Στην εποχή της ακριβής κιλοβατώρας εισέρχεται και η Ελλάδα ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και του ενεργειακού μίγματος που χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς η ενεργειακή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, είναι μονόδρομος αλλά θα έχει υψηλό κόστος. Και όπως εξηγούν στον ΟΤ, το ανοδικό σερί των τιμών χονδρεμπορικής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% που καταγράφηκε από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 8 Αυγούστου εδραιώνει τις προϋποθέσεις ώστε στο επόμενο διάστημα οι λογαριασμοί των καταναλωτών να φουσκώσουν… κατά 30%.

Οι 5 λόγοι

Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους το κόστος ρεύματος θα είναι υψηλότερο:

1. Οι αποφάσεις της Ε.Ε. για το δραστικό περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων στο τέλος της δεκαετίας και τον μηδενισμό το 2050 προκαλούν ανατιμητικές πιέσεις στο ενεργειακό κόστος.

2. Οι τιμές της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξαιτίας του πακέτου των μέτρων των Βρυξελλών, έχουν υπερδιπλασιαστεί στα 54 με 55 ευρώ ανά τόνο σε σχέση με τα περίπου 24 που ήταν στις αρχές του χρόνου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και φυσικό αέριο. Οι σταθμοί παραγωγής με το τελευταίο καύσιμο, αν κι εκπέμπουν λιγότερους ρύπους εντούτοις γνωρίζουν μεγάλη αύξηση του κόστους αφού η διεθνής τιμής του φυσικού αερίου (TTF) στο hub της Ολλανδίας επίσης διπλασιάστηκε σε σχέση με την αρχή του χρόνου φτάνοντας στα 42 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

3. Η όλο και πιο τακτική εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων προκαλούν έκρηξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Το αυγουστιάτικο δεκαήμερο του παρατεταμένου καύσωνα αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για ορισμένες μέρες έστειλαν στα όρια του το σύστημα ηλεκτρισμού. Το φορτίο αιχμής έσπασε κάθε ρεκόρ φτάνοντας και στα 11.000 MW.

4. Το ενεργειακό μίγμα που χρησιμοποιήθηκε τις μέρες των ακραίων καιρικών φαινομένων για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης κυριαρχήθηκε από το φυσικό αέριο και τον λιγνίτη με αποτέλεσμα όπως προαναφέρθηκε οι τιμές χονδρεμπορικής να εκτοξευτούν ακόμη και στα 185,59 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν την 1η Ιουλίου ήταν στα 105,42 ευρώ και στην αρχή της χρονιάς μόλις στα 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

5. Το σύνηθες μέσο κόστος της χονδρεμπορικής που επικρατούσε μέχρι και το 2019 (το 2020 η αγορά δεν το συνυπολογίζει λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έφερε η πανδημία) ήταν περίπου στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Πλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών επιχειρήσεων, φαίνεται να διαμορφώνεται μία υψηλότερη βάση στα 80 με 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ήτοι ακριβότερο κατά 30%.

Οι φθηνότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουν αδιαλείπτως στο ενεργειακό μίγμα. Τα φωτοβολταϊκά εξαρτώνται από το εύρος της ηλιοφάνειας και τα αιολικά πάρκα από την ένταση των ανέμων. Η μόνη λύση για τακτικότερη «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή είναι η αποθήκευση ενέργειας. Ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας ακόμη δεν έχει συνταχθεί.

Μονόδρομος η καθαρή ενέργεια

Τα ίδια στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τονίζουν στον Ο.Τ., ότι «η μετάβαση σε «πράσινες» μορφές ενέργειας αποτελεί μονόδρομο. Η κλιματική κρίση έδειξε τα δόντια της με τις πυρκαγιές στη χώρα μας αλλά και λίγες εβδομάδες νωρίτερα με τις πλημμύρες στη Γερμανία, το Βέλγιο κ.α. Το κόστος της μετάβασης θα είναι ακριβό και η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας για τους ευάλωτους καταναλωτές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια