Οι καταστροφικές φωτιές δικαίως μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και η σκέψη όλων είναι στους πυρόπληκτους στην Εύβοια και στην Αρκαδία που δίνουν ακόμα μάχη με τις φλόγες, όπως και στους συμπολίτες μας στην Αττική που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα.
Η «απειλή» του κορωνοϊού διαρκώς παρούσα
Την ίδια στιγμή η «απειλή» του κορωνοϊού είναι διαρκώς παρούσα. Δραματική υπενθύμιση ήταν η σημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, που ανακοίνωσε 4.181 νέα κρούσματα, αριθμό που είχαμε να δούμε από τις αρχές Απριλίου.
Η αύξηση των κρουσμάτων και η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα ήδη από τις αρχές Αυγούστου – σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις για επικράτησή της τον Σεπτέμβριο- σε συνδυασμό με την άνοδο των σκληρών δεικτών προκαλούν ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος υγείας και για νέα έξαρση της πανδημίας.
Ενδεικτικό είναι ότι πριν 20 περίπου μέρες οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ανέρχονταν στους 120 ασθενείς ενώ σήμερα είναι 219. Οι ΜΕΘ στην Κρήτη, που παρουσιάζει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, ήδη «ζορίζονται» με την πληρότητα να φτάνει το 75%, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
«Άρχισαν τα όργανα» στην Κρήτη
Ήδη τα νέα για την Κρήτη δεν είναι καλά, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει μίνι lockdown τύπου Μυκόνου, με τα ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφονται στον νομό να καταρρίπτουν το ένα το άλλο. Σήμερα ο νομός Ηρακλείου είχε 275 νέες μολύνσεις και συνολικά η Κρήτη 554.
Δεν αποκλείεται αντίστοιχα μέτρα να ληφθούν και για τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης το επόμενο διάστημα αν δεν υπάρξει αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα.
Έντονος προβληματισμός υπάρχει για τον Άγιο Νικόλαο, όπου συνεχίσθηκε η αυξητική τάση (+139%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το Ρέθυμνο παρουσίασε αντίστοιχα αυξητική τάση κατά 95%.
Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα λόγω διακοπών ανησυχούν τους επιστήμονες που βλέπουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις να αναθεωρούνται προς τα πάνω.
Τα δύο σενάρια για τον Σεπτέμβρη
Κάνοντας μια πρόβλεψη για το πώς θα πάμε προς τον Σεπτέμβρη, μετά και την επιστροφή όσων κάνουν διακοπές, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Nίκος Θωμαΐδης είπε ότι «για τις αρχές του Σεπτέμβρη, το αισιόδοξο σενάριο είναι να παραμείνουμε στην κατάσταση που είμαστε τώρα. Να βαίνουμε σε σταθερή ή και μειούμενη κατάσταση.
Το δυσμενές σενάριο είναι οι κάτοικοι που επιστρέφουν στην Αττική από διακοπές να φέρουν μια μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Το δεύτερο είναι το σενάριο που επικρατεί, για αυτό είναι σημαντικό οι πολίτες να επιστρέψουν στον εμβολιασμό, ώστε να μην έχουμε άλλο κύμα τον Οκτώβριο που να αφορά στους ανεμβολίαστους, και να έχουμε άνοδο στις εισαγωγές».
Σχετικά με την αύξηση του ιικού φορτίου στην Κρήτη, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Εμβολιασμός και ιχνηλάτιση τα «όπλα» ενάντια στην πανδημία
Σχετικά με το πώς θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός, που θα έπρεπε να έχει ενταθεί. Το δεύτερο είναι η ιχνηλάτηση που θα πρέπει να αυξηθεί, μόνο έτσι μπορούμε να περιορίσουμε όσους έχουν μολυνθεί.
Το τρίτο είναι τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία δε λειτουργούν αποτελεσματικά πια και κάτω από αυτές τις συνθήκες, που ο κόσμος έχει κουραστεί και είμαστε μέσα στο καλοκαίρι. Η χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντική για τη μείωση της διάδοσης. Αλλά μετά από 1,5 χρόνο υπάρχει κούραση στον πληθυσμό».
«Υπάρχει ανάγκη ιχνηλάτησης στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά στα αστικά κέντρα. Αυτή είναι τώρα η προτεραιότητα. Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί τώρα στη χώρα, είναι στο 85% πλέον. Δεν περιμέναμε να επικρατήσει τόσο γρήγορα. Η εκτίμηση ήταν ότι θα κυριαρχήσει το Σεπτέμβριο.
Ήταν πρωτοφανής η διάδοση του στελέχους που οφείλεται προφανώς στην αυξημένη μεταδοτικότητα. Ήδη υπάρχουν αναφορές για άλλες μεταλλάξεις. Αυτή είναι μια φυσιολογική βιολογική πορεία», εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης.
Υπενθυμίζεται πως κατά τα χθεσινά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχουν εμβολιαστεί 5.799.515 άτομα, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 5.391.529.
Latest News
Πετρελαιοκηλίδα: Νεκρά βρέθηκαν 30 θαλάσσια κήτη στη Μαύρη Θάλασσα
Από τη ρύπανση που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα εκτιμάται πως περίπου 200.000 τόνοι εδάφους θα μπορούσαν να έχουν πληγεί
Σε σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση οι Βαυαροί συντηρητικοί
Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) οξύνει τη ρητορική της απέναντι στους μετανάστες για να «κλέψει» ψήφους από την AfD
Το κλίμα απαισιοδοξίας φρενάρει τη γερμανική οικονομία
Ο Μ. Φράτσερ, πρόεδρος του DIW, εκτιμά ότι η Γερμανία θα πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές. Ζητά από την επόμενη κυβέρνηση καλύτερο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις
Ο Μασκ... άδειασε τον Φάρατζ - Ζητά νέο ηγέτη στη βρετανική ακροδεξιά
Το κόμμα Reform έχει ανάγκη από νέο ηγέτη, ο Φάρατζ δεν έχει αυτό που χρειάζεται, υποστήριξε ο Ιλον Μασκ μέσω του Χ
Ο Τραμπ υποδέχεται την Μελόνι στη Φλόριντα
Η ιταλίδα πρωθυπουργός και ο εκλεγείς πρόεδρος συναντήθηκαν αιφνιδιαστικά στο Μαρ-α-Λάγκο παρουσία του Ίλον Μασκ και του επόμενου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο
Τσίπρας: Ο Σημίτης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο Κώστας Σημίτης «δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος, αλλά και την αναγνώριση ότι ως ηγέτης έλαβε κρίσιμες αποφάσεις»
Κρίσιμη η υγεία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου - Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
Νέο ιατρικό ανακοινωθέν παρουσιάζει την κατάσταση που βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος - Κρίσιμη την χαρακτηρίζουν οι γιατροί
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κώστας Σημίτης θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τον ρόλο του Κώστα Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε πως είχε «ήπιο πολιτικό λόγο, μακριά από λαϊκισμούς»
Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων στη Γερμανία λόγω κακοκαιρίας
Προβλήματα εντοπίζονται σε αεροδρόμια στη Γερμανία λόγω της κακοκαιρίας που έχει πλήξει τη χώρα, οδηγώντας σε ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων
Σε δύσβατα μονοπάτια μπαίνει η Αυστρία
Ναυάγησαν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης, προς τέρψη της ακροδεξιάς που περιμένει τώρα, είτε να την καλέσουν για συνεργασία οι συντηρητικοί, είτε να κερδίσει θριαμβευτικά σε περίπτωση νέων εκλογών