Υπάρχει ένα ιδιότυπο πολιτικό αντανακλαστικό, που το έχουμε δει αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια και με κυβερνήσεις όλου του φάσματος, που αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται εν μέσω έκτακτων καταστάσεων ως σχεδόν παραβατική δραστηριότητα.
Συναφές και το παράλληλο αντανακλαστικό να αντιμετωπίζονται αυτές οι διαμαρτυρίες ως μια περιττή «πολιτική αντιπαράθεση» την ώρα που «προέχει η μάχη», όπως και η τάση να χαρακτηρίζεται «τοξικό» αυτό το είδος ρητορικής.
Προφανώς και οι εκάστοτε διαχειριστές της πολιτικής εξουσίας θα προτιμούσαν να μη βρίσκονται στο στόχαστρο διαμαρτυριών και να απολαμβάνουν αποδοχή για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν μια έκτακτη κατάσταση, μια φυσική καταστροφή ή ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συχνά η κριτική της αντιπολίτευσης έχει περισσότερο επιτελεστικό χαρακτήρα παρά ουσιαστικό, έχει δηλαδή να κάνει με τις αναπόφευκτες τελετουργίες της πολιτικής σκηνής και όχι με κάποια πραγματική πεποίθηση ότι θα είχαν χειριστεί καλύτερα την κατάσταση (ιδίως όταν είναι πρόσφατη η μνήμη από τις ανεπάρκειες που και αυτοί επέδειξαν αντιμέτωποι με ανάλογες καταστροφές).
Συχνά ο λόγος της διαμαρτυρίας έχει όλα τα αρνητικά γνωρίσματα που έχει φέρει η κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημόσια σφαίρα.
Όμως, όλα αυτά δεν μπορούν να μεταφράζονται σε συνολική δυσανεξία απέναντι στη διαμαρτυρία. Ούτε να κατατείνουν στην αντίληψη ότι η διαμαρτυρία είναι ανεπίτρεπτη πρακτική.
Σε τελική ανάλυση, πότε μπορεί να εκφραστεί η διαμαρτυρία ή και η οργή, παρά ακριβώς τη στιγμή που υπάρχουν και οι λόγοι που τις προκαλούν και με την ένταση που αυτοί οι λόγοι επιφέρουν;
Η δημοκρατία είναι μια διαρκώς δυναμική και συγκρουσιακή διαδικασία που σημαίνει ότι αναγκαστικά εν μέσω μιας κρίσης όσοι διαχειρίζονται την πολιτική εξουσία έχουν να κάνουν διμέτωπο αγώνα και με το πρόβλημα και με τη διαμαρτυρία για τις επιλογές τους.
Όμως, αυτός είναι και ο βασικός μηχανισμός για να διορθώνονται λάθη, να τροποποιούνται πολιτικές και τελικά να υπάρχει ιστορική πρόοδος.
Latest News
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου