Οι κινέζοι μεγιστάνες τεχνολογίας έχασαν 87 δις δολάρια από την παρέμβαση του Πεκίνου
Η συνδυασμένη περιουσία των κινέζων δισεκατομμυριούχων στους τομείς τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας μειώθηκε κατά 16% από τα τέλη Ιουνίου όταν η Didi Chuxing μπήκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο
Οι Κινέζοι μεγιστάνες της τεχνολογίας έχασαν 87 δις δολάρια από την περιουσία τους εξαιτίας της ρυθμιστικής επίθεσης του Πεκίνου στη βιομηχανία που ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου, πλήττοντας τον πλούτο ισχυρών επιχειρηματιών όπως του Πόνι Μα της Tencent και του Κόλιν Χουάνγκ της Pinduoduo. Η συνδυασμένη περιουσία των δύο δωδεκάδων κινέζων δισεκατομμυριούχων στους τομείς τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας μειώθηκε κατά 16% από την ημέρα που η πλατφόρμα Didi Chuxing μπήκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times.
H εισαγωγή της Didi, αξίας 4,4 δις δολαρίων, που έγινε παρά τις προειδοποιήσεις των κινεζικών αρχών να καθυστερήσει λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια δεδομένων, άνοιξε το δρόμο σε μια καταιγίδα ρυθμιστικών παρεμβάσεων καθώς το Πεκίνο προσπάθησε να ενισχύσει τον έλεγχό του πάνω σε μια βιομηχανία που συνέβαλε στη μεταμόρφωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, προκαλώντας την κατάρρευση των μετοχικών τιμών των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων της Κίνας. Ο Χουάνγκ, ιδρυτής της πλατφόρμας Pinduoduo επηρεάστηκε περισσότερο χάνοντας χρηματιστηριακή αξία 15,6 δις δολαρίων, το ένα-τρίτο της αξίας της.
Ο Πόνι Μα, ιδρυτής της Tencent, έχασε περισσότερα από 12 δις δολάρια, ή 22% της αξίας της. Σήμερα βρίσκεται στην τρίτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας, πίσω από τον Τζακ Μα, ιδρυτή της Alibaba. Η περιουσία του Τζακ Μα μειώθηκε κατά 2,6 δις δολάρια την ίδια περίοδο, όμως έχει χάσει συνολικά 13 δις δολάρια από το Νοέμβριο όταν οι κινεζικές αρχές ακύρωσαν την αρχική δημόσια προσφορά της Ant Group.
Οι ιδρυτές των μεγάλων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της Κίνας είδαν επίσης την περιουσία τους να καταρρέει μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου τον Ιούλιο ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν για να μετατραπούν σε μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Ο Γιου Μινχόνγκ, ιδρυτής της New Oriental Education είδε την αξία του 12% μεριδίου του στον εκπαιδευτικό οργανισμό να υποχωρεί από τα 3 δις στα 500 εκατ δολάρια. Αντίθετα, δισεκατομμυριούχοι που λειτουργούν σε τομείς που θεωρούνται από τους επενδυτές ως λιγότερο επισφαλείς ή ότι έχουν την υποστήριξη του Πεκίνου, είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες. «Είδαμε μια ανακατάταξη της δημιουργίας πλούτου,» δήλωσε ο Ρούπερτ Χούγκεβερφ, της εταιρείας ερευνών Hurun Report.
Η Κίνα έχει περισσότερους από 1.000 δισεκατομμυριούχους, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν γεγονός που οφείλεται στην εξάπλωση των επιτυχημένων ομίλων τεχνολογίας, πρόσθεσε. Όμως το πρόσφατο κύμα ρυθμιστικών παρεμβάσεων ανάγκασε τους επιχειρηματίες να εστιάσουν αλλού. Ανάμεσα σ΄ αυτούς που επωφελήθηκαν είναι ο Ζονγκ Σανσάν, της αυτοκρατορίας εμφιαλωμένου νερού Nongfu Spring, ο οποίος ξεπέρασε τους Τζακ Μα και Πόνι Μα για να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα με περιουσία 72 δις δολαρίων, ενισχυμένη κατά 5 δις από τα τέλη Ιουνίου. Είναι πλέον πλουσιότερος του Τζακ Μα κατά 24 δις δολάρια.
Οι μεγιστάνες της αυτοκινητοβιομηχανίας ενισχύθηκαν από τις δημόσιες δηλώσεις των κινέζων πολιτικών ηγετών υπέρ του τομέα καθώς αυτός στρέφεται προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι 9 πλουσιότεροι αυτοκινητοβιομήχανοι πρόσθεσαν 22 δις δολάρια στη συνολική αξία τους στο ίδιο διάστημα, με τον Γουάν Τσουανφού, πρόεδρο της BYD, αυτοκινητοβιομηχανίας και πρωτοπόρου στις ηλεκτρικές μπαταρίες, να βλέπει την περιουσία του να αυξάνεται κατά 4,4 δις δολάρια στα 25 δις, καταλαμβάνοντας την 10η θέση στη λίστα των πλουσιότερων κινέζων.
Οι 8 δισεκατομμυριούχοι που κυριαρχούν στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα ανανεώσιμης ενέργειας, επίσης είδαν την καθαρή αξία τους να αυξάνεται κατά 13,6 δις δολάρια συνολικά αυτή την περίοδο. Αναλυτές εκτιμούν πως το Πεκίνο θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική του κατά των μεγιστάνων της τεχνολογίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ο Μπρους Πανγκ, επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας China Renaissance, υποστηρίζει πως επενδυτές και επιχειρηματίες αρχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις ανακοινώσει του κομμουνιστικού κόμματος και επισήμαναν τα σχόλια του Προέδρου Σι Ζινπίνγκ στη διάρκεια ομιλίας του τον προηγούμενο μήνα προς επιχειρηματίες: «Σκέψεις και δράσεις θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια γραμμή με την ανάλυση, κρίση, αποφάσεις και σχεδιασμό του κόμματος.»
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος
Ωμή αλήθεια ή αγένεια - Τα όρια σε έναν εργασιακό χώρο
Οι ευθείς συνομιλητές υπερηφανεύονται για την ειλικρίνεια, αλλά μπορούν να αποθαρρύνουν τους συναδέλφους τους
Παίζοντας μπριτζ στις... αγορές - Η τέχνη του να είσαι τυχερός επενδυτής
Πώς να παίζεις με τα χαρτιά που σου μοιράζουν και να προσαρμόζεσαι σε αυτά - Οι κινήσεις του Μπάφετ
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της