Ο Διοικητής Αεροπορίας Στρατού, Γιώργος Κουμεντάκος, υπέβαλε την παραίτησή του στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΣ: «Ο εν λόγω ανώτατος αξιωματικός παραμένει στην θέση του συνεχίζοντας να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του, όπως έκανε ως τώρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι αναζήτησης και επίρριψης ευθυνών σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν και γίνεται προσπάθεια να πέσουν στα χαμηλότερα σκαλοπάτια της διοικητικής πυραμίδας.

Σημειώνεται πως ο κ. Κουμεντάκος έχει την ευθύνη των ελικοπτέρων Σινούκ, ωστόσο με παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά και του υφυπουργού, η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή.

Η δήλωση του υπουργού Άμυνας

Σε ανάλογη δήλωσή του ο Υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος σημειώνει: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης σε κάθε εθνική δοκιμασία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Προσωπικού, το οποίο εξασφαλίζει την ύψιστη επιχειρησιακή και λειτουργική επάρκεια των μέσων. Καλούμε λοιπόν όλους σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, να είναι προσεκτικοί και να μην αναφέρονται ακόμη και με επίσημες ανακοινώσεις, σε παραιτήσεις που δεν ισχύουν».

Σύμφωνα με πηγές, στο Πεντάγωνο συνεκλήθη νωρίτερα υπό τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες γύρω από τη συμμετοχή των στρατιωτικών ελικοπτέρων Σινούκ στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, οι τριγμοί στην ηγεσία της Αεροπορίας Στρατού, οι οποίοι «απορροφήθηκαν» ύστερα και από παρέμβαση του Υπ. Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλου και επαφές με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων/νο Φλώρο, προκλήθηκαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τότε έγινε σαφές ότι η διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων Σινούκ για επιχειρήσεις πυρόσβεσης ήταν πολύ χαμηλότερη της αναμενομένης.

Αμέσως η κατάσταση δημιούργησε τριβές στο ανώτατο επίπεδο της ηγεσίας του στρατεύματος.

Αποτέλεσμα ήταν τόσο ο διοικητής της Αεροπορίας Στρατού όσο και άλλα στελέχη του Στρατού Ξηράς να βρεθούν υπό πίεση.

Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας αριθμός Σινούκ που έχουν πρόσφατα αναβαθμιστεί και στα οποία πρέπει να γίνει αλλαγή κινητήρων διότι αυτοί που φέρουν είναι παλιάς κατασκευής.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πριν από μερικές εβδομάδες παρουσιάστηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπ. Αμύνης και εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής.

Η χαμηλή διαθεσιμότητα των Σινούκ ήταν και η αιτία που ζητήθηκε η συνδρομή των Αιγυπτίων που έστειλαν δύο Σινούκ προκειμένου να συμπληρωθεί ο επιχειρησιακός αριθμός.

Σημειώνεται ότι το Σινούκ δεν είναι κρίσιμο μόνο στο μέτωπο της φωτιάς αλλά και στην ταχεία μεταφορά προσωπικού καθώς και σε αποστολές επιτήρησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube