Στα επίσημα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνονται πλέον οι πρώτες συνέπειες του Brexit, αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την Eurostat, οι εισαγωγές στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, μετά την εμπορική συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit και την εφαρμογή της την 1η Ιανουαρίου.

Οι βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ, μειώθηκαν, σε όρους αξίας, κατά 18,2% τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.

Τα στοιχεία διαφέρουν από εκείνα που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, σύμφωνα με το οποίο οι (βρετανικές) εξαγωγές αγαθών προς την ΕΕ, με εξαίρεση τα πολύτιμα μέταλλα, ήταν μεγαλύτερες τον Μάιο και τον Ιούνιο σε σχέση με το επίπεδο πριν από το Brexit.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους από τη βρετανική στατιστική υπηρεσία για τη μέτρηση του διασυνοριακού εμπορίου, κάτι που μπορεί να οδηγεί σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις.

Αντίθετα, οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Κατά συνέπεια, το εμπορικό πλεόνασμα των “27” με τον γείτονά τους από την άλλη πλευρά της Μάγχης αυξήθηκε στα 69,6 δισεκ. ευρώ για την περίοδο αυτή, έναντι 47,8 δισεκ. το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Μεταξύ των δέκα κυριότερων εμπορικών εταίρων της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο (τρίτο στην κατάταξη) αποτελεί την εξαίρεση: όλοι οι άλλοι (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ελβετία, Ρωσία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Νότια Κορέα και Ινδία) είδαν τις εξαγωγές τους προς το ευρωπαϊκό μπλοκ να αυξάνονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Δασμοί Τραμπ: Γιατί θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ
Διεθνή |

Γιατί οι δασμοί Τραμπ θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ και πολλοί από τους υποστηρικτές του έχουν αρχίσει να υμνούν τα τέλη του 19ου αιώνα ως τη χρυσή εποχή για την αμερικανική οικονομία αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική όπως δείχνει η ιστορία την εποχή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