Άλλη μία ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης για τις ελληνικές τράπεζες, χάρη στις επιδόσεις τους στα stress tests της ΕΚΤ, δόθηκε από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s και Standard & Poor’s.

Η Moody’s αποτίμησε θετικά τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως τονίζει, η επάρκεια των εποπτικών κεφαλαίων θα επιτρέψει στις τράπεζες της χώρας μας να υλοποιήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης, περιορίζοντας έτσι τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια και βελτιώνοντας την κερδοφορία τους.

Η απομείωση κεφαλαίου στην άσκηση ανήλθε κατά μέσο όρο στις 610 μονάδες βάσης (μ.β.), πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (485 μ.β.) αλλά οι ολοκληρωμένες και επερχόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα έφερναν το αντίκτυπο πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την πλευρά της, η Standard & Poor’s εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους μέσω του προγράμματος Ηρακλής (Hercules Asset Protection Scheme), της βελτίωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, και των μεταρρυθμίσεων στο πτωχευτικό δίκαιο.

Ο ρυθμός εκταμίευσης νέων δανείων, η αποκατάσταση των κερδών και η αδύναμη ακόμη κεφαλαιακή τους επάρκεια, αποτελούν από την άλλη πλευρά τις βασικές προκλήσεις, για τις οποίες «βλέπει» αυξημένο κόστος κινδύνου για τους επόμενους 12-18 μήνες ελέω Covoid-19, με τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( NPEs) να υποχωρούν κάτω από το 20% μέχρι το τέλος του 2022, ενώ τα δάνεια που είναι σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, το ποσοστό αθέτησης εκτιμά πως θα διαμορφωθεί κοντά στο 25%.

Οι νέοι στόχοι

Όπως έχει γράψει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για τον τελικό γύρο εξυγίανσης των ισολογισμών τους και την επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης από το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς ξεκινούν οι πρώτες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την ΕΚΤ για την τροποποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη κερδοφορία, δημιουργούν επιπρόσθετες ευελιξίες στις διοικήσεις τους για την υλοποίηση των σχεδίων επιστροφής σε πλήρη κανονικότητα.

Όλοι οι συστημικοί όμιλοι στα τεστ αντοχής κράτησαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πάνω από τα ελάχιστα όρια που ορίζει ο επόπτης, ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια. Το γεγονός αυτό καθιστά πιο επενδύσιμο τον εγχώριο κλάδο και βελτιώνει την πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές, καθώς καταδεικνύει τη μείωση του ρίσκου που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη, ανοίγει κατά τα φαινόμενα ο δρόμος για τη μείωση του ελάχιστου δείκτη συνολικών ιδίων κεφαλαίων (CAD) που ορίζει για κάθε τράπεζα ξεχωριστά ο επόπτης. Με δεδομένο ότι η απομείωση κεφαλαίου στο δυσμενές σενάριο διαμορφώθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να μειώσει τους σχετικούς δείκτες για εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Τραμπ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
Επιχειρήσεις |

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή Τραμπ

Τι λένε στον ΟΤ κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρείν για τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Πώς αξιολογούν την πιθανή επιβολή δασμών, τον αντίκτυπο στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας

Daniele Mancuso (Sparkle): Αξιολογούμε νέες ευκαιρίες σε data centers και οπτικές ίνες
Επιχειρήσεις |

Στο κυνήγι νέων ευκαιριών σε data centers και οπτικές ίνες - Τι είπε στον ΟΤ ο CEO της Sparkle

Ο CEO της Sparkle Greece, Daniele Mancuso, μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο για την προοπτική νέων επενδύσεων ενώ τόνισε ότι προσέγγιση της εταιρείας είναι να ενισχύσει και να επεκτείνει το φάσμα των υπηρεσιών της

Telekom: Σε ύψος-ρεκόρ η αξία του brand
Διεθνή |

Η Apple παραμένει το πολυτιμότερο brand στον κόσμο - Πρώτο ευρωπαϊκό brand η Telekom

Η Telekom, στον όμιλο της οποίας μέλος είναι η COSMOTE, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη «Brand Finance Global 500» - Στην πρώτη θέση παραμένει η Apple