![Ανάγκη για ειδικό εμβόλιο κατά της Δέλτα, βλέπουν ερευνητές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/εμβολια.jpeg)
Εμβόλια που θα στοχεύουν στην υψηλής μεταδοτικότητας μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού ίσως χρειαστούν, δεδομένης της ικανότητας του στελέχους αυτού να μολύνει τους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιημένο σύστημα και πιθανότατα να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως εκτιμούν ερευνητές στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας που έγινε στη Βρετανία.
Το τρίτο κύμα των κρουσμάτων στην Αγγλία μονοπωλήθηκε από το στέλεχος Δέλτα ειδικά ανάμεσα στους ανεμβολίαστους ανθρώπους –ειδικά στις ηλικίες 12-24 ετών- καθώς επίσης σε μερικούς ανθρώπους που έκαναν εμβόλιο κατά του κορονοΪού, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης που βασίστηκε σε δείγματα 98.000 ανθρώπων στην Αγγλία. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην μόλυνση έπεσε στο 49% στη διάρκεια της έρευνας, από 64% που ήταν ένα μήνα πριν. Η προστασία των εμβολίων απέναντι στην ανάπτυξη συμπτωμάτων Covid ήταν 59%, από 83%.
«Η ανάπτυξη εμβολίων κατά του στελέχους Δέλτα ίσως είναι αναγκαία,» υπό το φως των ενδείξεων που δείχνουν ότι η πρωτεϊνη του στελέχους μεταλλάχθηκε σε βαθμό που τα αντισώματα που δημιουργούν τα τρέχοντα εμβόλια γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά,» ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ είναι ανάμεσα στις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο, όμως όλες καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων Covid και εισαγωγές σε νοσοκομεία που σχετίζονται με το στέλεχος Δέλτα. Υγειονομικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι καλούν όσους είναι επιφυλακτικοί να αποκτήσουν ανοσία στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε περαιτέρω, πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.
Παρά τις απώλειες, τα τρέχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν έναν σχετικά υψηλό βαθμό προστασίας, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Οι πλήρως ανοσοποιημένοι άνθρωποι έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από το στέλεχος Δέλτα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα Covid-19 ή να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους αν τελικά μολυνθούν, σύμφωνα με την έρευνα.
Η έρευνα React-1 βασίστηκε σε ελέγχους κορονοϊού την περίοδο 24 Ιουνίου – 12 Ιουλίου. Η περίοδος αυτή καλύπτει την έξαρση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν το στέλεχος Δέλτα αντικατέστησε πλήρως το στέλεχος Αλφα. Οι μολύνσεις ανάμεσα στους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους γίνεται ολοένα και περισσότερο σημαντικό ζήτημα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών. Τέτοιες ανησυχίες εξακολουθούν να επηρεάζουν ένα μικρό ποσοστό του κόσμου καθώς μόλις το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί, οι περισσότεροι εξ αυτών στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι μολύνσεις της περιόδου αυτής επικεντρώνεται στη νεολαία της Αγγλίας, με σχεδόν τα μισά θετικά τεστ να ανήκουν σε ανθρώπους ηλικίας 5-24 ετών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αντιστοιχεί στο 25% του πληθυσμού της χώρας. Η ανάλυση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν τους νέους ανθρώπους μπορεί να έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στην επιβράδυνση των κυμάτων Covid.
«Το πρόγραμμα εμβολιασμού χτίζει ένα τείχος άμυνας που σημαίνει ότι μπορούμε προσεκτικά να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς και να επιστρέψουμε στα πράγματα που αγαπάμε, όπως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς μαθαίνουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό,» όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Σαίντ Τζαβίντ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elpen-production-600x300.jpg)
Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025
Μείωση του clawback, επιμερισμό της δαπάνης σε πρωτότυπα και γενόσημα και χώρο για την καινοτομία, οι στόχοι του υπουργείου Υγείας για το 2025
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Scoreplay: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επενδύει στην εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/giannis-antetokounmpo-sits-steps-600x337.jpg)
Νέο «χτύπημα» από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο - Επενδύει σε εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο
Η τεχνολογία της ScorePlay χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200 αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο
![Εργαζόμενοι: Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις – Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις - Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους
Τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor της Randstad για τις προσδοκίες των εργαζομένων
![Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tom-robbins-600x400.jpg)
Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς
Την είδηση γνωστοποίησε η σύζυγός του, Αλέξα Ρόμπινς, στο Facebook.
![Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/GjWiqzjWAAAB_8x.jpeg)
Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ
Ο δημοπράτης Ντάνιελ Πιρς βρήκε το βιβλίο πρώτης έκδοσης Χάρι Πότερ ανάμεσα σε αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων.
![Deloitte: Οι είκοσι ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/france-football1-600x442.jpg)
Οι 20 ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα - Η έκθεση της Deloitte [πίνακας]
Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε ένα νέο ορόσημο, καθώς γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που καταγράφει έσοδα 1 δισ. ευρώ σε μία μόνο αγωνιστική περίοδo
![Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_1548988871-600x251.jpg)
Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne
Το ενεργό παρόν αλλά και το πολλά υποσχόμενο μέλλον στον χαμηλού κινδύνου καρκίνο προστάτη
![Υγεία: Δύο στους τρεις ακάλυπτους ασθενείς αδυνατούν να πληρώσουν τις θεραπείες τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/dapanesygeia-600x273.jpg)
Γιατί μένουν ακάλυπτες οι ανάγκες ασθενών στην Ελλάδα - Η αρνητική διάκριση στην ΕΕ
Σχεδόν το 70% των ιατρικών αναγκών που δεν καλύπτονται αφορούν οικονομικούς λόγους – Η κρατική χρηματοδότηση πάντα λιγότερη από τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς
![Netflix: Δίνει νέα πνοή σε κλασικές συνταγές της τηλεόρασης του ’50](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/NETFLIX_EXT-600x450.jpg)
Κάντο όπως η τηλεόραση του '50 - Τι επιλέγει το Netflix
Το Netflix επενδύσει σε ζωντανές μεταδόσεις και talk show για να ενισχύσει τα νέα διαφημιστικά εγχειρήματά της