Στους κερδισμένους της πανδημίας συγκαταλέγεται η Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ, που «κατόρθωσε να διαχειριστεί με επιτυχία τις διακυμάνσεις και την αστάθεια της αγοράς», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση για το 2020.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρήσης κύκλος εργασιών του ομίλου, που περιλαμβάνει τις θυγατρικές Atlanta στην Πολωνία και Βλάχα και Αλτική στην Ελλάδα, ανήλθε στα 73,9 εκατ. ευρώ και της εταιρείας στα 69,6 εκατ. ευρώ αυξημένος σε σχέση με το 2019 κατά περίπου 12,9% και 12,7% αντίστοιχα, λόγω κυρίως της αύξησης του όγκου πωλήσεων και ειδικά των εξαγωγών. Να σημειωθεί ότι η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, που πρωταγωνιστεί στα ζυμαρικά, αλλά έχει και ισχυρή παρουσία στην αγορά των τοματοειδών, αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας κατά 32%  σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Τα προ φόρου κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 5,9 εκατ. ευρώ περίπου και της εταιρείας σε  5,1 εκατ. ευρώ περίπου, εμφανίζοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2019.

Το 2020 ήταν και η χρονιά που τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το συγκρότημα του Νέου Μύλου και των Σιλό Αποθήκευσης Σίτου στο εργοστάσιο της στη Λάρισα, που δημιουργήθηκαν το 2019. Η εξέλιξη αυτή εξασφάλισε αυτάρκεια σε πρώτη ύλη, καθετοποιώντας πλήρως την παραγωγή με το ανάλογο θετικό αντίκτυπο στα κοστολόγια της εταιρείας.

Μέρισμα 1,5 εκατ. ευρώ

Για τη χρήση 2020 προτάθηκε η διανομή μερίσματος ποσού ύψους 1.500.009,60 ευρώ από 400.203,87 ευρώ τη χρήση του 2019, ενώ στα τέλη Αυγούστου 2020, αποφασίστηκε να αυξηθεί κατά 2,79 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση αφορολόγητων αποθεματικών, το οποίο στο τέλος του 2020 ανερχόταν σε 5 εκατ. ευρώ.

Η Μediterranean Foods και η πολωνέζικη θυγατρική

Εντός της χρήσης του 2020, η Μέλισσα Κίκιζας προχώρησε στη ρευστοποίηση της συμμετοχής της στη Mediterranean Fοods A.E. Στη Mediterranean Fοods, η οποία διαθέτει περίπου 100 κωδικούς προϊόντων σε συσκευασίες retail και food service με την επωνυμία Brava και Delicia, η Μέλισσα Κίκιζας έως 31/12/2019 είχε συμμετοχή 49%. Από το 2009, η Μέλισσα βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τη Mediterranean Fοods, ωστόσο εντός του 2020 «διενεργήθηκαν όλες οι αναγκαίες δικαστικές παραιτήσεις από αμφότερα τα μέρη» και η διένεξη έληξε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων, με βασικούς μετόχους τα funds Deca Investments (συμφερόντων Δημήτρη Δασκαλόπουλου), Elikonos 2 S.C.A. SICAR και EOS Capital Partners (το τελευταίο έχει επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη) έγινε πλειοψηφικός μέτοχος της Mediterranean Foods.

Όσον αφορά τη θυγατρική της Μέλισσα Κίκιζας στην Πολωνία, η διοίκηση αναφέρει πως «η στρατηγική φύση της συγκεκριμένης εταιρίας καθώς και η αμέριστη υποστήριξη του ομίλου δεν επιτρέπουν να δημιουργηθεί κανένα θέμα ως προς τη συνέχιση της δραστηριότητάς της». Να σημειωθεί ότι στην Πολωνία η εταιρική νομοθεσία προβλέπει πως όταν οι σωρευμένες ζημίες ξεπερνούν το σύνολο των αποθεματικών και το 50% του καταβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, οι μέτοχοι της εταιρείας θα πρέπει να αποφασίσουν τις κατάλληλες ενέργειες που είναι απαραίτητες για την συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας

Υπενθυμίζεται πως οι βασικές μάρκες ζυμαρικών της εταιρείας είναι: η Μέλισσα και η Στέλλα, η σειρά εκλεκτών ζυμαρικών Primo Gusto, η θεσσαλική Deveta, η ιστορική Αβέζ και τα παραδοσιακά προϊόντα Βλάχα. Η πλήρης σειρά τοματικών προϊόντων Primo Gusto συμπληρώνει την παρουσία της στην ελληνική αγορά τροφίμων ενώ η Del Monte και η Heinz της έχουν αναθέσει την αποκλειστική αντιπροσωπεία των προϊόντων τους στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Cenergy Holdings: Η Hellenic Cables προμηθεύει καλώδια υψηλής και υπερυψηλής τάσης στη Γαλλία
Επιχειρήσεις |

Cenergy: Η Hellenic Cables προμηθεύει καλώδια υψηλής και υπερυψηλής τάσης στη Γαλλία

Τα καλώδια θα κατασκευαστούν βάσει υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και βιωσιμότητας στις εγκαταστάσεις της Hellenic Cables στη Θήβα για την επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας των οποίων επενδύει η θυγατρική