Με πτώση άνω του 2% άνοιξε την εβδομάδα η αγορά του πετρελαίου, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Η υποχώρηση στις τιμές αποδίδεται στην άνοδο του δολαρίου αλλά και στις ανησυχίες ότι οι νέοι περιορισμοί της πανδημίας στην Ασία, ειδικά στην Κίνα, μπορεί να καθυστερήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 1,52 δολάρια ή 2,2% στα 69,17 δολάρια το βαρέλι στις 06.57 GMT, μετά την πτώση 6% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά τους σε τέσσερις μήνες.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν κατά 1,64 δολάρια, ή 2,4%, στα 66,64 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησαν σχεδόν 7% την περασμένη εβδομάδα στην πιο έντονη εβδομαδιαία πτώση τους σε εννέα μήνες.

Αναλυτές επεσήμαναν τους νέους περιορισμούς στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ως σημαντικό παράγοντα που θολώνει τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης.

Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν ακυρώσεις πτήσεων, προειδοποιήσεις 46 πόλεων για ταξίδια και περιορισμούς στις δημόσιες συγκοινωνίες και υπηρεσίες ταξί σε 144 από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Επίσης, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, ενώ η αύξηση των εισαγωγών ήταν επίσης ασθενέστερη από το αναμενόμενο.

Η άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο των τεσσάρων μηνών έναντι του ευρώ επιβάρυνε επίσης τις τιμές του πετρελαίου, αφού η ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή επανέφερε τα σενάρια ότι η Federal Reserve θα κινηθεί πιο γρήγορα για να συσφίξει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές