Σε πρόσφατη έκθεσή της, οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων ενέργειας τονίζουν ότι καθώς οι κυβερνήσεις θα υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η αυξανόμενη εξάρτηση σε ηλιακή ενέργεια θα τονώσει τη ζήτηση για αρκετά μη-σιδηρούχα μέταλλα, ειδικότερα το αλουμίνιο, τον χαλκό και τον ψευδάργυρο. Οι αναλυτές της Wood Mackenzie περιγράφουν τρία πιθανά σενάρια για τα μέταλλα, με την αύξηση της ζήτησης για κάθε ένα εξ αυτών να εξαρτάται από την επιτυχία των διεθνών προσπαθειών για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

Βάσει της Συμφωνίας των Παρισίων –που υπεγράφη το 2015 από 196 χώρες- τα κράτη συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο δράσεων με στόχο να περιορισθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε όχι περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, αν και η συμφωνία στοχεύει στον περιορισμό αυτή της αύξησης κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου.

Αλουμίνιο

Το βασικό σενάριο της Wood Mackenzie υποθέτει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, οι θερμοκρασίες θα έχουν αυξηθεί κατά 2,8-3 βαθμούς Κελσίου. Σ΄ αυτές τις συνθήκες, η ζήτηση αλουμινίου από τον τομέα ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί από τα 2,4 εκατομμύρια τόνους το 2020 στα 4,6 εκατομμύρια τόνους το 2040. Τυπικά, το αλουμίνιο χρησιμοποιείται ως κέλυφος για τα ηλιακά πάνελ και για τα δομικά μέρη τους. Αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας διατηρηθεί μεταξύ 1,5-2 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο, η ζήτηση αλουμινίου για ηλιακή ενέργεια θα έχει αυξηθεί στα 8,5-10 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το 2040, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της εταιρείας. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, στο οποίο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υιοθετούνται ευρέως για να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, η ζήτηση αλουμινίου από τον τομέα θα αντιστοιχεί στο 12,6% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης αλουμινίου μέχρι το 2040, έναντι 3% το 2020.

Χαλκός

Η ζήτηση για χαλκό –που χρησιμοποιείται για την κατασκευή καλωδίων μετάδοσης υψηλής και χαμηλός τάσης, αλλά και για θερμικούς ηλιακούς συλλέκτες- εκτιμάται ότι θα καταγράψει αξιοσημείωτα κέρδη καθώς η ηλιακή ενέργεια θα κυριαρχεί. Βάσει του βασικού σεναρίου, η ζήτηση για χαλκό μπορεί να αυξηθεί από τα 0,4 εκατομμύρια τόνους το 2020 στο 0,7 εκατομμύριο ετησίως μέχρι το 2040. Η κατανάλωση χαλκού από τον ηλιακό τομέα μπορεί να αυξηθεί στο 1,3 εκατομμύριο τόνους μέχρι το 2040 αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας συγκρατηθεί στους 2 βαθμούς Κελσίου. Εάν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, η κατανάλωση χαλκού από τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας εκτιμάται ότι θα έχει εκτιναχθεί στο 1,6 εκατομμύριο τόνους ετησίως τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ψευδάργυρος

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μόνο οι επικαλύψεις ψευδάργυρου μπορούν να προσφέρουν φθηνή, μεγάλης διάρκειας προστασία κατά της διάβρωσης, με το μέταλλο να χρησιμοποιείται στα δομικά μέρη των ηλιακών πάνελ. Οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας αντιστοιχούν σε περίπου 0,4 εκατομμύριο τόνους της ετήσιας κατανάλωσης ψευδαργύρου, σύμφωνα με στοιχεία της Wood Mackenzie. Αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2,8-3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, αυτό ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί στο 0,8 εκατομμύριο τόνους μέχρι το 2040. Αν η θερμοκρασία αυξηθεί μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου, η κατανάλωση ψευδάργυρου μπορεί να αυξηθεί στο 1,7 εκατομμύριο τόνους ετησίως, ενώ αν η άνοδος της θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, η κατανάλωση ψευδαργύρου στον ηλιακό τομέα θα αυξηθεί στα 2,1 εκατομμύρια τόνους ετησίως, όπως προβλέπουν οι αναλυτές.

Οι εκτιμήσεις της Wood Mackenzie για τα τρία αυτά μέταλλα αφορούν την ζήτηση που θα προέρχεται από τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας και δεν περιλαμβάνει την παγκόσμια ζήτηση για τα μέταλλα αυτά. Οι αναλυτές της εταιρείας επισημαίνουν ότι η μείωση του κόστους παραγωγής και τα κέρδη αποδοτικότητας έχουν κατεβάσει την τιμή της ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως, τάση που αναμένεται να αυξήσει το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας αντικαθιστώντας άλλες μορφές ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή