Σε εξέλιξη βρίσκεται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως ανακοινώθηκε οι αποφάσεις θα ληφθούν στο σημερινό Υπουργικό.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 17.00 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο.

«Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά το μήνυμά του αργά το απόγευμα της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας ότι ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές: «Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Το στοίχημά μας είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται. «Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα».

«Το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεκινά επίσης με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο. Το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού. Για την Εύβοια, μάλιστα, δεσμεύομαι ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού. Αύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Και τις επόμενες μέρες θα απαντήσω προσωπικά σε κάθε ερώτημα. Εύχομαι η επόμενη ημέρα να ανατείλει με διακομματική συναίνεση, γιατί αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους μας» υπογράμμισε.

Ο κεντρικός άξονας

Ο κεντρικός άξονας των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι η προκαταβολική απόδοση χρημάτων, δηλαδή η άμεση καταβολή στους πληγεντες της αποζημίωσης ενώ αναμένεται ειδική μέριμνα για την αποζημίωση του κατεστραμμένου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση.

Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες και οικοσκευές θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000 για κάθε νοικοκυριό και προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων. Επίσης ισχύουν αναστολές 6 μηνών για φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Οι πληγές είναι τεράστιες με επίσης ανυπολόγιστο το κόστος στην οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι πρώτες ασκήσεις δείχνουν πως το κόστος θα είναι βαρύ χωρίς να αποκλείεται να φτάσει στο σύνολο της οικονομίας το 1 δις ευρώ. Σημειώνεται πως το κόστος στήριξης περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από το 2020 ξεπερνά ήδη το 1 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε έκτακτες επιχορηγήσεις για αποζημιώσεις πληγέντων μέσω των αρμόδιων υπουργείων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα