Μπορεί το δημογραφικό πρόβλημα στον δυτικό κόσμο να επιβαρύνει σημαντικά τα συνταξιοδοτικά συστήματα στις αναπτυγμένες οικονομίες, ωστόσο η πανδημία φαίνεται ότι επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Σύμφωνα με νέα μελέτη ο κορωνοϊός ώθησε περισσότερους εργαζόμενους να συνταξιοδοτηθούν – συχνά ακόμα και πριν να είναι έτοιμοι οικονομικά.

Πρόσφατη έκθεση του The New School’s Retirement Equity Lab έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιπλέον 1,7 εκατομμύρια Αμερικανοί συνταξιοδοτήθηκαν νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε σε άλλες εποχές.

Παρά το ότι η πλειοψηφία αυτών ήταν 65 ετών και άνω, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση νεότερων συνταξιούχων, χωρίς πτυχίο κολλεγίου και λιγότερο οικονομικά προετοιμασμένοι για την ξαφνική αλλαγή.

Η ακούσια συνταξιοδότηση μεταξύ των ηλικιωμένων χωρίς πτυχίο κολλεγίου δεν είναι ενδημική για την COVID-19. Μεταξύ του 2019 και του 2021, το ποσοστό συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 5% μεταξύ των ενηλίκων που δεν έχουν σπουδάσει ηλικίας 55 έως 64 ετών, ενώ το ποσοστό πιθανότητας συνταξιοδότησης μειώθηκε κατά 4% για τους συνομηλίκους τους με πανεπιστημιακές σπουδές.

«Το σύστημα λειτουργεί πολύ καλύτερα για άτομα που έχουν υψηλό οριακό φορολογικό συντελεστή και έχουν σταθερή απασχόληση», εξήγησε η Τερέζα Γκιλαρντούτσι, οικονομολόγος εργασίας στο The New School και διευθύντρια του Κέντρου Schwartz για Ανάλυση Οικονομικής Πολιτικής.

Ένα πτυχίο κολλεγίου μπορεί να είναι ένας διακριτικός παράγοντας όταν πρόκειται όχι μόνο για προοπτικές, αλλά και για την προστασία από τις πτώσεις της αγοράς εργασίας . Όταν η ανεργία έφτασε στο αποκορύφωμά της στην εποχή της πανδημίας τον Απρίλιο του 2020, οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ανεργία από τους παλαιότερους εργαζόμενους που είχαν σπουδάσει, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου είχαν κατά μέσο όρο αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης 9.000 δολ. το 2019, σε σύγκριση με 167.000 δολ. για την ίδια ηλικιακή ομάδα με πτυχίο κολλεγίου, διαπιστώθηκε στη μελέτη.

Η Τερέζα Γκιλαρντούτσι προέβλεψε μάλιστα ότι οι Baby Boomers που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση θα πρέπει να υποβαθμίσουν τον τρόπο ζωής και το βιοτικό τους επίπεδο στα χρυσά τους χρόνια κάτι που πιθανότατα θα συμβάλει στην «αύξηση του ποσοστού της φτώχειας» και σε «πολλούς περισσότερους φτωχούς ηλικιωμένους».

«Η COVID έχει κάνει αυτές τις δομές ανισότητας πολύ χειρότερες γιατί εξώθησε άτομα χωρίς πτυχίο κολλεγίου, με χαμηλότερα εισοδήματα, που πιθανόν να είχαν πιο ασταθείς εργασιακές ζωές εκτός της αγοράς εργασίας», είπε. «Η εργασία ήταν η μόνη πηγή εισοδήματός τους και η μεγαλύτερη ελπίδα τους να μείνουν εκτός φτώχειας σε μεγάλη ηλικία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή