Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών Σερίφου – Μήλου – Φολεγάνδρου – Σαντορίνης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

Τα τέσσερα νησιά θα ηλεκτροδοτούνται με υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης συνολικού μήκους 355 χλμ. Η μία άκρη… θα είναι στο Λαύριο και η άλλη στη Νάξο, νησί το οποίο ήδη είναι διασυνδεδεμένο με το σύστημα μεταφοράς μέσω Πάρου και Μυκόνου.

Η λεγόμενη και Δ΄ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, έργο ύψους 400 εκ. ευρώ, θα ακολουθήσει τη διαδρομή Λαύριο – Σέριφος – Μήλος – Φολέγανδρος- Σαντορίνη – Νάξος και θα έχει αποπερατωθεί το 2024.

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου βαίνει προς την ολοκλήρωση του. Χθες ανακοινώθηκε ο ανάδοχος του διαγωνισμού για το υποβρύχιο καλώδιο Σαντορίνης – Νάξου και σύντομα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται και η υποβολή της οικονομικής προσφοράς για το χτίσιμο του υποσταθμού στη Σαντορίνη.

Το δεύτερο βήμα του έργου προβλέπει τις επιμέρους διαγωνιστικές διαδικασίες για τη διασύνδεση της της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου. Οι διαγωνισμοί για τα καλώδια και τους υποσταθμούς θα προκηρυχθούν το Φθινόπωρο, όπως αναφέρουν πηγές. Στα συγκεκριμένα τρία νησιά πρόκειται να κατασκευαστούν τρεις νέοι υποσταθμοί 150/20 kV κλειστού τύπου (GIS).

Το δέσιμο… των τεσσάρων νησιών (Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος) με την υψηλή τάση θα παρέχει επίσης μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και με τα άλλα έξι των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων τα οποία είναι διασυνδεδεμένα ή πρόκειται να διασυνδεθούν με τη μέση τάση: Ανάφη, Κίμωλος, Σίκινος, Σίφνος, Κύθνος και Θηρασιά.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Η ηλεκτρική διασύνδεση των τεσσάρων νησιών των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων με την υψηλή τάση θα οδηγήσει στο σβήσιμο των ρυπογόνων και κοστοβόρων τοπικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φέρνοντας σημαντικά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Ως προς τα οικονομικά, οι χρεώσεις ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος θα μειωθούν κατά 90 εκ. ευρώ.

Ως προς τα περιβαλλοντικά οι Αυτόνομοι Σταθμοί Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, σε Πάρο και Σαντορίνη θα τεθούν στο καθεστώς της ψυχρής εφεδρείας. Οι ΑΣΠ στην Σύρο, Μύλο και Τήνο θα αποψιλωθούν σταδιακά.

Η μείωση των εκπομπών CO2 κατά το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας του έργου της Δ’ Φάσης εκτιμάται σε 100.000 τόνους/έτος. Το περιθώριο δε, για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά) στις Κυκλάδες θα αυξηθεί σε περίπου 332 MW.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια