
Ωραίο καλοκαίρι το φετινό… Εκεί που εύχεσαι να τη σκαπουλάρεις και να μην σε … «αγγίξει» η μετάλλαξη Δέλτα για να πας μερικές μέρες διακοπές ( να σε δει λίγο ο ήλιος βρε αδελφέ ), βρίσκεσαι να μην μπορείς να αναπνεύσεις μέσα στο σπίτι σου που έχει μετατραπεί σε …θάλαμο αερίων από την κάπνα και τα αιωρούμενα σωματίδια.
Και έχεις και τους γιατρούς να σου λένε προσοχή στα παιδιά. Ωραία, θα πατήσω ένα κουμπί να μην αναπνέουν, να μην ανοίγουν τα πατζούρια να μην κινούνται…
Άλλο ένα καλοκαίρι καταστροφής. Τα « όμορφα δάση όμορφα καίγονται», λέω παραφράζοντας τον τίτλο της ταινίας « τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται. Ναι, τα όμορφα δάση. Τα όμορφα δάση που αφέθηκαν στην τύχη τους… Διαχείριση μηδέν. Ήμουν νιος και γέρασα, και για άλλο ένα καλοκαίρι είμαι στο ίδιο έργο θεατής (!).
Πολλές φορές ( τι πολλές, τις περισσότερες) φορές έχω την αίσθηση πως για τους περισσότερους από τους διοικούντες η κλιματική αλλαγή είναι απλώς τρεις λέξεις. Κι ας ανήκει η Ελλάδα στην πεντάδα των χωρών της ΕΕ, στην οποία αντιστοιχεί το 80% των καμένων εκτάσεων.
Ο τίτλος της ανακοίνωσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF τα λέει όλα σε 9 μόλις λέξεις. Τι λέει; « Ας αλλάξουμε μυαλό πριν να είναι (πάλι) πολύ αργά».
-«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις πυρκαγιές, ώστε τα μεσογειακά δάση να γίνουν πιο ανθεκτικά στις προκλήσεις της όλο και πιο έντονης κλιματικής κρίσης», μου λέει, ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δημήτρης Καραβέλλας.
Γιατί τα λέει αυτά; Επειδή, είναι πλέον σε όλους γνωστό, πως οι αυξανόμενες θερμές μέρες και τα όλο και πιο συχνά επεισόδια καύσωνα, οι επαναλαμβανόμενες περίοδοι ξηρασίας, αλλά και οι έντονοι άνεμοι μειώνουν δραματικά την υγρασία στη βλάστηση και στο έδαφος, αυξάνοντας τις ημέρες με υψηλό κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς και τελικά την τρωτότητα στα δάση, αλλά και τις καλλιέργειες που καίγονται με μεγαλύτερη ένταση σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια μέσα στα χρόνια.
Ο Δημήτρης Καραβέλλας είναι ξεκάθαρος: στη Μεσόγειο δεν είναι δυνατόν να εξαλείψουμε τις δασικές πυρκαγιές. Μπορούμε όμως να εμποδίσουμε την εξάπλωσή τους προς όφελος του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση, όλων μας.
Ακούει κανείς από τους υπευθύνους; Αν όχι, να μας πούνε που πουλάνε φθηνές αντιασφυξιογόνες μάσκες για να καθόμαστε σπίτια μας …


Latest News

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.