
Ο ρεσεψιονίστ ενός ξενοδοχείου στη Μαρμαρίδα στέκεται στο λόμπι με σταυρωμένα χέρια και κοιτάζει απέναντι το μαύρο, απανθρακωμένο δάσος. Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν μεγάλες δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Μαρμαρίδας. Ενα τραγικό ασπρόμαυρο τοπίο απέμεινε τώρα. «Είναι χειρότερο από τον κορωνοϊό. Η όμορφη φύση καταστράφηκε», λέει. Τώρα οι κρατήσεις ακυρώνονται. Αρκετοί τουρίστες φεύγουν, ωστόσο αυτή η σεζόν ήταν σημαντική για τον κλάδο. «Φέτος περιμέναμε να υπάρξει ανάκαμψη».
Κάηκαν δάση και χωριά, εκκενώθηκαν ξενοδοχεία και διαρκώς υπήρχαν προειδοποιήσεις για νέες πυρκαγιές. Τα νέα για τις πυρκαγιές προκάλεσαν ανησυχία στους τουρίστες για τις αγαπημένες τους περιοχές στην Τουρκία, οι οποίες ούτως ή άλλως είχαν πληγεί από τον κορωνοϊό.
Η Ένωση Ξενοδόχων και Τουριστικών Επιχειρήσεων ξεκίνησε μια καμπάνια, ζητώντας από τους τουρίστες να περάσουν τις διακοπές τους στις πληγείσες περιοχές, ώστε να μπορέσουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους.
Τουρισμός, ένας σημαντικός παράγοντας για το ΑΕΠ
Ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της χώρας και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2019, πριν από την κρίση του κορωνοϊού, αποτελούσε το 11% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ωστόσο, πέρυσι το ποσοστό μειώθηκε γύρω στα 70%.
Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, βλέπει λίγα προβλήματα για τον τομέα εξαιτίας των πυρκαγιών. Στην αρχή της πυρκαγιάς υπήρξαν ακυρώσεις, τώρα όμως οι κρατήσεις αυξάνονται και πάλι, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.
Για ορισμένες περιοχές ενδεχομένως αυτή να είναι και η αλήθεια. Στην περιοχή της Αττάλειας, για παράδειγμα, οι πυρκαγιές δεν ήταν πολύ μεγάλες. Στο τουριστικό θέρετρο Τουρούντς όμως δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Το παραθαλάσσιο χωριό βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από τη Μαρμαρίδα σε έναν μικρό κόλπο που περικλείεται από βουνά. Ένας μικρός στενός δρόμος οδηγεί στην περιοχή. Για οκτώ ολόκληρες ημέρες καίγονταν τα δάση, λέει ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν μέρες για να φτάσουν
Στην παραλία οι τουρίστες στέκονταν στην ουρά για να οδηγηθούν σε ασφαλή καταλύμματα. Οι κάτοικοι λένε ότι για μέρες πάλεψαν με τις φλόγες στις απότομες πλαγιές για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά. Η βοήθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τα αεροπλάνα χρειάστηκε μέρες για να φτάσει. Οι κάτοικοι τα κατάφεραν, οι φωτιές έσβησαν, αλλά οι τουρίστες έφυγαν.
Εκδρομικά σκάφη, τα οποία συνήθως αυτή την εποχή του χρόνου ανά δέκα λεπτά φέρνουν τουρίστες σε κοντινούς κόλπους ή στη Μαρμαρίδα, τώρα δεν έχουν δουλειά. «Έχω 80 % ακυρώσεις για την υπόλοιπη σεζόν», λέει ο Σαλί Σενγκύλ, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενου σκάφους. «Δεν έχουμε καμία ελπίδα ότι φέτος θα πάνε καλύτερα τα πράγματα», συμπληρώνει. Δεν έχει κοιμηθεί για μέρες, πάλευε κάθε νύχτα με τις φλόγες για να σώσει τον τόπο του. «Αν είχαμε ακολουθήσει τις επίσημες οδηγίες για εκκένωση, το Τουρούντς θα ήταν τώρα τελείως ερειπωμένο».
Οι άνθρωποι στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, αλλά και όπου αλλού η φωτιά κατέστρεψε τη φύση, τα σπίτια και τις δουλειές τους, μοιράζονται την ίδια τύχη και μια ακόμη δύσκολη χρονιά.
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Γιατί η Σουηδία επεκτείνει τις διαστημικές και αμυντικές δυνατότητές της
Η Σουηδία εξακολουθεί να εκτιμά τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αλλά υποστηρίζει έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ

Στην Tesla φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσει αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ
Οι δηλώσεις της Tesla αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων σχετικά με τους δασμούς του Τραμπ

ΗΠΑ: Το ενεργειακό μέλλον του Καναδά στο συνέδριο CERA Week
Οι δασμoί Τραμπ και η εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Καναδάς

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.
![Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/Larry_Fink-600x442.jpeg)
Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]
Ο Λάρι Φινκ θεωρείται αυτοδημιούργητος, αφού μαζί με συνεργάτες του ίδρυσαν από το μηδέν την BlackRock το 1988

Η Porsche διαψεύδει σενάριο πώλησης μετοχών της στη Volkswagen
Η Porsche διαψεύδει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα

Η Ιταλία φέρνει πιο κοντά την αυτοκινητοβιομηχανία με την αμυντική βιομηχανία
Η Ιταλία ετοιμάζει ένα βιομηχανικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανίας, άμυνας και αεροδιαστημικής

Στο «μυαλό» της Fed – Τι θα αποφασίσει ο Πάουελ για τα επιτόκια
Πού εστιάζουν αγορές και οικονομολόγοι στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed - Ποιες άλλες κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα

Μπέσεντ: Δεν ανησυχώ για την αγορά – Οι διορθώσεις είναι υγιείς
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ εκτιμά ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μακροπρόθεσμα θα είναι θετική για τις αγορές

Ρούμπιο: Μετά τους δασμούς πιθανώς οι ΗΠΑ να συζητήσουν νέες εμπορικές συμφωνίες
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντεπιτεθούν σε κράτη που τους είχαν επιβάλει δασμούς