
Η εικόνα, αν και καταθλιπτικά σκοτεινή, είναι πεντακάθαρη. Όσοι δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν, είναι απλώς επειδή είτε αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα είτε επειδή έχουν συγκεκριμένους λόγους να μην βλέπουν και να μην καταλαβαίνουν.
Τούτη τη στιγμή, δεν έχει σημασία αν είναι κανείς Αμερικανός ή Κινέζος, Αυστραλός ή Ρώσος, Ευρωπαίος ή Αφρικανός, Έλληνας ή Τούρκος. Όσα κι αν έχουμε να χωρίσουμε – τα οποία είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας έχουν κάνει να πιστεύουμε – αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό που μας ενώνει: Η αγάπη προς τη ζωή και η απειλή του θανάτου.
Οι άνθρωποι της επιστήμης, οι ειδικοί και τεχνοκράτες που τόσο τους επικαλούνται σε άλλες περιπτώσεις οι πολιτικοί, το φωνάζουν διαρκώς, προς όλες τις κατευθύνσεις, εδώ και χρόνια: Εάν δεν παρθούν μέτρα ΤΩΡΑ, ο πλανήτης και η ανθρωπότητα που ζει πάνω σε αυτόν θα βρεθούν και με τα δύο πόδια στον γκρεμό.

Σημείο χωρίς επιστροφή
Ήδη, άλλωστε, σε αρκετές από τις «ζωτικές ενδείξεις» φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί το σημείο πέρα από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Η μέση θερμοκρασία, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο στόχος της αύξησης το πολύ κατά 1,5 βαθμό μοιάζει πρακτικά ανέφικτος.
Οι περισσότεροι επιστήμονες είναι σαφείς και δεν ζητούν ημίμετρα και «ασπιρίνες». Κάνουν λόγο για βαθιές τομές, που θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο παραγωγής και ζωής, προκειμένου να καταφέρουμε να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται. Που θα «σπάσουν αυγά», θα θίξουν συμφέροντα, θα προκαλέσουν ρήξεις και συγκρούσεις – για το καλό των πολλών.
Τις κρίσιμες ώρες και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, από όλους. Το «δεν βαριέσαι αδερφέ», οι αυταπάτες του τύπου «εγώ δεν θα πάθω τίποτα μωρέ» και η λογική του business as usual για να μην χαλάσουμε τη ζαχαρένια μας και να μην διακυβευτούν τα προνόμια εκείνων – των πολύ λίγων – που τα έχουν, ισοδυναμούν σήμερα με εγκλήματα.

Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός
Ειδικά στη γειτονιά μας, οφείλουμε να το πάρουμε οριστικά απόφαση: Καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουν σήμερα οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας σύντομα δεν θα χαρακτηρίζονται «ακραία φαινόμενα», αλλά θα είναι τόσο συχνά που θα αποτελούν μέρος της «κανονικότητάς» μας.
Όχι μόνο εδώ, φυσικά. Η Αρκτική, η Ανταρκτική και η Σιβηρία μπορεί να φαντάζουν πολύ μακριά από εμάς, είναι όμως απίστευτα κοντά μας. Εάν το μεθάνιο και τα άλλα «αέρια του θερμοκηπίου» που παραμένουν εγκλωβισμένα επί αιώνες κάτω από τους πάγους απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα με το λιώσιμό τους, τότε η αύξηση της θερμοκρασίας θα επιταχυνθεί. Το ίδιο και στην περίπτωση που συνεχίσουν να καίγονται οι απέραντες και παρθένες εκτάσεις σε «μέρη μακρινά», παράγοντας τρομακτικές ποσότητες διοξειδίου.
Ας βάλουμε, επιτέλους, τον δάχτυλον επί τον τύπον των ήλων. Όχι άλλος χαμένος χρόνος, όχι άλλες αναβολές, όχι άλλες αυταπάτες. Αλλιώς, όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, «τα παιδιά μας θα βρεθούν αντιμέτωπα με πολέμους για την τροφή και το νερό».
Αν όχι και εμείς…


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων