Επίπεδα ρεκόρ έχουν αγγίξει οι συγκεντρώσεις των ρύπων στην Αττική. Τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 (με διάμετρο 10 μικρά του μέτρου) έφτασαν στις 9 π.μ. στον σταθμό μέτρησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στην Αριστοτέλους τα 363 μg/m3, όταν βάση του ευρωπαϊκού ορίου, οι τιμές σε 24ωρη βάση δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 50 μg/m3.
Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει το αντίστοιχο όριο πολύ χαμηλότερα, δηλαδή στα 25 μg/m3. Πριν από λίγο οι συγκεντρώσεις στο Κέντρο έπεσαν στα 223 μg/m3, παραμένοντας ωστόσο πολύ πάνω από τα όρια.
Στα ύψη ήταν όμως τα πολύ πιο επικίνδυνα PM 2,5, τα οποία λόγω της πολύ μικρότερης διάμετρου (2,5 μικρά του μέτρου) θεωρούνται ακόμη πιο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Στην Αριστοτέλους έφτασαν τα 200 μg/m3 στις 8 π.μ., μια ώρα αργότερα στα 285 μg/m3 και πριν από λίγα λεπτά στα 122 μg/m3. Στον Πειραιά τις ίδιες ώρες άγγιξαν τα 107 μg/m3, τα 89 μg/m3 και τα 44 μg/m3 αντίστοιχα. Η μέση 24ωρη τιμή για τα PM 2,5 έχει οριστεί από τον ΠΟΥ στα 25 μg/m3.
Ειδικότερα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική τις τελευταίες ώρες παρουσιάζει αυξομειώσεις ανάλογα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ στις 8 π.μ. οι συγκεντρώσεις των PM10 ήταν στον σταθμό μέτρησης του Περιστερίου στα 204 μg/m3, στην Αριστοτέλους στα 220 μg/m3, στον Πειραιά στα 201 μg/m3, στα Λιόσια στα 110 μg/m3, στο Μαρούσι στα 91 μg/m3 και στο Κορωπί στα 99 μg/m3.
Μια ώρα αργότερα, στις 9 π.μ. τα επίπεδα των PM10 είχαν φτάσει στο Περιστέρι στα 186 μg/m3, στην Αριστοτέλους στα 363 μg/m3, στη Νέα Σμύρνη στα 393, στον Πειραιά στα 164 μg/m3, στα Λιόσια στα 97 μg/m3, στο Μαρούσι στα 93 μg/m3 και στο Κορωπί στα 89 μg/m3.
Στις 10 π.μ. στα Λιόσια έφτασαν τα 193 μg/m3 ενώ οι συγκεντρώσεις περιορίστηκαν στη Νέα Σμύρνη στα 295 μg/m3 και στον Πειραιά στα 127 μg/m3, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η σωματιδιακή ρύπανση, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει στα ύψη τον φωτοχημικό ρύπο του όζοντος ενώ έχει αυξηθεί και το διοξείδιο του αζώτου στο Κέντρο της πρωτεύουσας.
Latest News
«Τρέχει» η επιδότηση για νέο ηλιακό θερμοσίφωνα – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ για τα οφέλη από την εφαρμογή κινήτρων για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Ηλιακή ενέργεια: Η νέα κυρίαρχη πηγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Για πρώτη φορά, η ηλιακή ενέργεια ξεπερνά τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρισμού στην ΕΕ – Tα ορυκτά καύσιμα υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Πράσινη μετάβαση: Οι κίνδυνοι που απειλούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία
Εάν τα υπάρχοντα πλοία μπορούν να μετασκευαστούν σε πλοία με σχεδόν μηδενικές εκπομπές, θα μπορούσε να σωθεί μεγάλο μέρος του στόλου, και αυτό αποτελεί κίνητρο για τους επενδυτές
Τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα από την ΕΤΕπ για την απολιγνιτοποίηση
Η τεχνική βοήθεια της ΕΤΕπ, συνολικής αξίας 2,75 εκατομμυρίων ευρώ, σε πρώτη φάση, θα προσφερθεί δωρεάν σε πέντε περιφέρειες
Στα βήματα του Τραμπ.... Ο Μιλέι «αποχαιρετά» τη Συμφωνία του Παρισιού
Η κυβέρνηση στην Αργεντινή διερευνά την πρόταση να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην αποχώρηση από τη συμφωνία ορόσημο
Από το σβήσιμο του λιγνίτη στο «drill baby drill» - Γιατί ο Μητσοτάκης φρενάρει την πράσινη μετάβαση
Οι ρυθμοί για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας χαμηλώνουν - Η δημόσια μεταστροφή του πρωθυπουργού – Τα μηνύματα και σε Βρυξέλλες
Πώς ο κλάδος οικοδομών χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Ο κλάδος οικοδομών παράγει «με διαφορά» τη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από οποιονδήποτε τομέα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Συναγερμός» από την πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη [γραφήματα]
Οι εταιρείες ζητούν παρέμβαση Βρυξελλών για τους νέους κανονισμούς ρύπων - Φοβίζει ο ανταγωνισμός από Κίνα και τυχόν εμπορικές εντάσεις με ΗΠΑ
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Πράσινη συμφωνία και... πράσσειν άλογα - Ξανά εκτός οι ΗΠΑ διά χειρός Τραμπ
Το προεδρικό διάταγμα Τραμπ αναφέρει ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μεταξύ πολλών διεθνών συμφωνιών που δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες των ΗΠΑ