Η εικόνα, αν και καταθλιπτικά σκοτεινή, είναι πεντακάθαρη. Όσοι δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν, είναι απλώς επειδή είτε αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα είτε επειδή έχουν συγκεκριμένους λόγους να μην βλέπουν και να μην καταλαβαίνουν.
Τούτη τη στιγμή, δεν έχει σημασία αν είναι κανείς Αμερικανός ή Κινέζος, Αυστραλός ή Ρώσος, Ευρωπαίος ή Αφρικανός, Έλληνας ή Τούρκος. Όσα κι αν έχουμε να χωρίσουμε – τα οποία είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας έχουν κάνει να πιστεύουμε – αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό που μας ενώνει: Η αγάπη προς τη ζωή και η απειλή του θανάτου.
Οι άνθρωποι της επιστήμης, οι ειδικοί και τεχνοκράτες που τόσο τους επικαλούνται σε άλλες περιπτώσεις οι πολιτικοί, το φωνάζουν διαρκώς, προς όλες τις κατευθύνσεις, εδώ και χρόνια: Εάν δεν παρθούν μέτρα ΤΩΡΑ, ο πλανήτης και η ανθρωπότητα που ζει πάνω σε αυτόν θα βρεθούν και με τα δύο πόδια στον γκρεμό.
Σημείο χωρίς επιστροφή
Ήδη, άλλωστε, σε αρκετές από τις «ζωτικές ενδείξεις» φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί το σημείο πέρα από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Η μέση θερμοκρασία, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο στόχος της αύξησης το πολύ κατά 1,5 βαθμό μοιάζει πρακτικά ανέφικτος.
Οι περισσότεροι επιστήμονες είναι σαφείς και δεν ζητούν ημίμετρα και «ασπιρίνες». Κάνουν λόγο για βαθιές τομές, που θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο παραγωγής και ζωής, προκειμένου να καταφέρουμε να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται. Που θα «σπάσουν αυγά», θα θίξουν συμφέροντα, θα προκαλέσουν ρήξεις και συγκρούσεις – για το καλό των πολλών.
Τις κρίσιμες ώρες και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, από όλους. Το «δεν βαριέσαι αδερφέ», οι αυταπάτες του τύπου «εγώ δεν θα πάθω τίποτα μωρέ» και η λογική του business as usual για να μην χαλάσουμε τη ζαχαρένια μας και να μην διακυβευτούν τα προνόμια εκείνων – των πολύ λίγων – που τα έχουν, ισοδυναμούν σήμερα με εγκλήματα.
Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός
Ειδικά στη γειτονιά μας, οφείλουμε να το πάρουμε οριστικά απόφαση: Καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουν σήμερα οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας σύντομα δεν θα χαρακτηρίζονται «ακραία φαινόμενα», αλλά θα είναι τόσο συχνά που θα αποτελούν μέρος της «κανονικότητάς» μας.
Όχι μόνο εδώ, φυσικά. Η Αρκτική, η Ανταρκτική και η Σιβηρία μπορεί να φαντάζουν πολύ μακριά από εμάς, είναι όμως απίστευτα κοντά μας. Εάν το μεθάνιο και τα άλλα «αέρια του θερμοκηπίου» που παραμένουν εγκλωβισμένα επί αιώνες κάτω από τους πάγους απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα με το λιώσιμό τους, τότε η αύξηση της θερμοκρασίας θα επιταχυνθεί. Το ίδιο και στην περίπτωση που συνεχίσουν να καίγονται οι απέραντες και παρθένες εκτάσεις σε «μέρη μακρινά», παράγοντας τρομακτικές ποσότητες διοξειδίου.
Ας βάλουμε, επιτέλους, τον δάχτυλον επί τον τύπον των ήλων. Όχι άλλος χαμένος χρόνος, όχι άλλες αναβολές, όχι άλλες αυταπάτες. Αλλιώς, όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, «τα παιδιά μας θα βρεθούν αντιμέτωπα με πολέμους για την τροφή και το νερό».
Αν όχι και εμείς…
Latest News
«Πέφτει» η παγκόσμια ζήτηση για EV - Τι ανησυχεί τους καταναλωτές
Μόλις κατά 3% από πέρυσι αυξήθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα σύμφωνα με έρευνα της EY
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας