
«Ο καπετάνιος εγκαταλείπει το πλοίο τελευταίος». Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ήταν από χθες στο εργοστάσιο στο Κρυονέρι, ανησυχώντας για τη φωτιά και μάλιστα σύμφωνα με την τελευταία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαριστούσε τους πυροσβέστες για το έργο τους, εκφράζοντας την την ευχή να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Εκεί υπέστη ανακοπή με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του στα 61 του χρόνια.
Αν είναι κάτι το οποίο μπορεί να χαρακτηρίσει την πορεία του Κωνσταντίνου Μίχαλου, είναι ότι η κοινωνική και πολιτική του δράση επισκίασε όλα τα χρόνια την πολύ επιτυχημένη και πολυσχιδή επιχειρηματική του παρουσία.
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος γεννήθηκε το 1960, και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Essex της Μ. Βρετανίας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics & Political Science σε θέματα οικονομικών εφαρμογών. Είχε 4 παιδιά και μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά.
Ως πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ήρθε συχνά σε ρήξη με τους κυβερνώντες, ενώ το καλοκαίρι του 2018 τέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας από την Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος λόγω κυρίως της θέσης του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τη διετία 2004 – 2005 είχε διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης, με υπουργό τότε τον Δημήτρη Σιούφα και το διάστημα 2005 και 2006 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με υπουργό τον Γιώργο Αλογοσκούφη.
«Απογειώνοντας» την οικογενειακή επιχείρηση
Ο 61χρονος επιχειρηματίας, που έφυγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή, από πολύ νωρίς ασχολήθηκε ενεργά με την οικογενειακή επιχείρηση SWAN, καταφέρνοντας να την αναπτύξει σημαντικά, ακόμα και σε περίοδο κρίσης.
H SWAN ΑΕ που εδρεύει στο Κρυονέρι ιδρύθηκε το 1949 και σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής μπαλονιών της Ευρώπης.
Η εταιρεία ξεκίνησε την εξαγωγική της δραστηριότητα το 1984 και έφτασε να εξάγει τα προϊόντα της σε 28 χώρες παγκοσμίως.
Πολύτιμος αρωγός του στο άνοιγμα νέων αγορών για την οικογενειακή εταιρεία ήταν ο γιος του Xρίστος, με τον Kωνσταντίνο Mίχαλο να έχει το χρόνο για να τολμήσει κι άλλα projects.
Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στην απόκτηση της εταιρίας «Vinalia», από κοινού με τους αδελφούς Mπίκα, μπαίνοντας στην αγορά εμφιαλωμένων κρασιών και αποσταγμάτων.
Νωρίτερα, στα τέλη του 2010, και πάλι με τους αδεφλούς Μπίκα με τους οποίους τον συνέδεε και στενή φιλία, προχώρησαν στη δημιουργία ενός πρότυπου εμπορευματικού κέντρου αποθήκευσης και διανομών επίσης στη Bιομηχανική Zώνη του Kρυονερίου, με το εμπορικό σήμα The Foodballer.
Το 2016 δημιούργησαν δύο άλλες εταιρίες με τις επωνυμίες BMG – AGRO και NBMG, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της εισαγωγής και ωρίμανσης μπανάνας και άλλων εξωτικών φρούτων.
Στα ΔΣ μεγάλων εταιρειών
Εκτός από την προσωπική του επιχειρηματική δράση, ως τεχνοκράτης με μεγάλη εμπειρία, διετέλεσε και μέλος στα Δ.Σ. της ΔΕΗ το 2007 και του ΟΤΕ το 2008.
Διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” από τον Νοέμβριο 2012 έως το Μάϊο 2015, καθώς και μέλος του Δ.Σ. “Αστήρ Παλλάς Ξενοδοχειακή Α.Ε.” από τον Ιούνιο 2012 έως τον Ιούλιο 2017.
Ο υπερκομματικός «συνδικαλισμός»
Παράλληλα με το επιχειρηματικό του έργο, Κ. Μίχαλος ανέπτυξε έντονη δράση ως πρόεδρος του EBEA και της Kεντρικής Ένωσης Eπιμελητηρίων, μια δράση η οποία χαρακτηρίστηκε από τον υπερκομματικό του λόγο.
Πάγιο «αίτημά» του ήταν η ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου, προκειμένου να γίνουν στη χώρα επενδύσεις, τόσο από ξένους όσο και για από εγχώριους επενδυτές.


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση