Σχέδιο για την πλήρη και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από το Δημόσιο και τις συντάξεις έχει ήδη βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών μελετώντας τα σενάρια των νέων φοροελαφρύσεων για το 2022 και το 2023. Κλειδί για τις αποφάσεις αποτελεί ο προϋπολογισμός του 2022 όπου και αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου θα χτιστεί ο οδικός χάρτης των νέων παρεμβάσεων. Τόσο για φέτος όσο και για το 2022 η εισφορά αλληλεγγύης έχει παγώσει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες. Για αυτό και θεωρείται δεδομένο ότι μαζί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τις συντάξεις θα καταργηθεί οριστικά και στον ιδιωτικό τομέα.
Το πακέτο των παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της κατάργησης του νέου προϋπολογισμού και εφόσον υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας για την οποία καθοριστικό θα είναι το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.
Αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου θα αποφασιστεί και πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για τη μονιμοποίηση των ελαφρύνσεων που ισχύουν ήδη, όπως της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Ενθαρρυντικά πάντως είναι τα πρώτα στοιχεία που έρχονται από την εξέλιξη των τουριστικών αφίξεων που δείχνουν ότι τα έσοδα από το μέτωπο αυτό θα υπερβούν τον στόχο του 45% των εσόδων του 2019. Αυτό επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ελπίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα ξεπεράσει το 4% έναντι αρχικής πρόβλεψης 3,6%, διευρύνοντας έτσι τα δημοσιονομικά περιθώρια για τις ελαφρύνσεις που σχεδιάζονται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τις συντάξεις από το 2023. Στην περίπτωση αυτή χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους καθώς θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς. Η συνολική δημοσιονομική δαπάνη από την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίζεται πάνω από 500 εκατ. ευρώ, συν το κόστος από την απώλεια εσόδων που προκύπτει λόγω της κατάργησης της εισφοράς για όσους δεν είναι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και συνταξιούχοι.
Οι υγειονομικές εξελίξεις, παράλληλα με τον τουρισμό, βρίσκονται επίσης στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου. Ο ρυθμός διάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα και η ύπαρξη τυχόν νέων επικίνδυνων μεταλλάξεων θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία της οικονομίας έως το τέλος του έτους.
Latest News
Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση στο τέλος Δεκεμβρίου
Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν για πρώτη φορά σύνταξη εντός του 2025 δε θα δουν την αύξηση του 2,4%
Αναδρομικά: Πότε θα τα λάβουν 400.000 συνταξιούχοι - Οι δικαιούχοι
Παρατείνεται η αγωνία των συνταξιούχων για τα αναδρομικά – Καμία κυβερνητική δέσμευση για επέκταση της απόφασης σε όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη
Με αλλαγές οι φορολογικές δηλώσεις του 2025 - Ποιοι θα «κερδίσουν» έκπτωση φόρου
Ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις - Τι αλλάζει στο χρονοδιάγραμμα, τις εκπτώσεις φόρου, τις δηλώσεις συζύγων
ΑΑΔΕ: Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων
Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο ως 28/2/2024
Και η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ - Πώς θα περιοριστεί κι άλλο η φοροδιαφυγή
Στο Invest in Greece Forum ο Πιτσιλής αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει η ΑΑΔΕ στους πολίτες
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.
ΕΦΚΑ: Με κατασχέσεις απειλούνται 2,4 εκατ. οφειλέτες
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.
Προς παράταση το πόθεν έσχες; - Τι λένε κυβερνητικές πηγές στον ΟΤ
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τον Πόθεν Έσχες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 και το 2023
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων ΣΟΧ
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στη ΔΥΠΑ λήγει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 23:59