Τα τρία τέταρτα περίπου (73,1%) της παραγωγής πατάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράχθηκε για το 2020 από μόλις πέντε χώρες, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Πολωνία. Σε αυτές τις πέντε χώρες αντιστοιχούσε την ίδια χρονιά και το 66,8 % της συνολικής έκτασης καλλιέργειας πατάτας στην ΕΕ, με τη Ρουμανία να αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον 10,0%.
Οι πατάτες καλλιεργήθηκαν σε 17 εκατομμύρια στρέμματα (1,7 εκατ. εκτάρια) στην ΕΕ-27 το 2020. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1,7 % του συνόλου της καλλιεργήσιμης γης στην ΕΕ. Αυτό το μερίδιο ήταν πολύ υψηλότερο στην Ολλανδία (16,3 %του συνόλου των καλλιεργήσιμων εκτάσεων), το Βέλγιο (11,3 %) και τη Μάλτα (7,5 %).
Περίπου τα τρία τέταρτα (76,8 %) της καλλιεργούμενης έκτασης πατάτας της ΕΕ το 2020 συγκεντρώθηκαν σε μόλις έξι κράτη μέλη: αυτά ήταν η Πολωνία (προσωρινό 21,6 %), η Γερμανία (16,5 %), η Γαλλία (12,9 %), η Ρουμανία (10,0) %), η Ολλανδία (9,9 %) και το Βέλγιο (προσωρινό 5,9 %).
Η καλλιεργούμενη έκταση της πατάτας στην ΕΕ έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η έκταση των καλλιεργούμενων εδαφών έχει μειωθεί στο μισό μεταξύ 2000 και 2020, μεταξύ των κυρίων παραγωγών χωρών. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στην Πολωνία (-71,3 %) και τη Ρουμανία (-41.4 %). Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις, με αύξηση της έκτασης των πατατών που φυτεύτηκαν τόσο στη Γαλλία (ιδιαίτερα από το 2015), όσο και στο Βέλγιο (ιδιαίτερα από το 2009) και στη Δανία (επίσης από το 2015).
Συνολικά στην ΕΕ το 2020, η συγκομιδή πατάτας ανήλθε σε 55 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά το ένα τέταρτο (-27,4%) σε σχέση με το 2000
Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στην ΕΕ το 2020 (με 11,7 εκατομμύρια τόνους, 21,2 % του συνόλου της ΕΕ), μπροστά από την Πολωνία (προσωρινό 16,4 %) , τη Γαλλία (15,7 %) και την Ολλανδία (12,7 %).
Η παραγωγή στην Ελλάδα
Η καλλιεργήσιμη έκταση πατάτας στην Ελλάδα ανήλθε το 2020 σε 106.000 στρέμματα με μερίδιο 0,6% επί του συνολικού ευρωπαϊκού. Η παραγωγή ανήλθε σε 316.400 τόνους, που αντιστοιχεί στο 0,6% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής.
Latest News
ΟΠΕΚΕΠΕ: Όλα καλά… και οι αγρότες χωρίς λεφτά
Συνέχεια της ταλαιπωρίας των αγροτών με τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Τι αποκαλύπτουν απλήρωτοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι στον ΟΤ
Έρχονται αποζημιώσεις για ζημιές του 2023 – Ποια προϊόντα αφορούν
Ανατίθεται στον ΕΛΓΑ να δοθούν κρατικές ενισχύσεις, σε παραγωγούς που ζημιώθηκαν από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες το 2023
Εκτός ρύθμισης μένουν χιλιάδες κόκκινα δάνεια αγροτών και κτηνοτρόφων
Για νομοθετική ρύθμιση περιορισμένης εμβέλειας, κάνει λόγο ο ΣΕΚ - «Κάθε νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική»
Πώς η κερδοσκοπία κρατά ψηλά τις λιανικές τιμές του ελαιολάδου
Η ακρίβεια στα ράφια παραμένει αν και οι εφετινές εξαιρετικές σοδειές εγγυώνται τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και στη χονδρική πωλείται κατά 55% χαμηλότερα από πέρυσι
«Ποδαρικό» με ανατροπές στο ελαιόλαδο – Πιέσεις στις τιμές [πίνακες]
Ισορροπία και σταθερότητα αναμένει η αγορά στο ελαιόλαδο τη νέα χρονιά - Νέες εκτιμήσεις παραγωγής για Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία
Η μάχη των Βρυξελλών για τις αγροτικές επιδοτήσεις της επόμενης πενταετίας - Τι φέρνει η νέα ΚΑΠ
Στο τραπέζι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες η ανάγκη για αλλαγές στην κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων με στήριξη των «μικρών» αγροτών
Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες - Ετοιμάζουν διαμαρτυρίες και μπλόκα
Οι αγρότες θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις αυτόν ή τον άλλον μήνα - «Ήδη τα τρακτέρ έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές και θα ξεκινήσουν διαμαρτυρίες και μπλόκα», τονίζουν
Το γαλλικό κόκκινο κρασί σε κρίση
Μειώνεται η εγχώρια κατανάλωση σε κρασί καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε μπίρες, αλκοολούχα ποτά και επιλογές χωρίς αλκοόλ
Θετικό πρόσημο για τα εσπεριδοειδή – Αναμένονται τα αιγυπτιακά στις αγορές
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως και τις 3 Ιανουαρίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς
Υποχώρησαν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον Δεκέμβριο 2024
Το 2024 οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής ήταν κατά μέσο όρο 2,1 τοις εκατό κάτω από το επίπεδο του 2023, σύμφωνα με τον FAO