Ο καύσωνας δοκιμάζει την Ιταλία ενώ την ίδια στιγμή στη Σικελία καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες για όλη την Ευρώπη από … πάντα. Ο «Εωσφόρος», όπως έχουν ονομάσει τον καύσωνα στη γειτονική χώρα έχει προκαλέσει ήδη 500 πυρκαγιές.
Την ίδια στιγμή το θερμόμετρο καταγράφει 48,8 βαθμούς κελσίου στη Σικελία, σπάζοντας το «καυτό» ρεκόρ των 48 βαθμών που κατείχε μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Πρόκειται για θερμοκρασία που είχε καταγραφεί στη χώρα μας το 1977 και μέχρι τώρα ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη.
Το πλέον ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η θύμηση αυτού του καλοκαιριού θα είναι μια «δροσερή» ανάμνηση σε σχέση με τα καλοκαίρια που θα ακολουθήσουν. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και απειλεί να αλλάξει τα δεδομένα για όλους μας εδώ και τώρα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι χαρακτηριστική η φράση του εκπροσώπου της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισπανίας ότι σε 30 χρόνια ένα καλοκαίρι σαν το σημερινό θα θεωρείται ένα κρύο καλοκαίρι.
«Στην Ισπανία, δεν είμαστε άτρωτοι μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο», προειδοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναφορικά με τις πυρκαγιές, προσθέτοντας πως η χώρα του εισήλθε σε «ζώνη κινδύνου» εξαιτίας της άφιξης αυτού του κύματος καύσωνα.
Η Πορτογαλία, που γνώρισε το 2017 φονικές πυρκαγιές με περισσότερους από εκατό νεκρούς, «δεν θέλει να δει αυτό το σενάριο μία ακόμη φορά», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Οι μέγα – πυρκαγιές είναι εδώ
Στην Ιβηρική Χερσόνησο ο κίνδυνος πυρκαγιών ανεβαίνει μαζί με τη θερμοκρασία. Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ιδίως στην κοιλάδα του Γουαδαλκιβίρ (νότια Ισπανία) και τα θερμόμετρα να δείξουν έως και 45 βαθμούς Κελσίου.
Χθες, η θερμοκρασία έφθασε τους 42 βαθμούς στην επαρχία Σιουδάδ Ρεάλ (κεντρική Ισπανία).
Από την πλευρά της, η περιφέρεια της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) απαγόρευσε το κάμπινγκ στο δάσος και τις αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, όπως και ορισμένες αγροτικές εργασίες σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά.
Για πρώτη φορά από το 1920, το διάσημο πάρκο Ρετίρο, το οποίο προτιμούν οι Μαδριλένοι αναζητώντας λίγη σκιά, αναμένεται να καταγράψει θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου για τρεις συνεχόμενες ημέρες, από αύριο έως την Κυριακή, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της AEMET, Ρουμπέν ντελ Κάμπο, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Οι θερμοκρασίες- ρεκόρ, οφείλονται στην εισβολή μιας μάζας πολύ θερμού αέρα από τη βόρεια Αφρική, εξηγούν οι δύο μετεωρολογικές υπηρεσίες.
*BREAKING NEWS* Wow! #Italy probably set a NEW EUROPEAN HIGHEST TEMPERATURE RECORD today as +48.8 °C (119.8 °F) was recorded in Siracusa, Sicily. Extreme #heatwave now shifts to Spain where up to +47 is likely this weekend!https://t.co/PFiM2NLQJr
— severe-weather.EU (@severeweatherEU) August 11, 2021
Η Βόρεια Αφρική «ψήνεται» στους 50 βαθμούς
Κι ενώ η Μαδρίτη μετατρέπεται σε Βαγδάτη, στην βόρεια Αφρική το θερμόμετρο δείχνει 47 βαθμούς Κελσίου στην Αλγερία όπου και κατεγράφησαν περισσότερες από 100 διαφορετικές πύρινες εστίες μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ η χώρα θρηνεί 69 νεκρούς.
Στην Τυνησία το θερμόμετρο έδειχνε 50 βαθμούς Κελσίου ενώ εκδηλώθηκαν 300 διαφορετικά μέτωπα πυρκαγιάς.
