Σαν σήμερα το 1987, ο Άλαν Γκρίνσπαν αναλαμβάνει καθήκοντα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve-οικονομολόγος και θιασώτης της ελευθεριακής εμβληματικής συγγραφέως Ayn Rand-αντιμετώπισε την πρώτη του μεγάλη πρόκληση στο αξίωμα εμποδίζοντας το κραχ του χρηματιστηρίου του 1987 να εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο.

Στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1990, προέδρευσε σε μια μακρά άνθηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αγοράς και απέκτησε το φήμη του «μάγου» της Ουάσινγκτον.

Αλλά τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που έφερε ο Γκρίνσπαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και η μακροχρόνια περιφρόνησή του για ρυθμίσεις θεωρούνται πλέον ως οι κύριες αιτίες της κρίσης των στεγαστικών δανείων.

Ο «μαέστρος», όπως πολλοί τον αποκαλούσαν παραδέχθηκε σε ακρόαση του Κογκρέσου τον Οκτώβριο ότι “έκανε λάθος θεωρώντας” ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα μπορούσαν να ρυθμίσουν τον εαυτό τους.

Ο Άλαν Γκρίνσπαν υπηρέτησε πέντε θητείες ως πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος. Αρχικά ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στις 11 Αυγούστου 1987. Η τελευταία του θητεία έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2006. Ορίστηκε πρόεδρος της Fed από τέσσερις διαφορετικούς προέδρους.

Ο Γκρίνσπαν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Έλαβε πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στα οικονομικά, όλα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Πριν λάβει το διδακτορικό του, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στις αρχές της δεκαετίας του 1950 υπό τον Άρθουρ Μπερνς, ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος της Fed.

Υπάρχει μια ατελείωτη σειρά διθυραμβικών κριτικών για τον Γκρίνσπαν και τη Fed. Αυτό οφείλεται στους πολιτικούς χειρισμούς του Γκρίνσπαν, στην απροθυμία των πολιτικών να αμφισβητήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, στην προθυμία του Τύπου να ανταλλάξει λαμπρές κριτικές για πρόσβαση στον «μαέστρο» και σε ιδιώτες οικονομολόγους με φιλοδοξίες να γίνουν κυβερνήτες της Fed.

Η φονταμενταλιστική ιδεολογία της αγοράς που ευαγγελιζόταν ο Γκρίνσπαν χαρακτηριζόταν από μια συντριπτική ορθολογικότητα στη χάραξη οικονομικής πολιτικής. Υπό τον Γκρίνσπαν η Fed προστάτευε εγωιστικά την πολιτική της ανεξαρτησία, παρόλο που ο ίδιος ουσιαστικά έκανε ότι ήθελε σε κάθε σημαντική οικονομική και κοινωνική πολιτική που επηρέαζε την παγκόσμια οικονομία, από την εποχή που ήταν ακόμη σύμβουλος επί κυβερνήσεως Φορντ.

Ακόμη και όταν προτείνονταν θεσμικές μεταρρυθμίσεις, φαίνεται πώς αυτές ερχόντουσαν σε αντίθεση στην ιδεολογία του Γκρίνσπαν που ευνοούσε τους κατόχους οικονομικού πλούτου σε βάρος των μισθωτών εργαζομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος