Μια πλήρης δόση αντιθρομβωτικών μειώνει την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης σε ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό εκτός εντατικής. Επιπλέον, η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή αυξάνει τις πιθανότητες ταχύτερης εξόδου από το νοσοκομείο.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ευρεία διεθνής κλινική μελέτη, η οποία όμως διαπιστώνει πως η χρήση των αντιθρομβωτικών δεν έχει αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα στους κρίσιμα ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική.
Η μελέτη, στην οποία μετείχε το Ινστιτούτο Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας και Αιματολογίας των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του επιστημονικού περιοδικού New England Journal of Medicine.
Στην ανάγκη ομαδοποίησης των χαρακτηριστικών των ασθενών, αναφέρθηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Γκάρι Γκίμπονς, επισημαίνοντας πως «είναι καθοριστικός ο διαχωρισμός των ασθενών βάσει της σοβαρότητας της νόσου, καθώς για μια ομάδα μπορεί η θεραπευτική παρέμβαση να είναι επωφελής, ενώ για μια άλλη, μπορεί να αποβεί ακόμη και επιβλαβής».
Οι ερευνητές παρατήρησαν σε ασθενείς που τελικά έχασαν τη ζωή τους, ότι θρόμβοι είχαν αναπτυχθεί σε ολόκληρο το σώμα τους, ακόμη και στα μικρότερα αγγεία. Αντιθρομβωτικές αγωγές βοηθούν την πρόληψη των θρομβώσεων από ορισμένες ασθένειες. Όμως οι γιατροί δεν ήξεραν ποια αντιθρομβωτική αγωγή θα ήταν αποτελεσματική. Για να απαντηθεί το συγκεκριμένο ερώτημα, τρεις διεθνείς φορείς εναρμόνισαν τα πρωτόκολλα για την διενέργεια μιας κλινικής μελέτης που αφορούσε τις ηπαρίνες, προκειμένου να προσδιορίσουν τη δόση – πλήρη ή θεραπευτική, έναντι χαμηλής ή προληπτικής – σε νοσηλευόμενους ασθενείς με μέτριας βαρύτητας νόσο ή σε κρίσιμη κατάσταση.
Μέτρια ασθένεια
Οι ερευνητές όρισαν τους ασθενείς με μέτρια ασθένεια ως εκείνους που νοσηλεύονταν για τον COVID-19 χωρίς την απαίτηση μηχανικής υποστήριξης και τους ασθενείς με κρίσιμη κατάσταση ως εκείνους που απαιτούσαν υποστήριξη εντατικής θεραπείας, με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ή και της καρδιάς.
Τον Απρίλιο του 2020, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 έλαβαν είτε χαμηλή είτε πλήρη δόση ηπαρίνης για μέχρι και 14 ημέρες. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλήρης αντιπηκτική δόση δεν μείωσε την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη και μάλιστα μπορεί ακόμη και να προκαλέσει βλάβη σε βαριά ασθενείς. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλήρης δόση ηπαρίνης πιθανόν να ωφελήσει ασθενείς με μέτρια νόσο.
«Τα επίσημα συμπεράσματα από αυτές τις μελέτες δείχνουν ότι η έναρξη της θεραπευτικής αντιπηκτικής αγωγής είναι ωφέλιμη για ασθενείς με μέτρια πάθηση. Όμως μόλις οι ασθενείς αναπτύξουν σοβαρή COVID-19, μπορεί να είναι πολύ αργά προκειμένου η αντιπηκτική αγωγή να αλλάξει την πορεία της ασθένειας», δήλωσε η Τζούντιθ Χόχμαν, αναπληρώτρια κοσμήτορας του Τμήματος Κλινικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Πρόσθεσε ότι «Το φάρμακο που αξιολογήθηκε είναι γνωστό στους γιατρούς σε όλο τον κόσμο και είναι ευρέως προσβάσιμο, καθιστώντας τα ευρήματα ιδιαίτερα εφαρμόσιμα σε ασθενείς με μέτρια νόσο».
Η τελική ανάλυση των δεδομένων περιελάμβανε 1.074 βαριά ασθενείς και 2.219 ασθενείς με μέτρια ασθένεια και εξέτασαν πόσο καιρό δεν χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη μέχρι την 21η μέρα νοσηλείας. Για τους ασθενείς με μέτρια πάθηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με μια πλήρη δόση ηπαρίνης είχαν 99% πιθανότητες να μην χρειαστούν μηχανική υποστήριξη έναντι εκείνων που έλαβαν χαμηλή δόση. Ένας μικρός αριθμός ασθενών εμφάνισε μεγάλη αιμορραγία, αν και αυτό συνέβη σπάνια. Για τους σοβαρά ασθενείς, η ηπαρίνη πλήρους δόσης μείωσε επίσης τον αριθμό των σημαντικών θρομβωτικών συμβάντων, αλλά δεν μείωσε την ανάγκη για υποστήριξη οργάνων ούτε αύξησε τις πιθανότητές τους να φύγουν από το νοσοκομείο νωρίτερα.
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