Ορισμένες χώρες φαίνεται πως έχουν την ικανότητα για επιτυχίες και νίκες σε συγκεκριμένα αθλήματα. Η Αυστραλία, για παράδειγμα, διακρίνεται στην κολύμβηση, η Βραζιλία στο μπιτς βόλεϊ, η Κούβα στην πυγμαχία και η Βρετανία στην ιστιοπλοΐα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με τα εκατοντάδες αγωνίσματα και μετάλλια σε πλήθος αθλημάτων, είναι μια δοκιμασία της αθλητικής δυναμικότητας των χωρών.
Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο ολοκληρώθηκαν στις 8 Αυγούστου με τους Αμερικανούς αθλητές να επιστρέφουν στην πατρίδα τους με τα περισσότερα μετάλλια από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η ομάδα των ΗΠΑ έχει κατακτήσει την κορυφή του πίνακα των ολυμπιακών μεταλλίων σε 16 από τους τελευταίους 24 Ολυμπιακούς Αγώνες και κάθε φορά από το 1992 (εάν ληφθούν υπόψη οι βαθμοί αναλόγως με τα μετάλλια, με τρεις βαθμούς για χρυσό μετάλλιο, δύο για ασημένιο και έναν για χάλκινο).
Αυτή η αμερικανική κυριαρχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να φαίνεται αδιάσειστη, αλλά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ ανταγωνίστηκαν σκληρά με την τότε Σοβιετική Ένωση για το ποια από τις δύο χώρες θα επικρατούσε. Μεταξύ 1952 και 1992, η Σοβιετική Ένωση κέρδισε τις ΗΠΑ σε έξι από τις εννέα ολυμπιακές διοργανώσεις στις οποίες και οι δύο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες (οι νέες ανεξάρτητες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αγωνίστηκαν ως μία ομάδα το 1992).
Στα χαρτιά, δεν θα έπρεπε να ταιριάζει πολύ: παρόλο που ο πληθυσμός της ΕΣΣΔ ήταν κατά 1/6 μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις για την οικονομική ισχύ της με βάση το ΑΕΠ, την έφερναν στο 1 / 4 του αντίστοιχου της αντιπάλου της. Αλλά οι αθλητές από την ΕΣΣΔ και άλλες χώρες του ανατολικού μπλοκ επωφελήθηκαν από μια τεράστια κατανομή πόρων στον αθλητισμό και κρατικά χορηγούμενα προγράμματα ντόπινγκ.
Από το 2008, ο πιο κοντινός αντίπαλος των ΗΠΑ στο βάθρο έχει γίνει η Κίνα. Το 1988, στους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες στους οποίους συμμετείχε, κατέλαβε την ένατη θέση στον πίνακα των μεταλλίων, παίρνοντας το 3,5% των βαθμών. Η αυξανόμενη κυριαρχία της Κίνας από τότε, συμβαδίζει με την αυξανόμενη οικονομική επιρροή της. Από το 2000, η χώρα δεν έχει πέσει κάτω από την τρίτη θέση στον πίνακα της ολυμπιακής κατάταξης.
Ο ρόλος της οικονομικής ισχύος
Μια ανάλυση του The Economist διαπιστώνει ότι η οικονομία καθορίζει μεγάλο μέρος της Ολυμπιακής δόξας. Ελέγχθηκε η σχέση μεταξύ πολλών μεταβλητών – πληθυσμού, υγείας, εκπαίδευσης και οικονομικής απόδοσης – και του μεριδίου των ολυμπιακών μεταλλίων που κέρδισαν οι χώρες σε κάθε ολυμπιακή διοργάνωση.
Διαπιστώθηκε ότι το μερίδιο επί του παγκόσμιου ΑΕΠ ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας για τον καθορισμό της επιτυχίας. Από μόνο του το ΑΕΠ εξηγεί το 55% της διακύμανσης των ολυμπιακών μεταλλίων από το 1960. Κατά μέσο όρο, διατηρώντας σταθερές άλλες παραμέτρους, ένα μερίδιο δύο ποσοστιαίων μονάδων του παγκόσμιου ΑΕΠ (μετρούμενο στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης) μεταφράζεται σε μερίδιο 3% στα ολυμπιακά μετάλλια.
Ορισμένες χώρες, πάντως, υπεραποδίδουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε σχέση με την οικονομική τους ισχύ.
Μεταξύ των 71 χωρών που έχουν κερδίσει περισσότερα από 10 Ολυμπιακά μετάλλια από το 1992 και μετά, κάθε χρυσό μετάλλιο κόστισε το ισοδύναμο των 120 εκατομμυρίων δολαρίων ΑΕΠ (διαιρώντας το σταθμισμένο σύνολο μεταλλίων που κερδήθηκαν με βάση το ΑΕΠ, μετρούμενο σε τιμές 2011).
Τα χρυσά μετάλλια των αθλητών από τις ΗΠΑ κοστίζουν σχεδόν το διπλάσιο του μέσου όρου, περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια ΑΕΠ.
Η Τζαμάικα τα καταφέρνει καλύτερα: κάθε χρυσό μετάλλιο που κέρδισε ένας από τους αθλητές της είναι ισοδύναμο με περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια της οικονομικής της ισχύος. Πολύ πίσω είναι η Ινδία, η οποία εμφανίζεται πολύ χειρότερη σε σύγκριση με το αναμενόμενο μερίδιό της με βάση την οικονομική ισχύ της (επί του παρόντος 7%). Κάθε μετάλλιο που κερδίζουν οι αθλητές της Ινδίας ισοδυναμεί με 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια του ΑΕΠ της.
Latest News
Στο γυναικείο μπάσκετ η νέα μεγάλη επένδυση του Αντετοκούνμπο
Ο Αντετοκούνμπο έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία του «money never sleeps» ενώ παράλληλα έχει έντονη φιλανθρωπική δράση
Η «χρυσή» αποχώρηση του Ναδάλ - Πόσα κέρδισε από το τένις
Από το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως 14χρονος το 2001, ο Ναδάλ έχει συγκεντρώσει νίκες και τεράστια ποσά
Έσπασε τα κοντέρ: 60 εκατ. νοικοκυριά καθηλώθηκαν στο Netflix για τον αγώνα Πολ-Τάισον
Οι τρεις κριτές βαθμολόγησαν τον αγώνα υπέρ του Πολ με σκορ 80-72, 79-73 και 79-73 - Όλα τα ρεκόρ του Netflix
Ο Τζέικ νίκησε τον Μάικ Τάισον στο event της χρονιάς και πήρε 40 εκατομμύρια [εικόνες]
Οι τρεις κριτές βαθμολόγησαν τον αγώνα υπέρ του Πολ με σκορ 80-72, 79-73 και 79-73.
«Χρυσό» συμβόλαιο υπέγραψε η Nike με την Barcelona FC
Ο καταλανικός ποδοσφαιρικός όμιλος ανανέωσε για μια δεκαετία τη συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών
Extreme makeover στα αγγλικά γήπεδα - Το σχέδιο της Premier League για να αυξήσει τα έσοδα
Οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Premier League προσπαθούν να αυξήσουν τη χωρητικότητα κατά τουλάχιστον 14% την επόμενη δεκαετία
Τα μυστικά του βιοχάκινγκ που κρατάνε τον ΛεΜπρόν Τζέιμς βασιλιά του ΝΒΑ
Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ακολουθεί μια συγκεκριμμένη ρουτίνα για να διατηρεί το σώμα στην αρμονία που απαιτείται
Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης
Το νέο «Pop-Up American Space» εγκαινίασαν στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» ο πρέσβης των ΗΠΑ, Γιώργος Τσούνης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης
Έρευνα της γαλλικής αστυνομίας στα γραφεία της LFP και του CVC Capital Partners
Οι αρχές στη Γαλλία ερευνούν καταγγελίες για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, δωροδοκία δημόσιου λειτουργού και σύγκρουση συμφερόντων
O Όμιλος AKTOR επεκτείνει την συνεργασία του με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός
O Όμιλος AKTOR συντόνισε τις μελέτες και την ανακατασκευή του γηπέδου