
Επίπεδα ρεκόρ έχουν αγγίξει οι συγκεντρώσεις των ρύπων στην Αττική. Τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 (με διάμετρο 10 μικρά του μέτρου) έφτασαν στις 9 π.μ. στον σταθμό μέτρησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στην Αριστοτέλους τα 363 μg/m3, όταν βάση του ευρωπαϊκού ορίου, οι τιμές σε 24ωρη βάση δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 50 μg/m3.
Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει το αντίστοιχο όριο πολύ χαμηλότερα, δηλαδή στα 25 μg/m3. Πριν από λίγο οι συγκεντρώσεις στο Κέντρο έπεσαν στα 223 μg/m3, παραμένοντας ωστόσο πολύ πάνω από τα όρια.
Στα ύψη ήταν όμως τα πολύ πιο επικίνδυνα PM 2,5, τα οποία λόγω της πολύ μικρότερης διάμετρου (2,5 μικρά του μέτρου) θεωρούνται ακόμη πιο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Στην Αριστοτέλους έφτασαν τα 200 μg/m3 στις 8 π.μ., μια ώρα αργότερα στα 285 μg/m3 και πριν από λίγα λεπτά στα 122 μg/m3. Στον Πειραιά τις ίδιες ώρες άγγιξαν τα 107 μg/m3, τα 89 μg/m3 και τα 44 μg/m3 αντίστοιχα. Η μέση 24ωρη τιμή για τα PM 2,5 έχει οριστεί από τον ΠΟΥ στα 25 μg/m3.
Ειδικότερα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική τις τελευταίες ώρες παρουσιάζει αυξομειώσεις ανάλογα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ στις 8 π.μ. οι συγκεντρώσεις των PM10 ήταν στον σταθμό μέτρησης του Περιστερίου στα 204 μg/m3, στην Αριστοτέλους στα 220 μg/m3, στον Πειραιά στα 201 μg/m3, στα Λιόσια στα 110 μg/m3, στο Μαρούσι στα 91 μg/m3 και στο Κορωπί στα 99 μg/m3.
Μια ώρα αργότερα, στις 9 π.μ. τα επίπεδα των PM10 είχαν φτάσει στο Περιστέρι στα 186 μg/m3, στην Αριστοτέλους στα 363 μg/m3, στη Νέα Σμύρνη στα 393, στον Πειραιά στα 164 μg/m3, στα Λιόσια στα 97 μg/m3, στο Μαρούσι στα 93 μg/m3 και στο Κορωπί στα 89 μg/m3.
Στις 10 π.μ. στα Λιόσια έφτασαν τα 193 μg/m3 ενώ οι συγκεντρώσεις περιορίστηκαν στη Νέα Σμύρνη στα 295 μg/m3 και στον Πειραιά στα 127 μg/m3, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η σωματιδιακή ρύπανση, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει στα ύψη τον φωτοχημικό ρύπο του όζοντος ενώ έχει αυξηθεί και το διοξείδιο του αζώτου στο Κέντρο της πρωτεύουσας.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων