
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν δύο μεγάλα έργα του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τον Σεπτέμβριο να σηματοδοτεί την τελική ευθεία πριν την εκκίνηση τους.
Πρόκειται για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Β. Μακεδονίας και την επέκταση του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου στη Δ. Μακεδονία.
Ειδικότερα, ως προς το πρώτο έργο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΣΦΑ σε συνέχεια της διακυβερνητικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο για τον διασυνδετήριο αγωγό Νέας Μεσημβρίας – Στιπ, θα υπογράψει τον Σεπτέμβριο με τη NER (Εταιρία Ενεργειακών Πόρων) της Β. Μακεδονίας συμφωνία για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.
Στη συνέχεια οι δύο εταιρίες θα προχωρήσουν, πάλι εντός του επόμενου μήνα, στη διενέργεια market test προκειμένου να διερευνήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χρήση του αγωγού. Δηλαδή αν εταιρίες επιθυμούν την προμήθεια φυσικού αερίου μέσα από το συγκεκριμένο σύστημα.
Ο αγωγός επί ελληνικού εδάφους θα έχει μήκος 54 χλμ.. Θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων. Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Το κόστος για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού ανέρχεται στα 51,4 εκ. ευρώ.
Ο αγωγός Δ. Μακεδονίας
Ο ΔΕΣΦΑ τρέχει παράλληλα και το μεγάλο εντός συνόρων επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Δ. Μακεδονία. Θα ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας και θα καταλήγει στην Πτολεμαϊδα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 110 εκ. ευρώ και ο αγωγός θα διανύσει μία απόσταση 122 χλμ.
Για το συγκεκριμένο έργο ο Διαχειριστής ήδη έχει βγάλει στον αέρα διαγωνισμό για την προμήθεια σωλήνων από χάλυβα. Η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών λήγει στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ έχει θέσει και σε δημόσια διαβούλευση κείμενο διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου. Θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου.


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024