Ένα λιπίδιο, έρχεται τώρα να αποτελέσει έναν πιθανό βιοδείκτη που θα δίνει απάντηση αν κάποιος θα είναι ασυμπτωματικός ή όχι, από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι έχει μολυνθεί από κορωνοϊό.
Το εύρημα προέρχεται από αναδρομική μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν συγκεκριμένο και ευαίσθητο βιοδείκτη, την σφιγγοσίνη, σε δείγματα αίματος. Μειωμένα επίπεδα της σφιγγοσίνης, δείχνουν την ανάπτυξη συμπτωμάτων από τη λοίμωξη. Αντίθετα, αυξημένα επίπεδα του ίδιου λιπιδίου, αλλά και της πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην παραγωγή της, η όξινη κεραμιδάση (AC), σχετίζονται με ασυμπτωματικές λοιμώξεις.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, από την επιστημονική ομάδα του δρ Μπεσίμ Όγκρετμεν, καθηγητή Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογία, διευθυντή του Lipidomics Shared Resource στο Hollings Cancer Center και επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος The Hollings Developmental Cancer Therapeutics Research. Ο ίδιος εξήγησε ότι η μελέτη εκπονήθηκε την περίοδο που δεν υπήρχε ακόμη εμβόλιο, στην προσπάθεια να δώσουν μια απάντηση στο ποιοι από όσους εκτίθενται στον ιό, είναι συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί. Το εργαστήριο Όγκρετμεν διαθέτει δεκαετίες εμπειρίας στην ανάλυση της παραγωγής και επεξεργασίας διαφορετικών λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένων των σφιγγολιπιδίων, χρησιμοποιώντας μια παγκόσμια μέθοδο μέτρησης που ονομάζεται λιπιδωμική. Χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του, το εργαστήριο Όγκρετμεν αναζήτησε αλλαγές στα επίπεδα σφιγγολιπιδίων.
Τα σφιγγολιπίδια, είναι μια κατηγορία μορίων που είναι σημαντικά για την ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, και συμβάλλουν στη ρύθμιση της φλεγμονής και τους ανοσοποιητικού συστήματος για την ανταπόκριση σε διάφορες λοιμώξεις.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά.
«Απλώς κοιτάζοντας τα δεδομένα, μπορείτε να διαχωρίσετε σαφώς τις διαφορετικές ομάδες ασθενών, ακόμη και χωρίς να κάνετε τεχνικές στατιστικές αναλύσεις», δήλωσε ο Αλχάτζι Τζανέχ, επικεφαλής συγγραφέας και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας.
Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί σε τεστ αντισωμάτων για SARS-CoV-2, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια μικρή αύξηση στα επίπεδα σφιγγοσίνης στον ορό, σε σύγκριση με τους ασθενείς που ήταν αρνητικοί στο τεστ. Μάλιστα, σχεδόν το 75% των ασυμπτωματικών ασθενών είχαν και αυξημένα επίπεδα όξινης κεραμιδάσης.
Αντίθετα, σε ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα COVID-19, υπήρξε 15 φορές μείωση των επιπέδων σφιγγοσίνης και η όξινη κεραμιδάση, δεν ήταν κάν ανιχνεύσιμη στους περισσότερους από αυτούς, καθώς η παρουσία της όξινης κεραμιδάσης στον ορό συσχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα σφιγγοσίνης.
Ο Όγκρετμεν, διερωτώμενος αν αυτός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να προβλέψουμε ποιοι ασθενείς είναι οι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή ασθένεια, σημείωσε πως «συνολικά, χρησιμοποιώντας επίπεδα σφιγγοσίνης στο αίμα, υπάρχει πιθανότητα 99% να προσδιοριστεί σωστά ποιοι ασθενείς θα αναπτύξουν συμπτώματα ασθένειας και ποιοι θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί».
Η ανάλυση των διαφόρων λιπιδίων είναι ακριβή μέθοδος και απαιτεί εξελιγμένο εξοπλισμό, καθιστώντας αυτό το είδος ανάλυσης απαγορευτικό τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός τεστ, βασισμένου σε ELISA -όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον ιό HIV- για τον εντοπισμό των επιπέδων της όξινης κεραμιδάσης θα μπορούσε να προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρέως.
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