Ανεβασμένη θα είναι η θερμοκρασία στο αυριανό συμβούλιο της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) σε αντίθεση με τον μάλλον φθινοπωρινό και βροχερό καιρό που θα επικρατεί στο Λονδίνο. Κι αυτό διότι εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα έχει μια εξαιρετικά δύσκολη συζήτηση να κάνει, προσπαθώντας να βρει τρόπο να εξηγήσει γιατί ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τις προβλέψεις της ασκώντας πιέσεις για πιθανή αλλαγή του πλάνου της, κάτι που αναμφίβολα θα επηρεάσει τις ευρύτερες ισορροπίες διεθνώς.
Άλλωστε, η άποψη πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών, πριν αρχίσει τελικά να υποχωρεί, μοιάζει να αποτελεί κοινό παρανομαστή στις εκτιμήσεις όλων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Έτσι, το γεγονός πως ήδη η BoE έχει βρεθεί εκτός προβλέψεων δημιουργεί ένα… επικίνδυνο προηγούμενο για την ορθότητα των προβλέψεων των κεντρικών τραπεζών, κάτι που δικαιολογημένα θα αυξήσει τη νευρικότητα μεταξύ των επενδυτών.
Εκτροχιασμός των προβλέψεων
Τον περασμένο Μάιο, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε υποστηρίξει πως ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το όριο του 2%, αγγίζοντας περίπου το 3%, μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα προς τα τέλη της χρονιάς, πριν αρχίσει και πάλι να υποχωρεί καθώς οι ενεργειακές τιμές θα σταθεροποιούνταν, όπως και οι διεθνείς εφοδιαστικές γραμμές.
Τότε, μόνο ο Άντι Χαλντέιν, ο μέχρι πρότινος κορυφαίος οικονομολόγος της τράπεζας – ο οποίος παραιτήθηκε για να αλλάξει κλάδο- είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα απαισιόδοξος κάνοντας λόγο για άλμα του πληθωρισμού έως το 4% πριν τα τέλη της χρονιάς. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, στις προηγούμενες συνεδριάσεις της BoE, είχε ξεκινήσει να ψηφίζει υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. Η απόφαση του «γερακιού» του συμβουλίου να διαχωρίσει αναφανδόν τη θέση του είχε προκαλέσει τριβές ανάμεσα στα στελέχη και είχε φέρει επικοινωνιακά σε δύσκολη θέση τον διοικητή Άντριου Μπέιλι. Όμως, η ροή των στοιχείων και η πιθανή δικαίωση του, μάλλον, προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά.
Επί τρεις συνεχόμενους μήνες, ο πληθωρισμός κινήθηκε πάνω από τις προβλέψεις, φτάνοντας το 2,5% τον Ιούνιο με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αναλυτές να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους εκτιμώντας πως τελικά θα «πιάσει» το 3,5% με 4% πριν τα τέλη της χρονιάς. Αντιστοίχως, το συμβούλιο είναι εξαιρετικά πιθανόν σήμερα να αναγκαστεί επίσης να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις επίσημες προβλέψεις του.
Επικίνδυνο προηγούμενο
Αν και η αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ενδέχεται να οδηγήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της Τράπεζας για τους ρυθμούς ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου, επιτρέποντας της να κερδίσει χρόνο στη λήψη τελικών αποφάσεων για την αναδιαμόρφωση της νομισματικής της πολιτικής, η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων και δη, το γεγονός ότι έκανε λάθος στην εκτίμηση της δημιουργεί επικίνδυνους συνειρμούς για το κατά πόσο και έτερες κεντρικές τράπεζες μπορεί να έχουν υιοθετήσει μια μάλλον αισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία των τιμών.
Βέβαια, για την ώρα η BoE δεν αναμένεται να αλλάξει ρότα, ούτε αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων ούτε σε σχέση με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 150 δισ. στερλίνων. Θα έχει, άλλωστε, ένα πολύ καλό επιχείρημα που θα έχει να κάνει με την εικόνα στην αγορά εργασίας. Με περίπου 1,9 εκατ. Βρετανούς να παραμένουν στο πρόγραμμα αναστολών, το συμβούλιο θα κρατήσει για την ώρα στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία και τον ρυθμό ανάρρωσης της αγοράς εργασίας, όπως έκανε ήδη και η αμερικανική Fed. Όμως, είναι σαφές πως τα γεράκια του συμβουλίου θα πάρουν… αμπάριζα αυξάνοντας την πίεση για να ανοίξει η συζήτηση για την διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος για την έναρξη του tapering.
Πρόωρο tapering
Για παράδειγμα, ο Μάικλ Σόντερς, μέλος του συμβουλίου, έχει ήδη από τον περασμένο μήνα δηλώσει πως είναι έτοιμος να συζητήσει μια πρόωρη επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ και ο υποδιοικητής Ντέιβ Ράμσντεν υιοθέτησε μια πιο υπερσυντηρητική στάση, όταν πρόσφατα υποστήριξε πως οι συνθήκες για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής «μπορεί τελικά να έρθουν πιο νωρίς από το αναμενόμενο».
Αναφορικά με την αντιστροφή της επιτοκιακής πολιτικής της Τράπεζας, για την ώρα οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές και οίκοι περιμένουν την πρώτη αύξηση των βρετανικών επιτοκίων γύρω στις αρχές του 2023, όμως δεν λείπουν και οι πιο συντηρητικοί, όπως η BNP Paribas που «βλέπει» την πρώτη αύξηση ήδη από τον Αύγουστο του 2022. Και η πορεία των στοιχείων, μάλλον, κλίνει τη ζυγαριά νωρίτερα, παρά αργότερα.
Latest News
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag
Ο χορός των τραπεζικών συγχωνεύσεων καλά κρατεί στην Σκανδιναβία - Το νέο deal Nykredit - Spar Nord
Οι τράπεζες συγχωνεύονται και γίνονται πιο ισχυρές στη Δανία - Πώς η Nykredit αποκτά την Spar Nord και γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα
Απεργιακά... Χριστούγεννα στo Harrods - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Οργή στους εργαζόμενους του Harrods για το μέρισμα ύψους 180 εκατ. λιρών που μοιράστηκε στους μετόχους παρά την πτώση κερδών
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων