Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξακολουθούν διαμορφώνονται οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, με πρωταθλήτρια ξανά την Ελλάδα. Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επιβαρυνθούν περισσότερο τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ρεύματος, ακόμη και με διψήφιες αυξήσεις. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρας μας ξεπερνούν σύμφωνα με την EnergyLive τα 157 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα ακόμη και τα 164 ευρώ.
Ειδικά στη Νότια Ευρώπη οι τιμές του ρεύματος έκαναν άλμα σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη ζέστη που έπληξε τις περιοχές αυτές τις προηγούμενες ημέρες, αυξάνοντας σημαντικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση σε κλιματιστικά και άλλες μορφές ψύξης. Μετά την Ελλάδα, οι πιο υψηλές τιμές καταγράφηκαν στη Βουλγαρία με 155 ευρώ, τη Σερβία με 145 ευρώ, την Κροατία και τη Σλοβενία με 125 ευρώ τη Ρουμανία και την Ουγγαρία με 115 ευρώ και την Ιταλία με 107 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο άλλο άκρο της Νότιας Ευρώπης, οι τιμές σε Ισπανία και Πορτογαλία διαμορφώθηκαν σε 106 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση των τιμών χονδρικής στον ηλεκτρισμό στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 70% από τις αρχές του έτους. Μόνο στην Ιταλία έχει καταγραφεί μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος, η οποία διαμορφώνεται σε 73% περίπου. Αντίστοιχες είναι πάντως οι αυξήσεις και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Σε άνοδο
Πολύ υψηλές ήταν οι τιμές, ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα και για τα δεδομένα χωρών όπως η Γερμανία φτάνοντας ακόμη και τα 94 ευρώ για να υποχωρήσουν σήμερα στα 67 περίπου ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χώρες όπως η Γερμανία έχουν πολύ μεγάλο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο σε πλήρη ισχύ παρέχει αρκετό ηλεκτρισμό για να πέσουν σημαντικά οι τιμές. Επειδή όμως η ηλιακή και αιολική ενέργεια εξαρτάται άμεσα από τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες, υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην παρεχόμενη αυτή ενέργεια και κατά συνέπεια στο πως διαμορφώνονται οι τιμές ανάλογα με τη ζήτηση. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι προς το παρόν στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει αξιόλογη δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί πάντα η ζήτηση. Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται μελέτες για την τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιες υποδομές, αλλά η εφαρμογή τέτοιων λύσεων σε εκτεταμένο βαθμό φαίνεται ότι απέχει ακόμη.
Με τον καιρό να παραμένει ζεστός στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας κυρίως Ευρώπης, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια οι τιμές του αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και για την εποχή.
Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές οφείλονται και σε άλλους συγκυριακούς παράγοντες. Στα Βαλκάνια για παράδειγμα οι τιμές είχαν ανέβει σημαντικά όταν έκλεισε απρογραμμάτιστα σταθμός στη Ρουμανία. Το ίδιο είχε γίνει στα τέλη του Ιουλίου και στην Αξιούπολη της Βουλγαρίας.
Ποιος θα πληρώσει το κόστος;
Η υψηλότερες τιμές της ενέργειας αποτελούν πονοκέφαλο για τους καταναλωτές και τους πολιτικούς. Σε τρεις μήνες περίπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στη Σκωτία για να χαράξουν την πορεία προς μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων. Όμως οι καταναλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος αυτής της μετάβασης. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελβετία ο κόσμος απέρριψε πριν λίγο διάστημα φιλόδοξο σχέδιο κατά της κλιματικής αλλαγή που θα αύξανε φόρους στην κυκλοφορία αυτοκινήτων και τις επιβατικές πτήσεις.
Latest News
Τι ψάχνουν στην Ευρώπη τα ιδιωτικά κεφάλαια [γραφήματα]
Η συνολική αξία των μεγάλων συμφωνιών με ιδιωτικά κεφάλαια στην Ευρώπη αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο κόσμο το 2024
«Φρενίτιδα» για ξένα προϊόντα στις ΗΠΑ - Τρέχουν να προλάβουν τους δασμούς Τραμπ
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ προγραμματίζουν αγορές αγαθών καθώς φοβούνται τις αυξήσεις που θα προκαλέσουν οι δασμοί
Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων
Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας προειδοποιεί για το μέγεθος της UBS
Με περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελβετίας
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων