Η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο μετά τα κρούσματα κορωνοϊού COVID-19 που επανεμφανίστηκαν στη χώρα, ενώ οι εισαγωγές έχασαν επίσης τη δυναμική τους, υποδηλώνοντας επιβράδυνση του βιομηχανικού τομέα της χώρας κατά το δεύτερο εξάμηνο, ακόμη και όταν η χαλάρωση των παγκόσμιων αποκλεισμών προσέδωσε ώθηση στο εμπόριο.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο σημείωσε μια εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη μετά την πτώση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό τους πρώτους μήνες του περασμένου έτους, μετά και την γρήγορη επίτευξη του ελέγχου της πανδημίας. Ενώ καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε και η ταχεία διάθεση εμβολίων στους πολίτες, γεγονός που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της αγοράς.
Επιδημία και πλημμύρες
Όμως, οι νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν τον Ιούλιο, και οι οποίες προκλήθηκαν κυρίως από το πολύ μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, εξαπλώθηκαν σε δεκάδες κινεζικές πόλεις, αναγκάζοντας τις τοπικές αρχές να προβούν σε πλήθος τοπικών lockdown στις πληγείσες κοινότητες, να διατάξουν να αρχίσουν και πάλι τα μαζικά τεστ για εκατομμύρια πολίτες και να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εργοστασίων.
Άλλοι σημαντικοί παράγοντες ήταν οι πρόσφατες πλημμύρες και η κακοκαιρία του περασμένου μήνα που επηρέασαν επίσης τη βιομηχανική παραγωγή σε ορισμένες περιοχές, όπως η κεντρική Κίνα.
Οι εξαγωγές τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 19,3% σε σχέση με πέρυσι, έναντι αύξησης 32,2% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει αύξηση 20,8%.
«Οι εξαγωγές της Κίνας παρέμειναν ισχυρές τον Ιούνιο. Η πανδημία επιδεινώθηκε σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, γεγονός το οποίο μπορεί να συνέβαλε στη μετατόπιση της εμπορικής δραστηριότητας προς την Κίνα. Αλλά οι κορυφαίοι εμπορικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι οι εξαγωγές μπορεί να εξασθενήσουν τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Ζιγουέι Ζανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management.
Οι εστίες των κρουσμάτων COVID-19 στις ανατολικές και νότιες κινεζικές επαρχίες, οι οποίοι αποτελούν τους κύριους κόμβους εξαγωγής της χώρας, είχαν περιορίσει την εργοστασιακή παραγωγή.
Εκτός από την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, οι Κινέζοι εξαγωγείς αντιμετώπισαν επίσης και τη συνεχιζόμενη παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, προβλήματα συμφόρησης στην εφοδιαστική και υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και φορτίου.
«Παρόλο που οι παραγγελίες ανακάμπτουν, υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως η εξέλιξη της εγχώριας επιδημίας και το κόστος των πρώτων υλών. Και ταυτόχρονα, η παραγωγική ικανότητα στο εξωτερικό αυξάνεται έστω και αργά», ανέφερε διευθυντής εξαγωγικών πωλήσεων εταιρείας με έδρα το Σουχζού.
Οι εισαγωγές τον Ιούλιο αυξήθηκαν με πιο αργό ρυθμό, κατά 28,1% σε σχέση με πέρυσι, πιο κάτω από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για αύξηση 33% αλλά και από την αύξηση 36,7%, έναν μήνα νωρίτερα, τον Ιούνιο. Η ζήτηση μειώθηκε τους τελευταίους μήνες για σιδηρομετάλλευμα, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό της χαλυβουργίας.
Η δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούλιο λόγω του υψηλότερου κόστους πρώτων υλών, της συντήρησης εξοπλισμού και των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οι πιο αργές κινεζικές αποστολές αντανακλούσαν επίσης τη μετριοπάθεια των αμερικανικών επιχειρήσεων τον Ιούλιο εν μέσω περιορισμών στην προσφορά, υποδηλώνοντας ένα «πάγωμα» στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σε σχέση με το εκτιμώμενο αρχικά ως ισχυρό δεύτερο τρίμηνο.
Η Κίνα παρουσίασε εμπορικό πλεόνασμα 56,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο, σε σύγκριση με την πρόβλεψη της δημοσκόπησης για πλεόνασμα 51,54 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλεόνασμα 51,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο.
Το εμπορικό της πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε στα 35,4 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως έδειξαν οι υπολογισμοί του Reuters με βάση τα τελωνειακά στοιχεία, από 32,58 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο.
Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αυξηθεί περισσότερο από 8% φέτος, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι θα αρχίζουν να μετριάζονται.
Latest News
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού