειρήσεων προσέγγιση που επιδιώκουν οι Ρεπουμπλικανοί εδώ και δεκαετίες.
Ενώ οι κυβερνήσεις Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Ομπάμα διέφεραν η καθεμία με τον δικό της τρόπο, η βασική τους θέση για θεμελιώδη ζητήματα οικονομικής πολιτικής ήταν η ίδια. Για παράδειγμα, όλοι υποστήριξαν συμφωνίες ελευθέρωσης του εμπορίου και τάχθηκαν υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου, θεωρώντας ότι αυτό ήταν ένας τρόπος για να μειωθούν οι τιμές εισαγωγών και να υποστηριχθεί η αγοραστική δύναμη των εργατικών τάξεων ενόψει της αυξανόμενης ανισότητας εισοδήματος και πλούτου.
Κάθε μία από αυτές τις προηγούμενες διοικήσεις σεβάστηκε επίσης την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και υποστήριξε τη δέσμευσή της για σταθερότητα των τιμών. Ο καθένας ακολουθούσε μια μέτρια δημοσιονομική πολιτική, καταφεύγοντας σε κίνητρα (περικοπές φόρων και αυξήσεις δαπανών) κυρίως ως απάντηση στις οικονομικές κρίσεις. Τέλος, οι κυβερνήσεις Κλίντον, Μπους και Ομπάμα ήταν όλες σχετικά άνετες με τις μεγάλες βιομηχανικές και τεχνολογικές επιχειρήσεις και τη Wall Street. Καθένας προήδρευσε της απορρύθμισης τομέων αγαθών και υπηρεσιών, δημιουργώντας τις συνθήκες για τη σημερινή συγκέντρωση ολιγοπωλιακής εξουσίας στον εταιρικό, τεχνολογικό και χρηματοπιστωτικό τομέα.
Μαζί με την απελευθέρωση του εμπορίου και την τεχνολογική πρόοδο, αυτές οι πολιτικές αύξησαν τα εταιρικά κέρδη και μείωσαν το μερίδιο των εργατών στο συνολικό εισόδημα, επιδεινώνοντας έτσι την ανισότητα. Οι Αμερικανοί καταναλωτές επωφελήθηκαν από το γεγονός ότι οι πλούσιες σε κέρδη επιχειρήσεις μπορούσαν να περάσουν μερικά από τα κέρδη που αποκομίστηκαν από την απορρύθμιση (μέσω χαμηλότερων τιμών και χαμηλού πληθωρισμού), αλλά μέχρι εκεί.
Τα οικονομικά δόγματα του Κλίντον, του Μπους και του Ομπάμα ήταν όλα βασικά νεοφιλελεύθερα, αντανακλώντας μια σιωπηρή πεποίθηση στη διάχυση του πλούτου προς τα κάτω μέσω των μηχανισμών της αγοράς. Αλλά με τον Τραμπ τα πράγματα άρχισαν να κινούνται σε μια πιο νεολαϊκιστική, εθνικιστική κατεύθυνση και αυτές οι αλλαγές αποκρυσταλλώθηκαν υπό τον Μπάιντεν.
Ενώ ο Τραμπ ήταν πιο σκληρός με τον προστατευτισμό του, ο Μπάιντεν παρόλα αυτά ακολουθεί παρόμοιες εθνικιστικές, εσωτερικά προσανατολισμένες εμπορικές πολιτικές. Διατήρησε τους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ προς την Κίνα και σε άλλες χώρες και εισήγαγε αυστηρότερες πολιτικές προμηθειών για την αγορά «αμερικάνικων προϊόντων», καθώς και βιομηχανικές πολιτικές για την ενίσχυση βασικών βιομηχανικών τομέων. Εξίσου σημαντικά, συνεχίστηκε η ευρύτερη σινοαμερικανική αποσύνδεση και η διαμάχη για κυριαρχία στο εμπόριο, την τεχνολογία, τα δεδομένα, τις πληροφορίες και τις βιομηχανίες του μέλλοντος.
