«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της Οικονομίας, μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Και από τη λειτουργία του κράτους μέχρι και την συμπεριφορά των πολιτών. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Παρακολουθείστε εδώ ζωντανά τη Συνέντευξη Τύπου
«Πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ανθρώπων και ζώων» συνέχισε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι «πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια, λέγοντας ότι είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα, αλλά και ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε.
Παράλληλα ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις μάχες της πυρόσβεσης λέγοντας «χάρη στην αυτοθυσία όλων των μαχητών μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και τους ευχαριστώ για αυτό».
Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στην συμβολή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. «Ευχαριστώ τα ΜΜΕ και ειδικά τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο πεδίο για την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων. Βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει. Βρισκόμαστε στην 10η ημέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης που τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας και μία πολύμηνη ξηρασία. Κατόπιν της βοήθειας, όλων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, μπορούμε σήμερα να είμαστε πιο αισιόδοξοι» είπε και συμπλήρωσε. «Είμαστε όμως στα μέσα Αυγούστου και μας περιμένουν ακόμη δύσκολες ημέρες. είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, αλλά και τι λάθη κάνουμε, πως οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποδεικνύει πως όλα πρέπει να αλλάξουν, από την οικονομία έως τη λειτουργία του Κράτους και την καθημερινότητα. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος. Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος μας είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζωών. Ακολουθεί η προστασία των σπιτιών των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση. Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας. Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και με το νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών. Η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις. Στη MED9 θα καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυρίαρχο θέμα. Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε την Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο».
Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Αυτή η κυβέρνηση και θέλει και ξέρει και μπορεί και θα ξαναχτίσει πλάι στους πολίτες ό,τι καταστράφηκε. Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Η αρνητική εμπειρία από την καταστροφή να γίνει θετική δύναμη αλλαγής. Αλλά και αλλαγή συμπεριφοράς κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε η κοινωνία των πολιτών να καταστεί συμμέτοχος των αλλαγών. Πρόκειται για εθνικό στόχο και επαναλαμβάνω πως είναι απαραίτητη η συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευση. πρέπει να διαλέξει τι θέλει να κάνει καθώς συχνά κάθε νηφάλια τοποθέτηση της διαδέχεται μία διχαστική θέση στελέχους της».
Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν
Ερωτηθείς για τις ευθύνες της καταστροφικής πυρκαγιάς, είπε: «Ζήτησα καταρχάς συγγνώμη από τους πολίτες, διότι το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Είναι και μία πολιτική πράξη, η συνειδητοποίηση του προβλήματος. Οφείλεις να δεις τι δεν πήγες καλά και να το διορθώσεις. Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος, κάποια μαθήματα τα έχουμε πάρει και είπα ότι οι ευθύνες στον βαθμό που θα μπορούν αν προσωποιηθούν θα αποδοθούν, όχι όμως την ώρα της μάχης».
Όπως είπε «πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, αλλά με καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά είναι σαφές ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».
Δεν είναι μόνοι τους οι κάτοικοι της Εύβοιας
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως καταλαβαίνει αυτό που αισθάνονται οι κάτοικοι της Εύβοιας, διαμηνύοντας πως «δεν είναι μόνοι τους, το κράτος είναι δίπλα τους».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον Σταύρο Μπένο -«έναν άνθρωπο που έχει μάθει πολύ καλά να χτίζει μέσα από συντρίμμια»- τον οποίο «ζήτησα να μας βοηθήσει να ξανασκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πακέτο στήριξης προς τη Βόρεια Εύβοια δεν είναι γενναιόδωρο, αλλά είναι το ενδεδειγμένο. «Με τον κ. Μπένο, έχω προσωπική άποψη για την ακεραιότητά του και τη δουλειά του. Θα συναντηθώ μαζί του για το μεσοπρόθεσμο αλλά και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ανάταξης της Βόρειας Εύβοιας. Για παράδειγμα, πώς θα απασχολούνται στο εξής άνθρωποι που είχαν ως βασική απασχόληση το δάσος, όπως οι ρητινοπαραγωγοί».
Χυδαία σπέκουλα για τις εκκενώσεις
Ερωτηθείς για την τακτική των εκκενώσεων και κατά πόσο αυτές συνέβαλαν, υποστήριξε πως χτίστηκε μια χυδαία σπέκουλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε μερίδα ΜΜΕ αναφορικά με τις πολιτικές εκκένωσης. «Είναι χυδαίο όλο αυτό που συνέβη, τη στιγμή που για εμάς ήταν απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν θέλω να μπω καν στη διαδικασία να σχολιάσω όλη αυτή τη χυδαιότητα».
Αναρωτήθηκε, δε, πως «μας ασκείται κριτική που αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την προστασία της ανθρώπινη ζωής; Έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων και αυτό είναι μια συλλογική κατάκτηση. Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτή την καρέκλα όπως και αυτή την κυβέρνηση. Όμως, το 112 θα μείνει εδώ και αυτό είναι μια κατάκτηση».
