Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καλωδιακό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου. Προσωρινός ανάδοχος για το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η εταιρεία Hellenic Cables, η οποία μειοδότησε με προσφερόμενο τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2021 με τη συμμετοχή των εταιρειών Hellenic Cables και Prysmian Powerlink. Ο ανάδοχος θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπουν οι νόμιμες διαδικασίες.

Η ενσωμάτωση της Σαντορίνης στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, μέσω Νάξου, εντάσσεται στη Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες. Το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου θα είναι συνολικού μήκους 82,5 χλμ. και θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Εν μέσω έκτακτων συνθηκών, ο Διαχειριστής ολοκλήρωσε με επιτυχία μια σημαντική διαγωνιστική διαδικασία για την ενεργειακή θωράκιση των νοτιοδυτικών Κυκλάδων. Η Σαντορίνη θα ενταχθεί στην οικογένεια των διασυνδεδεμένων νησιών εξασφαλίζοντας αξιόπιστη, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση. Ο ρυπογόνος τοπικός σταθμός παραγωγής θα σβήσει, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών CO2 που συνδέονται με την ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικά είναι τα έργα υποδομής που βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας εν μέσω κλιματικής κρίσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Μπλακ άουτ το Πάσχα: Σήμανε συναγερμό ο ΑΔΜΗΕ στους ηλεκτροπαραγωγούς φωτοβολταϊκών – Ζητά περικοπές
Ενέργεια |

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα

Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Παπασταύρου: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον
Ενέργεια |

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον

Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

Βενζινοπώλες: «Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα»
Ενέργεια |

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες

Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης