![Capital Economics – «Βλέπει» ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και για το γ’ τρίμηνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/13838614_med.jpg)
Η εκτίναξη των δαπανών με την άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων θα επαναφέρει, τους επόμενους μήνες, την οικονομία της Ευρωζώνης πιο κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα. Έτσι, μετά την ανάπτυξη κατά 2% κατά το δεύτερο τρίμηνο, η Capital Economics σε εκτίμηση της προβλέπει ανάλογη αύξηση και κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς η επιχειρηματική όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Μοναδική εξαίρεση στην θετική αυτή εικόνα είναι ο τουριστικός κλάδος. Κι αυτό διότι, παρά την μεγάλη αύξηση στα ταξιδιωτικά νούμερα τις τελευταίες εβδομάδες, ο κλάδος παραμένει κάτω από τα συνήθη επίπεδα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία έφτασαν πιο κοντά στο στόχο στο να «πιάσουν» τα προ της πανδημίας επίπεδα ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με χώρες του νότου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο οίκος αυτή η ανάκαμψη των δύο ταχυτήτων θα συνεχιστεί και το τρίτο τρίμηνο, με τις βασικές οικονομίες όπως η Γερμανία να έρχονται πιο κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Capital Economics «βλέπει» πως διατηρούνται οι πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως σε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, καθώς ο δείκτης ανέβηκε πάνω από το 2% τον Ιούλιο και ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε σε διψήφιο νούμερο παραπέμποντας σε συνεχιζόμενη ενίσχυση του, τους επόμενους μήνες. Πραγματικά, η Capital Economics εμφανίζεται πεπεισμένη πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει στην Ευρωζώνη πάνω από το 3% προς τα τέλη τη χρονιάς, πριν αρχίσει και πάλι να υποχωρεί από την ερχόμενη χρονιά, κάτω από το όριο-στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ.
Σε σχέση με την ανεργία, μετά την πτώση του δείκτη τον Ιούνιο, ο διεθνής οίκος θεωρεί πως η απασχόληση και οι προσλήψεις θα συνεχιστούν με φόντο την οικονομική ανάκαμψη. Ήδη στις περισσότερες χώρες η ανεργία έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού, όμως παραμένει αρκετά ψηλότερα σε σχέση με πριν την πανδημία. Επομένως η ανεργία στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει αργά και σταδιακά μέσα στον επόμενο ένα ή και δύο χρόνια.
Αναφορικά με την την εξέλιξη της πανδημίας, η Capital Economics επισημαίνει πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά, όπως και το μερίδιο της μετάλλαξης Δέλτα στα νέα κρούσματα. Όμως, ο αριθμός των εμβολιασμών σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης συνέχισαν να αυξάνονται καθώς οι κυβερνήσεις της περιοχής κλιμάκωσαν την πίεση κυρίως προς τους νεότερους ηλικιακά να εμβολιαστούν, αν και ο ρυθμός έχει μείνει σχετικά χαμηλός τις τελευταίες εβδομάδες.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.