Περισσότερα από κάθε άλλη φορά τα εναέρια μέσα
Απαντώντας στην κριτική για τα εναέρια μέσα και τον σχεδιασμό επιχείρησής του, υποστήριξε πως «τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Πέρα από τα εγχώρια, θα ήθελα να προσθέσετε και άλλα 20 εναέρια μέσα από το εξωτερικό, από χώρες που ήρθαν να συνδράμουν την Ελλάδα μπροστά σε αυτή την οικολογική κρίση».
«Το είχε τονίσει και ο κ. Χαρδαλιάς επανειλημμένως: Τα εναέρια μέσα επιχειρούν με όρους εναλλαγής – τα μισά πετάνε και τα μισά ανεφοδιάζονται. Πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά εναερίων μέσων (τράκτορες) για άμεση επέμβαση στα πύρινα μέτωπα αλλά και στην αγορά πυροσβεστικών ελικοπτέρων» τόνισε.
Στο ερώτημα πού είναι τα ενάερια μέσα, «η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Το σημαντικό είναι να δούμε αν μπορεί να επιχειρήσει το ενάεριο μέσο. Τα εναέρια μέσα ήταν εκεί, στη Βόρεια Εύβοια, αλλά προσπαθούσαν να βρουν ένα ανοικτό σημείο, ώστε να επιχειρήσουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε για κάθε φωτιά κι ένα εναέριο μέσο».
51 εκατ. για την πρόληψη πυρκαγιών
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δώσαμε 51 εκατ. φέτος για πρόληψη πυρκαγιών. Θα δώσουμε πολλά περισσότερα».
«Η Ιπποκράτειος Πολιτεία, παρότι κάηκαν κάποια σπίτια, σώθηκε, γιατί είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις αποκαθαρισμού. Αντίθετα, στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου, δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γι’ αυτό. Οι υλοτόμοι καθάριζαν επί δύο μήνες την περιοχή.
» Αν έχουμε μάθει κάτι από αυτή τη σύγκριση. Βεβαίως, η πρόληψη είναι σημαντική, ωστόσο αυτό που δεν προφτάσαμε να ελέγξουμε ήταν η αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη».
Άρα, όπως είπε, πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην καταστολή, ήτοι να επενδύσουμε στην ενίσχυση του εναέριου στόλου, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα άμεσης προσβολής των πύρινων μετώπων από αέρος.
Είχαν καθαριστεί 19 οικισμοί σαν το Μάτι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι πριν από τις πυρκαγιές είχαν καθαριστεί 19 οικισμοί που έμοιαζαν με το Μάτι. Δηλαδή ήταν μέσα ή δίπλα στο δάσος. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ιπποκράτειος Πολιτεία προστατεύτηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτούς τους καθαρισμούς. «Κάποιος σκέφτηκε από πριν», είπε ο πρωθυπουργός.
Για το Τατόι
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η έκταση του Τατοΐου είναι στην καρδιά του, όπως και σε πολλούς άλλους πολίτες της Αττικής. Ήταν προτεραιότητα να παρέμβουμε εκεί, είπε, ενώ σημείωσε ότι «Δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γ’ αυτό», σημείωσε. «Προσπαθήσαμε όμως», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι υπήρχαν υλοτόμοι που καθάριζαν δύο μήνες πριν τις πυρκαγιές. Μάλιστα, σημείωσε ότι είχαν φτιαχτεί δύο αντιπυρικές ζώνες, αλλά η φωτιά πέρασε από πάνω τους, όπως στην Εθνική.
Για τη Βαρυμπόμπη
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη που δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα αφού στέρησε εναέρια μέσα από την πυρκαγιά στην Εύβοια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια τόνισε ότι θα γίνουν επενδύσεις για την καταστολή των πυρκαγιών, ιδιαίτερα από τον αέρα. Στόχος, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να υπάρχει προσβολή των φωτιών με εναέρια μέσα στην αρχή τους.
Συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Πολιτικής Προστασίας
Ο πρωθυπουργός, έπειτα, τόνισε ότι από εδώ και στο εξής στόχος είναι μια Ενιαία Δασική Πολιτική με τον συντονισμό δύο βασικών φορέων: του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Πολιτικής Προστασίας.
Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι θα πρέπει να είναι πιο εύκολη η διαδικασία να κόβεται ένα δέντρο όταν χρειάζεται για να μην επεκταθεί μια φωτιά και να μην είναι τόσο δύσκολο. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα φυτευτούν πεύκα γύρω από τους οικισμούς, θα φτιαχτεί μια ζώνη πλάτους που θα υποδειχθεί από τους ειδικούς, ενώ θα επιλεχθούν άλλα δέντρα που καίγονται πιο αργά ή πλατύφυλλα.
Τέλος, σημείωσε ότι το «επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα, αλλά συντονίζει».
Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών και ανεμογεννήτριες
Ερωτηθείς αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως «αυτό θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη».
«Είμαι βέβαιος ότι ορισμένες φωτιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών αλλά δεν έχω τα στοιχεία να μιλήσω για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Υπήρξαν εμπρησμοί τις τελευταίες ημέρες αλλά το γεγονός ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των εμπρηστών πιο εύκολο».
Παράλληλα, έκανε λόγο για ανυπόστατη συζήτηση κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση που εξελίσσεται ότι τα δάση κάηκαν, ώστε να χτιστούν στις καμένες εκτάσεις ανεμογεννήτριες.
«Το Σύνταγμα, στο άρθρο 24 προβλέπει τη δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις στο δάσος. Άρα δεν χρειάζονταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια» υποστήριξε.
«Θα παρακαλούσα για το ζήτημα αυτό να έχουμε πολύ πιο καθαρό μυαλό και να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα» πρόσθεσε.
«Ο καύσωνας μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη»
Σε ερώτηση για τα λάθη που έγιναν αλλά και για το ότι στις 15 Iουνίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε τη δέσμη μέτρων για την αντιπυρική περίοδο, το σχέδιο προέβλεπε την πρόληψη και όχι την παρέμβαση εκ των υστέρων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε».
«Πέρσι είχαμε ελάχιστε πυρκαγιές αλλά φέτος βιώσαμε αυτό που βιώσαμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ήταν πρωτοφανής ο καύσωνας που μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη με αποτέλεσμα όλες οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν – όχι όλες τυχαία, 600 ξέσπασαν μέσα σε επτά μέρες – κάποιες δεν ξέφυγαν αλλά κάποιες άλλες ξέφυγαν. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά. Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που έγινε αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας».
Όσο για το εάν καθυστερήσαμε να θέσουμε το αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το αίτημα κατατέθηκε εντός ολίγων ωρών. «Ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε, η βοήθεια που εστάλη ήταν πολύ σημαντική, μάθαμε πώς να δουλεύουμε και με οργανωμένα σώματα πυροσβεστικής από άλλες χώρες, άρα και σε αυτό θα γίνουμε καλύτεροι. Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες, σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα και από εμένα προσωπικά για να έχουμε αυτή τη βοήθεια. Δεν ήρθε μόνη της. Η διπλωματία αλληλεγγύης μπορεί να ασκηθεί από τη χώρα μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Latest News
Κοινές δράσεις και ενίσχυση εξωστρέφειας για ΔΥΠΑ - ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπ. Πρωτοψάλτης και η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Α. Ροκοφύλλου
Ένας στους 5 Έλληνες με παγωμένο σπίτι το 2023 - Η θλιβερή κατάταξη της Ελλάδας
Σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με τη Eurostat, το μερίδιο των πολιτών στην ΕΕ με παγωμένα σπίτια αυξήθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες
Λιβάνιος: Δεν υπάρχει γενικά το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου
Ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος έδωσε απαντήσεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο – Τι είπε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προεδρική εκλογή
Τραμπ: Η πρώτη συνέντευξη από το Οβάλ Γραφείο – «Ο Μπάιντεν έπρεπε να είχε δώσει χάρη στον εαυτό του»
Η πρώτη συνέντευξη του Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ είχε από όλα, αλλά κυρίως απειλές
Οι πρώτες δυσκολίες ξεκίνησαν ήδη με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους
Διαπραγματεύσεις 10 ημερών ξεκινούν για να φτάσουν κάποια ΦΥΚ και στα ιδιωτικά φαρμακεία εκτός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ
Πρώην διευθυντής φαστ φουντ ο εκλεκτός του Τραμπ για πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ
«Επιτυχημένος δικηγόρος, επιχειρηματίας, σχολιαστής για οικονομικά θέματα και συγγραφέας», κατά τον Τραμπ, ονομάστηκε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Νέος τετράμηνος ορίζοντας για τα ελληνοτουρκικά
Χαμηλούς τόνους κρατά προς το παρόν το Μαξίμου στις συστάσεις και τις προειδοποιήσεις Καραμανλή όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά
Δημοσκόπηση: Επιμένει η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση – Ξαναπαίρνει κεφάλι ο «Κανένας»
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA αποτυπώνει ότι εντείνεται η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και την Νέα Δημοκρατία
Πυρά Σάντσεθ στους βαρόνους τεχνολογίας - Θέλουν να «ανατρέψουν τη δημοκρατία»
Ο Σάντσεθ κατηγόρησε τους βαρόνους της τεχνολογίας ότι σχεδίασαν τους ιστότοπούς τους για να «διαιρούν και να χειραγωγούν»
Οι 3 αλλαγές στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ - Πώς εμπλέκονται βιομηχανία, ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία
Προσλαμβάνονται άμεσα με μπλοκ παροχής υπηρεσιών 20 φαρμακοποιοί προκειμένου να ενισχύσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