Το 8,4% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ κατανάλωνε καθημερινά αλκόολ, κατά το 2019, με το 28,8% να καταναλώνει αλκόολ σε εβδομαδιαία βάση, το 22,8% σε μηνιαία και το 26,2% να μην έχει καταναλώσει ποτέ αλκόολ ή να έχει αποφύγει την κατανάλωσή του κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
Σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat, η καθημερινή κατανάλωση αλκόολ αυξάνεται με την ηλικία. Πιο αναλυτικά, οι ηλικίες 15-24 (1% του πληθυσμού) φαίνεται να καταναλώνουν λιγότερο αλκόολ σε σχέση με τους 75+ (16%) που καταναλώνουν περισσότερο. Ωστόσο, η τελευταία ηλικιακή ομάδα είναι αυτή που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά (40,3%) όσων δεν κατανάλωσαν ποτέ αλκόολ ή απέφυγαν την κατανάλωσή του κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
Η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκόολ φαίνεται να παραμένει σταθερή στις ηλικιακές ομάδες 25-64, με το μεγαλύτερο ποσοστό (33,5%) να συγκεντρώνουν οι ηλικίες 45-54.
Η μηνιαία κατανάλωση ή η κατανάλωση αλκόολ σε λιγότερο από μία φορά τον μήνα φαίνεται να μειώνεται με την ηλικία, με την ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών να συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό (28,5%) κατανάλωσης σε μηνιαία βάση.
Η καθημερινή ή εβδομαδιαία κατανάλωση αλκόολ ήταν περισσότερο συνήθης στον ανδρικό πληθυσμό παρά στον γυναικείο, με το 13% των ανδρών και το 4,1% των γυναικών να καταναλώνουν αλκόολ σε καθημερινή βάση και το 36,4% των ανδρών με το 21,7% των γυναικών να καταναλώνουν αλκόολ σε εβδομαδιαία βάση.
Τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που καταναλώνουν αλκόολ σε καθημερινή βάση συγκεντρώνονται στην Πορτογαλία, ενώ τα χαμηλότερα στη Λιθουανία, με το ένα πέμπτο (20,7%) του πληθυσμού της Πορτογαλίας να καταναλώνει αλκόολ καθημερινά. Έπειτα, ακολουθεί η Ισπανία με 13% και η Ιταλία με 12,1%, ενώ η Λετονία και η Λιθουανία μοιράζονται το χαμηλότερο ποσοστό καθημερινής κατανάλωσης αλκόολ, γύρω στο 1,0%.
Σε ό,τι αφορά την Ολλανδία, περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της (47,3%) καταναλώνει αλκόολ σε εβδομαδιαία βάση. Μετά την Ολλανδία έπεται το Λουξεμβούργο (43,1%) και το Βέλγιο (40,8%).
Υψηλά ποσοστά μηνιαίας κατανάλωσης αλκόολ συγκεντρώνονται στη Λιθουανία (31,3%), τη Λετονία (31,1%) και την Κύπρο (30,4%).
Από τα κράτη της ΕΕ, η Κροατία είναι εκείνη όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της (38,3%) δεν είχε καταναλώσει ποτέ αλκόολ ή δεν κατανάλωσε αλκόολ τους τελευταίους 12 μήνες.
Χάσμα μεταξύ των δύο φύλων για την κατανάλωση αλκόολ
Σε ό,τι αφορά την καθημερινή κατανάλωση αλκόολ, το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ φύλων γίνεται εμφανές στην Πορτογαλία (33,4% έναντι 9,7%) και την Ισπανία (20,2% έναντι 6,1%), ενώ για την εβδομαδιαία κατανάλωση, στη Ρουμανία (32,2% έναντι 6,6%) και τη Σλοβακία (30,6% έναντι 8,8%). Εντούτοις, τα ποσοστά που αφορούν τη μηνιαία κατανάλωση αλκόολ είναι σχεδόν ίσα και για τα δύο φύλα.
