Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξακολουθούν διαμορφώνονται οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, με πρωταθλήτρια ξανά την Ελλάδα. Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επιβαρυνθούν περισσότερο τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ρεύματος, ακόμη και με διψήφιες αυξήσεις. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρας μας ξεπερνούν σύμφωνα με την EnergyLive τα 157 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα ακόμη και τα 164 ευρώ.
Ειδικά στη Νότια Ευρώπη οι τιμές του ρεύματος έκαναν άλμα σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη ζέστη που έπληξε τις περιοχές αυτές τις προηγούμενες ημέρες, αυξάνοντας σημαντικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση σε κλιματιστικά και άλλες μορφές ψύξης. Μετά την Ελλάδα, οι πιο υψηλές τιμές καταγράφηκαν στη Βουλγαρία με 155 ευρώ, τη Σερβία με 145 ευρώ, την Κροατία και τη Σλοβενία με 125 ευρώ τη Ρουμανία και την Ουγγαρία με 115 ευρώ και την Ιταλία με 107 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο άλλο άκρο της Νότιας Ευρώπης, οι τιμές σε Ισπανία και Πορτογαλία διαμορφώθηκαν σε 106 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση των τιμών χονδρικής στον ηλεκτρισμό στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 70% από τις αρχές του έτους. Μόνο στην Ιταλία έχει καταγραφεί μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος, η οποία διαμορφώνεται σε 73% περίπου. Αντίστοιχες είναι πάντως οι αυξήσεις και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Σε άνοδο
Πολύ υψηλές ήταν οι τιμές, ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα και για τα δεδομένα χωρών όπως η Γερμανία φτάνοντας ακόμη και τα 94 ευρώ για να υποχωρήσουν σήμερα στα 67 περίπου ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χώρες όπως η Γερμανία έχουν πολύ μεγάλο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο σε πλήρη ισχύ παρέχει αρκετό ηλεκτρισμό για να πέσουν σημαντικά οι τιμές. Επειδή όμως η ηλιακή και αιολική ενέργεια εξαρτάται άμεσα από τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες, υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην παρεχόμενη αυτή ενέργεια και κατά συνέπεια στο πως διαμορφώνονται οι τιμές ανάλογα με τη ζήτηση. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι προς το παρόν στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει αξιόλογη δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί πάντα η ζήτηση. Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται μελέτες για την τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιες υποδομές, αλλά η εφαρμογή τέτοιων λύσεων σε εκτεταμένο βαθμό φαίνεται ότι απέχει ακόμη.
Με τον καιρό να παραμένει ζεστός στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας κυρίως Ευρώπης, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια οι τιμές του αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και για την εποχή.
Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές οφείλονται και σε άλλους συγκυριακούς παράγοντες. Στα Βαλκάνια για παράδειγμα οι τιμές είχαν ανέβει σημαντικά όταν έκλεισε απρογραμμάτιστα σταθμός στη Ρουμανία. Το ίδιο είχε γίνει στα τέλη του Ιουλίου και στην Αξιούπολη της Βουλγαρίας.
Ποιος θα πληρώσει το κόστος;
Η υψηλότερες τιμές της ενέργειας αποτελούν πονοκέφαλο για τους καταναλωτές και τους πολιτικούς. Σε τρεις μήνες περίπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στη Σκωτία για να χαράξουν την πορεία προς μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων. Όμως οι καταναλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος αυτής της μετάβασης. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελβετία ο κόσμος απέρριψε πριν λίγο διάστημα φιλόδοξο σχέδιο κατά της κλιματικής αλλαγή που θα αύξανε φόρους στην κυκλοφορία αυτοκινήτων και τις επιβατικές πτήσεις.
Latest News
Στην αντεπίθεση οι τραπεζίτες της ΕΚΤ- Καταγγέλλουν πολιτική παράλυση που απειλεί την οικονομία
Η πρόεδρος της ΕΚΤ και οι διοικητές της Bundesbank και της Banque de France προειδοποιούν για έλλειμμα μεταρρύθμισης
Η Tesla κυκλοφόρησε την πρώτη της... φιγούρα δράσης - Πότε έρχεται το ανθρωπόμορφο ρομπότ
Το Tesla Bot Action Figure ξεκίνησε να πωλείται πρόσφατα στον ιστότοπο του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων
Στη «μέγγενη» το Adani Group - Πτώση ομολόγων και μετοχών για δεύτερη ημέρα
Οι μετοχές του ομιλου Adani Group έχουν χάσει 28 δισ. δολάρια σε αξία - Η S&P λέει ότι θα είναι δύσκολη η χρηματοδότηση
Η Gap εκτοξεύεται - Όλα τα βλέμματα στον νέο CEO
Μετά τα αποτελέσματα της Gap για το γ' τρίμηνο, αρκετοί πίστωσαν στον Ρίτσαρντ Ντίκσον μια σειρά από βελτιώσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιο
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις