
Οι αμερικανορωσικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο, παρά την προσπάθεια επαναπροσέγγισης που επιχειρήθηκε και με το «τετ-α-τετ» Μπάιντεν-Πούτιν στη Γενεύη, τον Ιούνιο. Παρόλ’ αυτά έχει ενδιαφέρον πως σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, η Ρωσία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής πετρελαίου των ΗΠΑ, μετά τον Καναδά.
Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές εισαγωγές αργού από την Ρωσία αυξήθηκαν σημαντικά κατά 23% το Μάιο στα 844.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς τα αμερικανικά διυλιστήρια «διψούσαν» για επιπλέον ποσότητες αργού σε ένα διάστημα ολοένα αυξανόμενης ζήτησης με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Εξάλλου, οι όποιες κυρώσεις υπάρχουν εξακολουθούν να μην αγγίζουν ουσιώδεις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο κρατών και δη, στον πετρελαϊκό κλάδο.
Ο Καναδάς παραμένει με διαφορά στην πρώτη θέση αναλογώντας περίπου στο μισό των αμερικανικών εισαγωγών πετρελαίου και σχεδόν πέντε φορές πάνω από τη Ρωσία. Όμως, το Μεξικό έχασε τη δεύτερη θέση που κατείχε, καθώς οι πωλήσεις του υποχώρησαν κατά περίπου 3%, ενώ βέβαια οι διμερείς εμπορικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα λόγω της διεύρυνσης των κυρώσεων έχουν «παγώσει». «Το ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται να λειτουργεί σαν καλός αντικαταστάτης του αργού της Βενεζουέλας, ειδικά κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης της καλοκαιρινής περιόδου» επεσήμανε, μιλώντας στο Bloomberg, ο Σίριν Λαχάνι της Rapidan Energy Group.
Μάλιστα, αναλυτές βλέπουν τη σχέση αυτή να αναπτύσσεται περαιτέρω λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Με τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ να έχουν αποφασίσει μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής και λόγω της σχετικά καλής προσφερόμενης τιμής, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς τις ΗΠΑ εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέρνοντας αναπόφευκτα τις δύο χώρες πιο… κοντά!


Latest News

Ο Τραμπ πνίγει την ανάπτυξη και αυξάνει τον πληθωρισμό - Οι δυσοίωνες προβλέψεις και τα πρώτα σημάδια
Στο σύνολό τους σχεδόν οι ερωτηθέντες σε έρευνα των FT προειδοποίησαν ότι η αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Οι δασμοί μπορεί να μην εφαρμοστούν, αλλά η τεκίλα πληρώνει ήδη το τίμημα
Η τεκίλα πλήττεται ήδη από τις δασμολογικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Η ΕΕ ξεκινάει έρευνα για το αλουμίνιο - Πώς θα προστατεύσει τον κλάδο από φθηνές εισαγωγές
Το έγγραφο της ΕΕ, το οποίο περιήλθε σε γνώση των FT υπογραμμίζει τη «σημαντική απειλή εκτροπής του εμπορίου από πολλούς προορισμούς»

Το μεγάλο σορτάρισμα στην Tesla - Ποιοι κερδίζουν πάνω από 1,6 δισ. από τη βουτιά
τα hedge funds που στοιχηματίζουν ενάντια στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Έλον Μασκ

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για φρένο χρέους και δαπάνες στη Γερμανία - Πολιτικές ζυμώσεις
Ο Φρίντριχ Μερτς χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων σε έκτακτη συνεδρίαση της απερχόμενης Bundestag

Καθυστερεί τους κλιματικούς στόχους η UBS - Μελετά αποχώρηση από την Net-Zero Banking Alliance
Η ελβετική τράπεζα μεταθέτει τον καθαρό μηδενικό στόχο από το 2025 έως το 2035, επικαλούμενη «διεύρυνση εταιρικού χαρτοφυλακίου ακινήτων»

Το μυστικό επιτυχίας του Ρέι Ντάλιο και οι 5 «δυνάμεις» που αλλάζουν τον κόσμο
Ο Ρέι Ντάλιο αναλύει τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις και δίνει μία συμβουλή...

Μετά την Adidas, τι; Η επανάσταση του Samba και η Nike
Oι πωλήσεις γυναικείων αθλητικών παπουτσιών ξεπέρασαν τα 17 δισ. δολάρια το 2024 - Ο ρόλος της Adidas

Πράσινο φως σε δυτικά funds να πουλήσουν ρωσικές μετοχές - Νέο διάταγμα Πούτιν
Το διάταγμα του Κρεμλίνου επιτρέπει σε εταιρείες όπως η Jane Street, η GMO και η Franklin Templeton να εκφορτώνουν συμμετοχές

Ποιοι πανηγυρίζουν για τις δασμολογικές... γκάφες του Τραμπ
Ο Τραμπ αντέστρεψε γρήγορα την υπερρύθμιση του Μπάιντεν και σπαταλά τα κέρδη, επιβάλλοντας δασμούς