Η επιστροφή της πανδημίας και ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα απειλεί ξανά την οικονομία την Ασίας η οποία ήταν η πρώτη που είχε βγει από την κρίση. Πρόκειται μεταξύ άλλων για την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και γενικότερα για περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας οι οποίες αναγκάζονται να επιβάλλουν ξανά μέτρα κοινωνικών αποστάσεων και γενικότερων περιορισμών για να αντιμετωπίσουν εκ νέου αυξημένα κρούσματα Covid-19. Το μεγαλύτερο πλήγμα από τα νέα αυτά κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα το έχει δεχτεί ο βιομηχανικός κλάδος που οδηγείται εκ νέου σε μείωση της παραγωγής σύμφωνα με στοιχεία της HIS Markit που επικαλείται η Wall Street Journal.

Η ασιατική οικονομία είχε βάλει εμπρός τις μηχανές τις από τις αρχές ήδη του έτους, καθώς ήταν η πρώτη που είχε καταφέρει τότε να αναχαιτίσει τον Covid-19 την ώρα που Αμερική και Ευρώπη προχωρούσαν τότε σε δραστικά μέτρα περιορισμού οικονομικής δραστηριότητας. Όμως τώρα υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης της ασιατικής ατμομηχανής αυτής και ειδικά των εξαγωγών. Στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι οι δείκτες βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησαν τον Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους κι αυτό αποτελεί σημάδι ότι η ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό έχει αρχίσει να παγώνει.

Επίσης η Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας έχουν να αντιμετωπίσουν τελευταία μεγάλα προβλήματα που αφορούν και τη μεταφορά των προϊόντων τους στο εξωτερικό, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία είναι πολλές. Οι τιμές μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων έχουν φτάσει στα ύψη ξεπερνώντας τις 10.000 δολάρια για το καθένα από αυτά. Οι διαταραχές στη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της θάλασσας δεν είναι τεράστιες, αλλά επηρεάζουν με τον τρόπο τους την αποστολή αγαθών σε μεγάλες ποσότητες κυρίως από την Ασία προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Αυξάνονται τα κρούσματα στην Κίνα

Η Κίνα βλέπει ξανά τα κρούσματά της να αυξάνονται και έχει αρχίσει μαζικά τεστ στον πληθυσμό σε διάφορες περιοχές περιλαμβανομένης και της Γιουχάν, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η εξάπλωση του Covid-19. Οι αρχές έχουν αρχίσει να επιβάλλουν ξανά συνοριακούς ελέγχους και επιταχύνουν εμβολιασμούς αναγνωρίζοντας τις νέες προκλήσεις. Αντίστοιχοι είναι οι φόβοι και τη Νότια Κορέα που μαζί με την Κίνα είχαν πατήσει βαθιά το γκάζι της βιομηχανικής παραγωγής.

Στην Ευρώπη, αντίθετα, η παραγωγή των εργοστασίων φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά, προς το παρόν τουλάχιστον. Τα εργοστάσια της Ευρώπης και ιδιαίτερα αυτά στη Γερμανία ανακοίνωσαν για τον Ιούλιο παραγωγή που έφτασε κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Στις ΗΠΑ επίσης η βιομηχανική παραγωγή σκαρφάλωσε το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά της εποχής πριν την πανδημία. Μένει βέβαια τώρα να φανεί εάν οι εξελίξεις όσον αφορά της πανδημία στην Κίνα και την υπόλοιπη Ασία θα αποτελέσουν ξανά τα προεόρτια, με μεταλλάξεις να πλήττουν ξανά και τη Δύση σε μεταγενέστερο χρόνο.

Καθοριστικός παράγοντας θεωρείται ότι θα είναι η πορεία των εμβολιασμών. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες στις οποίες περιλαμβάνονται και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές, θεωρείται ότι έχει εμβολιαστεί το 40% περίπου του πληθυσμού. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες το ποσοστό αυτό πέφτει στο μισό περίπου σύμφωνα πάντα με στοιχεία που επικαλείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως είναι η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη, τα ποσοστά εμβολιασμών είναι μονοψήφια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αμερικανικές εκλογές 2024: Η Wall Street αντιμέτωπη με την στιγμή της αλήθειας
Wall Street |

Οδηγίες προς ναυτιλομένους στη Wall Street - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν ανάλογα με τον νικητή

Καθώς οι Αμερικανοί ψηφίζουν δύο υποψηφίους με δραματικά διαφορετικές πολιτικές ατζέντες, οι traders από τη Σιγκαπούρη έως τη Νέα Υόρκη έχουν νέες ευκαιρίες για να κερδίσουν τεράστια κέρδη - ή να έχουν οδυνηρές απώλειες