Το ρεκόρ της Ελλάδας
Η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη (και ως τέτοια είναι καταγεγραμμένη στα επίσημα αρχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού), είναι οι 48 βαθμοί Κελσίου, που μετρήθηκαν στις 10 Ιουλίου 1977 στην Ελευσίνα και το Τατόι.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί:
- 48.0°C: Ελευσίνα, Αττική 10/7/1977
- 47.5°C: Νέα Φιλαδέλφεια, Αττική 26/6/2007
- 47.2°C: Τρίκαλα 23/8/1958
- 46.5°C: Φθιώτιδα 19/7/1973
- Ο καύσωνας που έπληξε τη Θεσσαλία τον Αύγουστο του 1958, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 47,2 βαθμών στην πόλη των Τρικάλων, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 600 άτομα.
Ο πιο φονικός καύσωνας ωστόσο καταγράφηκε τον Ιούλιο του 1987 όταν τα 45αρια στο λεκανοπέδιο μιας Αθήνας που δεν ήταν εξοπλισμένη ακόμη με κλιματιστικά, στοίχισαν τη ζωή σε 4.000 ανθρώπους
Ο καύσωνας του Ιουνίου του 2007, που συνδέθηκε με την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, ήταν ο ισχυρότερος μεταπολεμικά καύσωνας Ιούνιο μήνα. Ακολούθησαν οι καύσωνες του Ιουνίου του 1982 (μέγιστες θερμοκρασίες στη Ν. Φιλαδέλφεια 44,6°C και στα Τρίκαλα 43,8°C) και του Ιουνίου του 2014 (μέγιστες θερμοκρασίες στην Κάτω Τιθορέα 42,7°C στην Πυργέλα του Αργους 42,3°C και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» 40,6°C).
Θύμα και η συγκομιδή
Οι απώλειες της συγκομιδής που οφείλονται σε επεισόδια καύσωνα και ξηρασίας τριπλασιάστηκαν τα τελευταία 50 χρόνια στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη που υπογραμμίζει τη σημασία να υπάρξουν σκέψεις για καλλιέργειες προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Research Letters, οι ερευνητές βασίζονται στα δεδομένα γεωργικής παραγωγής και στα ακραία καιρικά φαινόμενα (ξηρασία, καύσωνας, πλημμύρες, κύμα ψύχους) σε 28 ευρωπαϊκές χώρες (στη σημερινή ΕΕ των 27 και τη Βρετανία) μεταξύ 1961 και 2018, για να προειδοποιήσουν ότι σε κάθε καύσωνα η παραγωγή σιτηρών μειώνεται από 3 εως 60%.
Latest News
Όταν μπήκε πωλητήριο στον Πύργο του Άιφελ
Οι αντιδράσεις των Παριζιάνων για την ανέγερση του Πύργου του Άιφελ και η απάτη με την πώλησή του
Ουκρανία: Στρατιώτης της Βόρειας Κορέας αιχμαλωτίστηκε από τον στρατό
Την είδηση για την φερόμενη αιχμαλωσία του βορειοκορεάτη στρατιωτικού στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας.
Ρωσία: Καμία κατάπαυση του πυρός όσο η Δύση πλημμυρίζει με όπλα την Ουκρανία
Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε πως τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ουκρανίας μπορεί να αποτελέσουν στόχο
Ινδία: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ
Ο Σινγκ είχε διατελέσει επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας
Κλιμακώνεται η ένταση Τουρκίας – Ισραήλ με φόντο τη Συρία
Οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ προκαλούν ανησυχίες για την περιφερειακή σταθερότητα με έναυσμα τα γεγονότα στη Συρία
Ισραήλ: Αεροπορική επίθεση σε βάρος των Χούθι
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαιώνουν την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών κατά των Χούθι στην Υεμένη
Καζακστάν: «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές του Αζερμπαϊτζάν
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, το αεροσκάφος που κατέπεσε στο Καζακστάν χτυπήθηκε από υπολείμματα ρωσικού πυραύλου
Τι άφησε πίσω της η χρονιά του Δράκου στην Ασία
Από την κλιματική αλλαγή ως την Moo Deng τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ασία το 2024
20 χρόνια από το καταστροφικό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τσουνάμι στην Ταϊλάνδη, ανάμεσά τους και εκατοντάδες Γερμανοί
Το ρωσικό πλοίο που βυθίστηκε στις ισπανικές ακτές «ανατινάχθηκε σε τρομοκρατική ενέργεια»
Ο πλοιοκτήτης, μιλώντας στο RIA Novosti, κατήγγειλε 3 διαδοχικές εκρήξεις στην πρύμνη του πλοίου, την ώρα που η φωτογραφία επιβεβαιώνει την φωτιά. H Ρωσία διερευνά την εγκληματική ενέργεια.