Ορατός, για μια ακόμη φορά, είναι ο κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Το επίκεντρο, αυτή τη φορά, εντοπίζεται στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, όπου εδώ και ημέρες ανταλλάσσονται ρουκέτες και βόμβες.

Πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι σήμερα η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε την άμεση εμπλοκή της στις συγκρούσεις και την εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ. Πρόκειται, όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπός της, για απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.

Κάτι ανάλογο, ωστόσο, ισχυρίζεται και το Ισραήλ – ότι τα πλήγματα που εξαπέλυσε αποτελούν απάντηση στις επιθέσεις που δέχθηκε – το οποίο έχει ενεργοποιήσει και το σύστημα αεράμυνας «Σιδηρούς Θόλος». Παράλληλα, ηχούν οι σειρήνες σε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κατεχόμενων από το 1967 Υψωμάτων του Γκολάν.

Απειλές κατά Τεχεράνης

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται στο φόντο της μεγάλης έντασης στο μέτωπο του Ιράν, μετά την πρόσφατη επίθεση σε πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν, το οποίο διαχειριζόταν ισραηλινή εταιρεία. Μάλιστα, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία έχουν προαναγγείλει ότι θα υπάρξει απάντηση, καθώς έχουν χρεώσει την ευθύνη για το «επεισόδιο» αυτό στην Τεχεράνη.

Όσο για το Ισραήλ, έχει διαμηνύσει πως προτιμά μια συντονισμένη απάντηση με τους συμμάχους του, όμως έχει δηλώσει έτοιμο και ικανό να αναλάβει δράση και μόνο του, εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο ακροδεξιός Νάφταλι Μπένετ, τάσσεται υπέρ πιο σκληρής στάσης απέναντι στην Χεζμπολάχ. Εκτός του πρωθυπουργού, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γκίντεον Σάαρ, ζήτησε να υπάρξει «προληπτικό πλήγμα κατά των εργοστασίων που κατασκευάζουν πυραύλους ακριβείας και άλλων στρατηγικών στόχων».

Την ίδια στιγμή, στην Τεχεράνη μόλις χθες ανέλαβε επισήμως την προεδρία ο σκληροπυρηνικός Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος εμφανίζεται με δύο πρόσωπα: Αφενός, συνεχίζει τις απειλές προς το Ισραήλ και τη Δύση και, αφετέρου, δηλώνει έτοιμος για διάλογο προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός και να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις – αν και, για την ώρα, οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης για αναβίωση της συμφωνίας του 2015 έχουν «βαλτώσει».

Διαλυμένος ο Λίβανος

Όσο για τον Λίβανο, πρόκειται πρακτικά για μια χώρα διαλυμένη. Η επίκληση των ευθυνών της κυβέρνησής του από την πλευρά του Ισραήλ δεν έχει πρακτικά νόημα, μιας και η εξουσία της είναι περιορισμένη, ενώ ειδικά το νότιο τμήμα ελέγχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Χεζμπολάχ.

Αυτό που σίγουρα απεύχονται όλοι είναι μια επανάληψη των όσων συνέβησαν στον πόλεμο του 2006 – με τα οπλοστάσια των δύο πλευρών να είναι πλέον πολύ πιο ισχυρά. Αυτό δείχνει να φοβάται η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή, που χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ σοβαρή και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολυτεχνείο: Ξεκινούν σήμερα Παρασκευή οι εκδηλώσεις μνήμης για την 51η επέτειο της εξέγερσης
Επικαιρότητα |

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 51η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Εδώ Πολυτεχνείο» – Το ιστορικό κτίριο στην Πατησίων ανοίγει τις πύλες του για τους πολίτες και τους φορείς που επιθυμούν να τιμήσουν όσους συμμετείχαν στην εξέγερση