Ομοίως, αν και ο Μπάιντεν δεν έχει ακολουθήσει επισήμως τον Τραμπ απαιτώντας ένα ασθενέστερο δολάριο και πιέζοντας τη Fed για να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα που δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές του, η κυβέρνηση του έχει επίσης θεσπίσει μέτρα που απαιτούν στενότερη συνεργασία με τη Fed. Πράγματι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περάσει σε μια de facto, αν όχι de jure, κατάσταση μόνιμης νομισματοποίησης του χρέος – μια πολιτική που ξεκίνησε υπό τον Πρόεδρο Τραμπ και τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell.
Βάσει αυτής της ρύθμισης, εάν ο πληθωρισμός επρόκειτο να αυξηθεί μέτρια, η Fed θα έπρεπε να υιοθετήσει μια πολιτική καλοήθους παραμέλησης, γιατί η εναλλακτική λύση – μια αυστηρή αντιπληθωριστική νομισματική πολιτική – θα προκαλούσε συντριβή της αγοράς και σοβαρή ύφεση. Αυτή η αλλαγή στη στάση της Fed αντιπροσωπεύει μια ακόμη απότομη διαφοροποίηση από την εποχή 1991-2016.
Επιπλέον, δεδομένου του μεγάλου δίδυμου ελλείμματος της Αμερικής, η κυβέρνηση Μπάιντεν παραιτήθηκε από την άσκηση πολιτικής ισχυρού δολαρίου. Ενώ δεν ευνοεί ένα ασθενέστερο δολάριο τόσο ανοιχτά όπως έκανε ο Τραμπ, σίγουρα δεν θα τον πείραζε μια μετατόπιση του νομίσματος που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ και να μειώσει το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα της χώρας.
Για να αντιστρέψει την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου, ο Μπάιντεν ευνοεί τις μεγάλες άμεσες μεταβιβάσεις και χαμηλότερους φόρους για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μερικώς απασχολούμενους και εκείνους που μένουν πίσω. Και πάλι, αυτή είναι μια πολιτική που ξεκίνησε υπό τον Τραμπ, με τον νόμο για τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για αρωγή, ανακούφιση και οικονομική ασφάλεια εν μέσω κορωνοϊού (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security- CARES) και το νομοσχέδιο τόνωσης των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Υπό τον Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θεσμοθέτησαν ένα άλλο πακέτο κινήτρων 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και εξετάζει τώρα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετων ευρέως καθορισμένων δαπανών για υποδομές,.
Ενώ ο Μπάιντεν πιέζει για πιο προοδευτική φορολογία από ό, τι έκανε ο Τραμπ, η ικανότητα της κυβέρνησής του να αυξήσει τους φόρους είναι περιορισμένη. Ως εκ τούτου, όπως και υπό τον Τραμπ, τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα θα χρηματοδοτηθούν και πάλι κυρίως με χρέος που θα υποχρεώσει τη Fed να το νομισματοποιήσει με την πάροδο του χρόνου. Ο Μπάιντεν επίσης θα διοχετεύσει τη δημόσια αντίδραση εναντίον των μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων τεχνολογίας που ξεκίνησε υπό τον Τραμπ. Η κυβέρνηση του έχει ήδη λάβει μέτρα για τον περιορισμό της εταιρικής εξουσίας μέσω της επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, των κανονιστικών αλλαγών και τελικά της νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να αναδιανεμηθεί κάποιο μερίδιο του εθνικού εισοδήματος από το κεφάλαιο και τα κέρδη σε εργαζόμενους και μισθούς.
Ο Μπάιντεν ξεκίνησε με μια νεολαϊκιστική οικονομική ατζέντα πιο κοντά στην ατζέντα του Τραμπ παρά αυτής της κυβέρνησης Ομπάμα. Αλλά αυτή η δογματική στροφή δεν προκαλεί έκπληξη. Κάθε φορά που η ανισότητα γίνεται υπερβολική, οι πολιτικοί – και της δεξιάς και της αριστεράς – γίνονται πιο λαϊκιστές. Η εναλλακτική λύση είναι να αφήσουμε την ανεξέλεγκτη ανισότητα να γίνει πηγή κοινωνικής διαμάχης ή, σε ακραίες περιπτώσεις, εμφύλια σύγκρουση ή επανάσταση.
Ηταν αναπόφευκτο το εκκρεμές οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ να μετατραπεί από νεοφιλελεύθερο σε νεο-λαϊκιστικό. Αλλά αυτή η μετατόπιση, ενώ είναι απαραίτητη, θα φέρει τους δικούς της κινδύνους. Τα τεράστια ιδιωτικά και δημόσια χρέη σημαίνουν ότι η Fed θα παραμείνει σε παγίδα χρέους. Επιπλέον, η οικονομία θα είναι ευάλωτη σε αρνητικά σοκ προσφοράς από την παγκοσμιοποίηση, την αποσύνδεση ΗΠΑ-Κίνας, την κοινωνική γήρανση, τους περιορισμούς στη μετανάστευση, τον περιορισμό του εταιρικού τομέα, τις κυβερνοεπιθέσεις, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία COVID-19.
Οι χαλαρές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του εισοδήματος του εργατικού δυναμικού προς το παρόν. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, οι ίδιοι παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν υψηλότερο πληθωρισμό ή ακόμη και σταθεροποίηση του πληθωρισμού (εάν προκύψουν αυτές οι έντονες αρνητικές κρίσεις προσφοράς). Εάν οι πολιτικές για τη μείωση της ανισότητας οδηγούν σε μη βιώσιμες αυξήσεις των ιδιωτικών και δημοσίων χρεών, θα μπορούσε να στηθεί το σκηνικό για το είδος της στασιμότητας της κρίσης χρέους και πληθωρισμού που προειδοποίησα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.
Latest News
Παντοδύναμο το δολάριο ΗΠΑ στην αγορά συναλλάγματος
Ανοιχτός παραμένει ο δρόμος για νέες τοποθετήσεις στα αμερικανικά ομόλογα με υψηλές αποδόσεις.
Γήρανση και φτωχοποίηση: Ενα δίδυμο αδιέξοδο
Η αποφυγή ενός διαρθρωτικού και αυξανόμενου δημόσιου ελλείμματος με τάσεις φτωχοποίησης του οικονομικού σχηματισμού και του πληθυσμού, προϋποθέτει την αύξηση του εργατικού δυναμικού με ρυθμό ταχύτερο απ΄αυτόν του συνολικού πληθυσμού
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ε’ Μέρος)
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η δημογραφική εικόνα της Θεσσαλίας
Η Θεσσαλία δεν βρίσκεται στην πλέον δυσμενή δημογραφικά θέση συγκρινόμενη με τις λοιπές ελληνικές Περιφέρειες
Ο παράδεισος των θεσμών και η επί γης Ελλάδα
Και μια λέξη: γιατί;
Oι πολιτικές εξελίξεις επιβάρυναν το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Πώς αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις πολιτικές εξελίξεις - Οι επενδυτές καλούνται να επιστρατεύσουν την υπομονή τους
Αποζημίωση δανειολήπτη με αναπηρία εξαιτίας καταχρηστικής πρακτικής
Η δικαστική απόφαση που αποτελεί σημαντικό νομικό προηγούμενο στην προστασία των δικαιωμάτων δανειοληπτών και ασθενών
Αναζητώντας την ουσία της Βιωσιμότητας πάνω στην Αχνή Γαλάζια Κουκίδα
Οι παγκόσμιες προκλήσεις της βιωσιμότητας ασκούν πιέσεις στην οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία
Η αγορά κρυπτονομισμάτων μαγνητίζει τα βλέμματα
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αλλάξει τα πράγματα στα κρυπτονομίσματα