Στις κοιλάδες της κεντρικής Καλιφόρνια, η αναζήτηση νερού έχει μετατραπεί σε εμμονή, καθώς η περιοχή πλήττεται από παρατεταμένη ξηρασία που θα μπορούσε να απειλήσει ακόμα και τον εφοδιασμό των ΗΠΑ σε τρόφιμα.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών παρακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα με απογοήτευση η ξηρασία να μετατρέπει τα καταπράσινα χωράφια τους σε καφέ, σκονισμένες πεδιάδες, να αφήνει πίσω της συρρικνωμένα δέντρα, και φυτά που πεθαίνουν, μα προπαντός απογοητευμένους τους αγρότες.

Μεγάλο μέρος της Καλιφόρνιας και γενικότερα των δυτικών ΗΠΑ, εδώ και χρόνια, υποφέρει από έλλειψη βροχοπτώσεων και από πολύ χαμηλότερα ύψη νερού σε σχέση με τους παλιότερους μέσους όρους, ενώ ιδιαίτερα ξηρός είναι και ο χειμώνας.

Οι κρατικές και τοπικές αρχές, φοβούμενες ότι μπορεί να μην υπάρχει επάρκεια νερού για τους κατοίκους των πόλεων ή την άγρια ζωή, έχουν περικόψει δραματικά τις ποσότητες νερού για αγροκτήματα, προκαλώντας θυμό και ανησυχία.

Κατά μήκος των δρόμων μεταξύ μεγάλων καλλιεργίσιμων εκτάσεων, διαφημιστικές πινακίδες έχουν εμφανιστεί παντού με το μήνυμα “Save California’s Water” (σώστε το νερό της Καλιφόρνια).

Μάλιστα κατηγορούν τις αρχές ότι «ρίχνουν … το νερό μας στον ωκεανό».

Οι καλλιεργητές διαμαρτύρονται ότι ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ τούς στραγγαλίζει κάτω από ένα βουνό άσκοπων περιορισμών, καθιστώντας τους ανίκανους να εκπληρώσουν τον συνηθισμένο τους ρόλο, που δεν είναι άλλος από το να προμηθεύουν με τα προϊόντα τους τα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ.

«Καταστροφική» κατάσταση

Οι αρχές της Καλιφόρνια δεν φαίνεται να ακούνε αυτό το μήνυμα.

Αντιδρώντας στα κραυγαλέα σημάδια επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης, ψήφισαν νέα νομοθεσία έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα για να αποτρέψουν χιλιάδες ανθρώπους – κυρίως αγρότες – από το να εκτρέψουν ρέματα ή ποτάμια.

«Σε μια χρονιά που η Μητέρα Φύση δεν δίνει βροχή, δεν υπάρχει νερό για αυτούς», δήλωσε η Τζανίν Τζόοουνς, διευθύντρια στο Τμήμα Υδατικών Πόρων της Καλιφόρνια.

Όταν οι αρχές διακόπτουν την παροχή νερού, οι αγρότες αναγκάζονται να στρέφονται σε γεωτρήσεις βαθιά στο έδαφος, με κόστος χιλιάδων δολαρίων. Υπεραντλούν τα υπόγεια ύδατα από υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Αλλά το αποτέλεσμα είναι πάλι δραματικό καθώς και οι γεωτρήσεις τελικά στερεύουν.

«Η κατάσταση είναι τρομερή», είπε η Λισέτ Γκαρσία, η οποία βασίστηκε σε νερό από πηγάδι για να ποτίσει το μισό αγρόκτημά της επιφάνειας περίπου οκτώ εκταρίων, μέχρι τελικά αυτό να στερέψει. Περιμένει για εβδομάδες μια εταιρεία γεώτρησης –εταιρείες τέτοιου αντικειμένου έχουν πλέον πολύ μεγάλη ζήτηση στην Καλιφόρνια – σε μια προσπάθεια αναζήτησης νέας πηγής νερού, σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος, για να μη χαθεί η σοδειά της.

Η ζέστη έχει καταστρέψει αρκετές καλλιέργειες στην Καλιφόρνια, καθώς έχουν «ψηθεί κυριολεκτικά κάτω από τον ήλιο».

Η αλλαγή του κλίματος, λένε οι επιστήμονες, θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ακραία και συχνά επεισόδια ξηρασίας – θέτοντας σε κίνδυνο περαιτέρω την επισιτιστική ασφάλεια.

Η τροφοδοσία σε τρόφιμα των ΗΠΑ σε αυτές τις συνθήκες θα είναι μια πρόκληση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»