
Συνέντευξη για τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική κρίση και την επίδραση που θα έχει στην πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα και στην ΕΕ παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, όπου κατήγγειλε και πάλι πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κράτησε την έκθεση Γκολντάμερ στο συρτάρι μέχρι την τωρινή καταστροφή.
Για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε ευθύνες στις «κρατικές αρχές», λέγοντας πως «δεν ήταν καλά προετοιμασμένες και είναι ως προς το μέρος τους υπεύθυνες για την έκταση της καταστροφής».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε αναλυτικά στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Γιόχαν Γκολντάμερ, η οποία πρότεινε «τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα λόγω του αυξημένου κινδύνου τέτοιων καταστροφών κατά την κλιματική κρίση». «Όμως, η σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έβαλε την έκθεση σε ένα συρτάρι και δεν έκανε τίποτα για δυόμισι ολόκληρα χρόνια. Επομένως, είναι λάθος να θεωρούμε τώρα τις πυροσβεστικές δυνάμεις ή τις υπηρεσιακές δυνάμεις της πολιτικής προστασίας υπεύθυνες για την καταστροφή», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «αναδιοργάνωσης» της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη. «Για παράδειγμα, πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός κοινός ευρωπαϊκός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών. Θα πρέπει, επίσης, να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία του κλίματος και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, είτε πρόκειται για πλημμύρα στη Γερμανία είτε για πυρκαγιά στην Ελλάδα», σημείωσε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος», ενώ έκανε λόγο για «κοινωνική απαίτηση για μια πολιτική που πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από την κλιματική κρίση». «Η πράσινη επανάσταση δεν πρέπει να είναι εις βάρος των αδύναμων και των μη προνομιούχων, όπως συνέβαινε κατά τις προηγούμενες κρίσεις. Είτε στην οικονομική κρίση του είτε στην υγειονομική κρίση του κορονοϊού αποδείχτηκαν κερδισμένοι κάποιοι ήδη πάμπλουτοι», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς, δε, για την παράμετρο της οικολογίας στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν ενσωματώσει την προστασία του περιβάλλοντος στις πολιτικές τους, ήδη, από τη δεκαετία του 1980» και πως «το περιβαλλοντικό κίνημα συμμετείχε στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Οικολογίας και αυτός εξελίχθηκε στη συνέχεια στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Ανασχηματισμός σε κυβέρνηση και Μαξίμου με φόντο τα Τέμπη
Ο επικείμενος ανασχηματισμός αναμένεται να είναι πιο ευρύς από τους προηγούμενους και με έντονο το κομματικό στοιχείο

ΠΑΣΟΚ: Διπλή πολιτική αδυναμία του Μητσοτάκη βλέπουν στη Χαριλάου Τρικούπη
«Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αποδεχθεί τις δύο θεσμικές πρωτοβουλίες του Νίκου Ανδρουλάκη», υπογραμμίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη

Το εκκρεμές του πολιτικού μας συστήματος – Τα Τέμπη ως επιταχυντής
Πώς τα Τέμπη διαπέρασαν την κοινωνία και μετέβαλαν τη συνείδηση των ψηφοφόρων οδηγώντας για πρώτη φορά κόμματα και κυβέρνηση αντιμέτωπα με τη δυσαρέσκεια του κόσμου

Στους 1.311 οι νεκροί από την έκρηξη βίας κατά αμάχων αλαουιτών στη Συρία
Οι πληροφορίες για πολλούς φόνους αμάχων στις παραλιακές περιφέρειες της Συρίας είναι «φρικτές» , αναφέρει

Τέλος εποχής στον Καναδά - Ανακοινώνεται ο διάδοχος του Τριντό εν μέσω του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Μαρκ Κάρνεϊ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος

Πόσο εφικτή είναι η «Ριβιέρα» στη Γάζα - Τι ήθελε ο Τραμπ
Σε λειτουργία φέρεται να τίθεται το σχέδιο εκτοπισμού των κατοίκων στη Γάζα - Τι είπε το Ισραήλ για την ανοικοδόμηση της περιοχής

Ιαπωνία: Τέθηκε υπό έλεγχο η χειρότερη δασικών πυρκαγιά των τελευταίων 50 χρόνων
«Εκτιμάμε πως η πυρκαγιά δεν παρουσιάζει πλέον κίνδυνο εξάπλωσης. Δηλώνω πως είναι πλέον υπό έλεγχο», ανέφερε ο δήμαρχος του Οφουνάτο στη βόρεια Ιαπωνία.

Μητσοτάκης: Τελευταία συνάντηση με την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου
Την Πέμπτη η ορκωμοσία Τασούλα

ΗΠΑ: Τι ζητά ο Τραμπ για την επανέναρξη βοήθειας στην Ουκρανία
Τι αναφέρει ρεπορτάζ του NBC,

Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σπυρόπουλος
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη στην Αμαλιάδα