
Τις προτάσεις της για την ενδυνάμωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της αποτελεσματικής εφαρμογής των αρχών της διαφάνειας, της ευχερούς επαληθευσιμότητας, της κατανόησης και της συγκρισιμότητας προσφορών και τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Συγκεκριμένα, αναφέρει ανακοίνωση, η Αρχή, συνεκτιμώντας την ανάγκη εναρμόνισης του εθνικού πλαισίου, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταναλωτών, με όσα δεσμευτικά καθορίζονται στη νέα Οδηγία 2019/944, και την παρούσα κατάσταση στη λιανική αγορά, όπως αυτή αναδύεται μέσω της εφαρμογής του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της ΡΑΕ αλλά και της σημαντικά αυξητικής τάσης στην υποβολή παραπόνων, αναφορών και καταγγελιών ηλεκτρικής ενέργειας από καταναλωτές προς τη ΡΑΕ, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της ενδελεχούς επισκόπησης των εφαρμοζόμενων πρακτικών στη βάση της δημόσιας διαβούλευσης αλλά και των βέλτιστων παραδειγμάτων σε ενωσιακό επίπεδο.
Επιγραμματικά, οι προτάσεις της Αρχής έχουν ως εξής:
- Παροχή κυμαινόμενων τιμολογίων με ευκρινές όριο προσαύξησης της Χρέωσης Προμήθειας
- Κατάργηση του παγίου (ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης) σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
- Καθορισμός του τρόπου ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής (π.χ. επιβολή ή τροποποίηση Ρήτρας Αναπροσαρμογής)
- Επιτρεπτή η «ρήτρα αποχώρηση» (switching fee / termination fee) μόνο σε τιμολόγια σταθερής τιμής και ορισμένου χρόνου. Απαγόρευση της επιβολής χρέωσης στους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια.
- Δωρεάν λήψη λογαριασμού κατανάλωσης, ανεξαρτήτως της επιλεγείσας από τον καταναλωτή διαδικασίας αποστολής του (έγχαρτος ή ηλεκτρονικός λογαριασμός)
Η ΡΑΕ καλεί τους ενδιαφερόμενους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, καταναλωτές και φορείς συλλογικής εκπροσώπησης καταναλωτών να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους έως τη Δευτέρα 30/8/2021.


Latest News

«Καμία ανησυχία για την κλιματική αλλαγή στην Αφρική»... διαπιστώνει η Ουάσιγκτον
«Ο άνθρακας μεταμόρφωσε τον κόσμο μας και τον έκανε καλύτερο» - Τι είπε ο Κρις Ράιτ στους υπουργούς ενέργειας της Αφρικής

Μητσοτάκης: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για υδρογονάνθρακες στα blocks «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2»
Τι αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του

Η εξίσωση του ρωσικού αερίου - Γιατί είναι δύσκολο να ανοίξουν οι στρόφιγγες
Πριν από την κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης, το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου προερχόταν από την Ρωσία
![Χρηματιστήριο ενέργειας: Βουτιά πενταμήνου για τις τιμές στο ρεύμα – Οι ΑΠΕ φέρνουν μειώσεις στους λογαριασμούς [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/revmakwheuro-600x350-1-1-600x350-1-600x350-1-1.jpeg)
Βουτιά της τιμής ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας – Οι ΑΠΕ επιστρέφουν με μειώσεις στους λογαριασμούς [γράφημα]
Η μέση τιμή ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας έπεσε κατά 23% στα 83,7 ευρώ/MWh – Ακόμη και με 0,04 ευρώ/MWh οι συναλλαγές

Ο Τραμπ «γυρίζει την πλάτη» σε τρεις χώρες - Πώς θα μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα
Το «όχι» του Τραμπ στη Συμφωνία Δίκαιης Μετάβασης Ενέργειας - Η παγκόσμια χρήση άνθρακα έφτασε σε ιστορικό υψηλό το 2024 και αναμένεται να σταθεροποιηθεί τα επόμενα χρόνια,

Σε πλήρη σύγχυση οι διαχειριστές δικτύου στις ΗΠΑ - Χάος με τους δασμούς στο ρεύμα από Καναδά
Το Οντάριο και το Κεμπέκ είναι οι επαρχίες του Καναδά που εξάγουν την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Θα χρειαστούν χρόνια και 20 δισ. για να αναπληρώσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ να φτάσουν στη μέγιστη χωριτικότητα

Πιο κοντά η επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Ελλάδας - Β. Μακεδονίας
Με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους μπαίνει σε τροχιά επαναλειτουργίας ο πετρελαιαγωγός της HELLENiQ ENERGY

Στην «πρίζα» ο Green Aegean Interconnector – Οι Γερμανοί προτείνουν τη Strabag ως φορέα υλοποίησης
Αναθερμαίνεται το καλώδιο Ελλάδας - Γερμανίας – Φορέας υλοποίησης για τον Green Sea Interconnector εκτός του ΑΔΜΗΕ η αυστριακή Strabag

«Αν δεν τελειώσουμε με την αυθαιρεσία, δεν θα έχουμε πολεοδομική πολιτική» - Σκυλακάκης στη Βουλή
Έρχεται τις επόμενες ημέρες, αφού ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο για τις ΔΕΥΑ