Αντίστοιχα, οι γυναίκες είναι εκείνες που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στην κατηγορία όσων δεν έχουν καναλώσει ποτέ αλκόολ ή έχουν αποφύγει την κατανάλωσή του τους τελευταίους 12 μήνες.
Δανία, Ρουμανία και Λουξεμβούργο: Υψηλή κατανάλωση αλκόολ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα
Υψηλή κατανάλωση αλκόολ θεωρείται η πρόσληψη 60 γρ. καθαρής αιθανόλης ή και περισσότερων γραμμαρίων σε μία μόνο περίσταση.
Μεταξύ των κρατών της ΕΕ, το 4% του ενήλικου πληθυσμού στην Κύπρο και το 38% του ενήλικου πληθυσμού στη Δανία ανέφεραν ότι προβαίνουν σε υψηλή κατανάλωση αλκόολ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
H θέση της Ελλάδας
Σε ό,τι αφορά τη θέση της χώρας μας, βάσει δεδομένων της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκόολ.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος στον πίνακα κατάταξης των χωρών με την υψηλότερη κατανάλωση αλκόολ τουλάχιστον για μία φορά το μήνα, συγκεντρώνοντας το ποσοστό του 6%, ποσοστό ίδιο με της Ισπανίας, ενώ, έπειτα, ακολουθούν η Ιταλία και η Κύπρος με ποσοστό 4%.
Latest News
Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ η UBS για λογαριασμούς Ρώσων που κληρονόμησε από την Credit Suisse
Η αμερικανική υπηρεσία επιβολής κυρώσεων, OFAC, απέστειλε επιστολή στην UBS ως μέρος αυτής της έρευνας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις
Πώς η πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει την Ευρώπη - Η συζήτηση Χατζημηνά με την Gillian Tett (FT)
Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας στο επίκεντρο της συζήτησης - Οι δασμοί και ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα
«Καμπανάκι» Βιλερουά: Η εκλογή Τραμπ απειλεί την παγκόσμια οικονομία
Ο Γάλλος τραπεζίτης Βιλερουά εκτιμά ότι η επιστροφή Τραμπ μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες
Η σφήνα της οικογένειας Ito στην εξαγορά της ιαπωνικής 7-Eleven
Η μητρική της 7-Eleven στοχεύει στην απόσχιση της επιχείρησης σούπερ μάρκετ και άλλων περίπου 30 «μη βασικών» μονάδων - Ποιος θα τις εξαγοράσει
«Ποτέ μην ποντάρετε εναντίον του Ίλον» - Γιατί οι διαφημιστές επιστρέφουν στο Χ
Ορισμένα brands επωνυμίες στις ΗΠΑ είχαν εγκαταλείψει το X λόγω ανησυχιών αλλά τώρα επιζητούν την εύνοια του Ίλον Μασκ
Πώς έγινε η Lululemon ένα από τα πιο δημοφιλή athleisure brands
Από τον Καναδά στην Κίνα, την Ευρώπη και την Ελλάδα, η Lululeman κατέκτησε το γυναικείο και εφηβικό κοινό με όχημα τα διάσημα κολάν - Οι επόμενοι στόχοι
Πώς τα ακριβά τυριά έγιναν αγαπημένος στόχος εγκληματιών
Τα ακριβά τυριά έχουν μετατραπεί σε θελκτικό στόχος για ληστές, καθώς το κόστος τους ανεβαίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια
Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες - Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
Η αλλαγή για τις αμυντικές δαπάνες θα αφορά περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2021 έως το 2027 - Δεξαμενή τα Ταμεία Συνοχής
Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για deals στις αερομεταφορές της Ευρώπης
Καταλύτης η τελική συμφωνία της Lufthansa με τη Ρώμη για αγορά του 41% της ΙΤΑ (πρώην Alitalia)
Νέες επιθέσεις στην Ερυθρά θάλασσα απο τους αντάρτες Χούθι
Αναφέρθηκαν εκρήξεις σε εμπορικό πλοίο 80 ναυτικά μιλια νότια της Χοντέιτα στην Ερυθρά θάλασσα λέει βρετανική υπηρεσία