Η πανδημία δεν θα τελειώσει σύντομα, προειδοποιεί σε δηλώσεις του στο CNBC, ο διακεκριμένος διεθνώς επιδημιολόγος Λάρι Μπριλιάντ, δεδομένου πως μόνο ένα μικρό τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

«Νομίζω πως είμαστε πιο κοντά στην αρχή από ότι είμαστε στο τέλος (της πανδημίας) και αυτό όχι μόνο διότι η μετάλλαξη που βλέπουμε τώρα θα διαρκέσει τόσο πολύ. Αν δεν εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό σε τουλάχιστον 200 χώρες, θα έχουμε και νέα στελέχη» επεσήμανε ο πολυβραβευμένος καθηγητής και επικεφαλής της συμβουλευτικής Pandefense Advisory, καθώς μόλις το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και μάλιστα σε πάνω από εκατό χώρες το ποσοστό του εμβολιασμού είναι κάτω του 5% του πληθυσμού.

Μάλιστα, ο καθηγητής Μπριλιάντ, ο οποίος υπήρξε μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κατάφερε να καταπολεμήσει την ευλογιά, προέβλεψε πως ο κορωνοϊός θα αποτελεί έναν μόνιμο ιό που θα απειλεί την ανθρωπότητα, όπως ο ιός της γρίπης, ενώ υποστήριξε πως ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα ενδεχομένως να αποτελεί και τον πιο μεταδοτικό ιό που έχουμε δει ποτέ.

Σύμφωνα με το μοντέλο διασποράς που έχει διαμορφώσει, η μετάλλαξη Δέλτα θα απλωθεί σε τέτοιο βαθμό και τόσο γρήγορα «που τελικά θα μείνει δίχως υποψηφίους» να μολύνει. Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα θα αυξηθούν πάρα πολύ γρήγορα, όμως κατόπιν θα μειωθούν και πολύ γρήγορα. Είναι κάτι που, όπως εξηγεί, είδαμε ήδη στην Ινδία και τη Βρετανία, όπου η διασπορά της Δέλτα ήταν ταχύτατη και σαρωτική, όμως κατόπιν άρχισε να υποχωρεί.

Στην Ινδία ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων εκτινάχθηκε πάνω από τα 390.000 ημερησίως το Μάιο, πριν κατέβει κάτω από τα 50.000 από τα τέλη Ιουνίου. Στη Βρετανία ο επταήμερος μέσος όρος είχε φτάσει τα 47.700 κρούσματα τον Ιούλιο και πλέον βρίσκεται γύρω στις 26.000. Όμως, όσοι είναι ανεμβολίαστοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν και μάλιστα με βαριά συμπτώματα που να απαιτούν νοσηλεία. Επομένως, όπως επισημαίνει καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί, είναι θετικό πως σε γενικές γραμμές τα εμβόλια δείχνουν καλή αντίσταση απέναντι και στην μετάλλαξη Δέλτα.

«Αυτό σημαίνει πως μιλάμε για ένα φαινόμενο διάρκειας περίπου έξι μηνών για μια χώρα και όχι μιας διετίας. Όμως, εφιστώ την προσοχή στον κόσμο πως αυτό αφορά μόνο το στέλεχος Δέλτα. Δεν έχουμε ακόμη εξαντλήσει τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, που σημαίνει πως υπάρχουν ακόμη πολλά (στελέχη) να περιμένουμε» προειδοποίησε, επιμένοντας στην ευθύνη που έχει ο καθένας να εμβολιαστεί και να βεβαιωθεί πως όλοι στην οικογένεια του, στη γειτονιά του, στη χώρα του, σε όλο τον κόσμο θα εμβολιαστούν.

Πάντως, το παρήγορο είναι πως ο ίδιος βλέπει πολύ μικρή πιθανότητα στη δημιουργία ενός «σούπερ στελέχους» απέναντι στο οποίο τα εμβόλια θα είναι εντελώς αναποτελεσματικά.

Αναφορικά με το ζήτημα της ενισχυτικής δόσης, ο Αμερικανός καθηγητής τάχθηκε υπέρ της χορήγησης τρίτης δόσης και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες, όσους είναι άνω των 65 ετών και όσους εμβολιάστηκαν τουλάχιστον έξι μήνες πριν και έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως, μαζί με το θέμα αυτό επεσήμανε πως είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη η ενίσχυση των εμβολιασμών σε χώρες (κυρίως του τρίτου κόσμου), όπου το ποσοστό παραμένει ακόμη πολύ χαμηλό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα – Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Επικαιρότητα |

Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα - Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Σε διάφορες περιοχές της χώρας θα χιονίσει από σήμερα Δευτέρα το βράδυ – Η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός, οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, τι δείχνει ο χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ένοπλες Δυνάμεις: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη
Επικαιρότητα |

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη

Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού