Η εικόνα, αν και καταθλιπτικά σκοτεινή, είναι πεντακάθαρη. Όσοι δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν, είναι απλώς επειδή είτε αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα είτε επειδή έχουν συγκεκριμένους λόγους να μην βλέπουν και να μην καταλαβαίνουν.
Τούτη τη στιγμή, δεν έχει σημασία αν είναι κανείς Αμερικανός ή Κινέζος, Αυστραλός ή Ρώσος, Ευρωπαίος ή Αφρικανός, Έλληνας ή Τούρκος. Όσα κι αν έχουμε να χωρίσουμε – τα οποία είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας έχουν κάνει να πιστεύουμε – αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό που μας ενώνει: Η αγάπη προς τη ζωή και η απειλή του θανάτου.
Οι άνθρωποι της επιστήμης, οι ειδικοί και τεχνοκράτες που τόσο τους επικαλούνται σε άλλες περιπτώσεις οι πολιτικοί, το φωνάζουν διαρκώς, προς όλες τις κατευθύνσεις, εδώ και χρόνια: Εάν δεν παρθούν μέτρα ΤΩΡΑ, ο πλανήτης και η ανθρωπότητα που ζει πάνω σε αυτόν θα βρεθούν και με τα δύο πόδια στον γκρεμό.
Σημείο χωρίς επιστροφή
Ήδη, άλλωστε, σε αρκετές από τις «ζωτικές ενδείξεις» φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί το σημείο πέρα από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Η μέση θερμοκρασία, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο στόχος της αύξησης το πολύ κατά 1,5 βαθμό μοιάζει πρακτικά ανέφικτος.
Οι περισσότεροι επιστήμονες είναι σαφείς και δεν ζητούν ημίμετρα και «ασπιρίνες». Κάνουν λόγο για βαθιές τομές, που θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο παραγωγής και ζωής, προκειμένου να καταφέρουμε να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται. Που θα «σπάσουν αυγά», θα θίξουν συμφέροντα, θα προκαλέσουν ρήξεις και συγκρούσεις – για το καλό των πολλών.
Τις κρίσιμες ώρες και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, από όλους. Το «δεν βαριέσαι αδερφέ», οι αυταπάτες του τύπου «εγώ δεν θα πάθω τίποτα μωρέ» και η λογική του business as usual για να μην χαλάσουμε τη ζαχαρένια μας και να μην διακυβευτούν τα προνόμια εκείνων – των πολύ λίγων – που τα έχουν, ισοδυναμούν σήμερα με εγκλήματα.
Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός
Ειδικά στη γειτονιά μας, οφείλουμε να το πάρουμε οριστικά απόφαση: Καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουν σήμερα οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας σύντομα δεν θα χαρακτηρίζονται «ακραία φαινόμενα», αλλά θα είναι τόσο συχνά που θα αποτελούν μέρος της «κανονικότητάς» μας.
Όχι μόνο εδώ, φυσικά. Η Αρκτική, η Ανταρκτική και η Σιβηρία μπορεί να φαντάζουν πολύ μακριά από εμάς, είναι όμως απίστευτα κοντά μας. Εάν το μεθάνιο και τα άλλα «αέρια του θερμοκηπίου» που παραμένουν εγκλωβισμένα επί αιώνες κάτω από τους πάγους απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα με το λιώσιμό τους, τότε η αύξηση της θερμοκρασίας θα επιταχυνθεί. Το ίδιο και στην περίπτωση που συνεχίσουν να καίγονται οι απέραντες και παρθένες εκτάσεις σε «μέρη μακρινά», παράγοντας τρομακτικές ποσότητες διοξειδίου.
Ας βάλουμε, επιτέλους, τον δάχτυλον επί τον τύπον των ήλων. Όχι άλλος χαμένος χρόνος, όχι άλλες αναβολές, όχι άλλες αυταπάτες. Αλλιώς, όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, «τα παιδιά μας θα βρεθούν αντιμέτωπα με πολέμους για την τροφή και το νερό».
Αν όχι και εμείς…
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα