![Φωτιές – Επιτήδειοι στήνουν απάτες με τη στέγαση πυρόπληκτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/ImgSrc-25-2.jpg)
Την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμη μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές, επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο, προσεγγίζοντας πυρόπληκτους μέσω των social media και προσφέροντάς τους στέγαση, με στόχο την απάτη.
Για το θέμα μίλησε στο MEGA ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης.
«Δυστυχώς είναι σοκαριστικά αυτά όταν έχεις ανθρώπους στην απελπισία τους. Έχεις κάποιους επιτήδειους σεσημασμένους, που προσφέρουν γη και ύδωρ στους ανθρώπους που έχουν πληγεί με σκοπό την απάτη. Σαν ινστιτούτο πήραμε τις καταγγελίες από συνανθρώπους μας, για έναν κύριο που διοργανώνει να περιθάλψει ανθρώπους που έχουν πρόβλημα μετά τις φωτιές. Προσφέρει και καλά στέγη σε όσους δεν έχουν αυτή τη στιγμή, με σκοπό πάντα την απάτη. Προσεγγίζουν τους πολίτες μέσα από το διαδίκτυο, κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί τούς έχουν βγάλει και στον “αέρα” στην τηλεόραση», είπε ο κ. Σφακιανάκης.
«Οι άνθρωποι αυτοί βγαίνουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει βγει άνθρωπος με βεβαρυμμένο παρελθόν που λέει ότι προσφέρει φιλοξενία σε κόσμο. Εμείς προειδοποιούμε τον κόσμο. Δώσαμε στην αστυνομία τα στοιχεία, όσοι καλούν σε εμάς τους παραπέμπουμε στην αστυνομία. Αυτός ο άνθρωπος έχει φάει πολλά χρήματα από τον κόσμο», εξήγησε ο ίδιος.
Τι άλλο να προσέξουμε
«Ο κόσμος πρέπει να είναι προσεχτικός, όταν βλέπει ανθρώπους να προσφέρουν στέγη σε πυρόπληκτους. Προσελκύει κόσμο και στη συνέχεια αρχίζει να τους πουλάει πράγματα που δεν υπάρχουν. Είναι γνωστό πρόσωπο, είναι στην πρώτη γραμμή. Η αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει εύκολα. Το Ποινικό Δίκαιο είναι υπέρ των απατεώνων και πρέπει να το ξέρει ο κόσμος. Η αστυνομία θέλει τετελεσμένο για να τον πιάσει, κάτι που αργεί πολύ να βγει», συνέχισε.
Ο κ. Σφακιανάκης μίλησε και για τους λογαριασμούς που έχουν ανοίξει για την προσφορά οικονομικής βοήθειας στους πυρόπληκτους.
«Ανοίγουν κάποιοι λογαριασμούς για βοήθεια στους πυρόπληκτους. Και εκεί θέλει μεγάλη προσοχή για το ποιος είναι από πίσω. Δε βάζουμε χρήματα όπου να ‘ναι. Πρέπει να προσέξουμε που δίνουμε τα χρήματά μας. Το κράτος μαζεύει χρήματα και κάποιοι λογαριασμοί που είναι από θεσμικούς οργανισμούς. Δεν μπορεί να βγει κάποιος ιδιώτης να πει ότι μαζεύει χρήματα για τους πυρόπληκτους. Για αυτό πάντα ερευνούμε πού βάζουμε τα χρήματά μας. Επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον οργανισμό για να κάνουμε ταυτοποίηση», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτή τη στιγμή οι καταγγελίες είναι στην αστυνομία, είναι υλικό προανάκρισης, οπότε δεν μπορώ να μιλήσω για πραγματικά περιστατικά. Το θέμα το ερευνά η αστυνομία και πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βγάλει και δελτίο Τύπου. Η αστυνομία ξέρει πολύ καλά ποιος είναι, και πιστεύω ότι επειδή είναι πολλές οι καταγγελίες σύντομα θα βγάλει το δελτίο Τύπου, όπως οφείλει», πρόσθεσε.
«Οι άνθρωποι που ήρθαν σε εμάς είχαν ήδη εξαπατηθεί προ μηνών και τον βλέπουν και πάλι μπροστά τους να κάνει τα ίδια. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Ο κόσμος πρέπει να φιλτράρει αυτό που διαβάζει στο διαδίκτυο», κατέληξε ο κ. Σφακιανάκης.
Σημειώνεται ότι όσοι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης από τις φωτιές, μπορούν να καλέσουν στο 1135.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
![Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Takis-Oikonomopoulos-600x400.jpg)
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος
![ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-03_14-47-12-2-2-1200x900-1-600x450.jpg)
ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό
Που υπάρχουν κατολισθήσεις